Onze tegenstander SC City Pirates Anterpen doorgelicht

Huwelijken tussen één of meerdere clubs zijn van alle tijden. Ook in onze reeks in vierde klasse C staan heel wat clubs die hun oorsprong kenden uit één of meerdere fusie(s). Vanaf vandaag tot we onze 15de tegenstander zullen ontmoeten, willen we al onze tegenstrevers even dorlichten. En men zal snel bemerken dat elke club haar momenten van glorie kende maar ook de nodige stormen heeft doorstaan. Onze eerste tegenstrever in deze competitie is: SC City Pirates Antwerpen.

Opgericht in 1921

Stamnummer 544

Clubkleuren Blauw – Geel

Stadion : Jef Mermansstadion, Terlindenhofstraat 211, 2170 Merksem

SC City Pirates werd op 15 juli 1921 opgericht onder de naam Sint-Jan wat verwees naar het Sint-Jan Berchmanscollege. Sint-Jan trad aan in de voetbalbond die later bekend zou worden als het Vlaams Katholiek Sportverbond. Op 29 juli 1925 trad men toe tot de Belgische Voetbalbond en een jaar later was de eerste naamsverandering een feit Merksem SCIn 1941 ging Merksem SC samen met Olse-Voetbal, een ploeg opgericht door oud-leerlingen en broeders van het Sint-Eduarduscollege in 1937, onder de naam Olse Merksem SC.

In de periode tot voor de tweede wereldoorlog speelde Olse Merksem SC in de regionale reeksen. Tijdens de oorlogsjaren bereikten ze in 1943 de nationale reeksen. Niet voor lang echter want in 1946 zakte de club uit de bevorderingsreeks toen de 3de klasse genoemd.

In 1951 kreeg de club de koninklijke titel en heette dus voortaan K Olse Merksem SC. De kroning was compleet met een nieuwe promotie naar de nationale afdelingen. De terugkeer was een schot in de roos want meteen werd de 2de plaats veroverd. Na afloop van het seizoen werd de competitie hervormd, de hogere reeksen werden ingekrompen en 4de klasse, dat als Bevordering door het leven zou gaan, werd geboren. Door de goede rangschikking kon K Olse Merksem SC in 3de starten maar mocht in 1954 opnieuw in Bevordering aantreden.

Echter niet voor lang want in 1956 werd de opmars ingezet met een nieuwe promotie naar 3de. Na enkele seizoenen met goede resultaten volgde in 1959 promotie naar 2de en ook daar stelde K Olse Merksem SC niet teleur met een 4de plaats als resultaat.

De bevestiging bleef de komende jaren uit en na een laatste plaats in 1962 werd het ticket retour 3de klasse aanvaard. Jarenlang bleef de club in 3de nationale in de middenmoot spelen tot men in 1973 opnieuw de titel pakte. Het tweede verblijf in 2de nationale fungeerde K Olse Merksem SC niet als hoogvlieger. Bovendien volgde in 1975 een scheiding, Olse Voetbal ging aantreden bij de amateurvoetbalbond en K Merksem SC werd een feit. Op de koop toe strandde K Merksem SC na het seizoen 1975-1976 opnieuw op een allerlaatste plaats en degradeerde naar 3de klasse. 

Nog was de kelk niet volledig geledigd want de club eindigde op een degradatieplaats waardoor na een afwezigheid van 21 jaar het seizoen opnieuw werd aangevat in 4de en in 1980 zelfs in 1ste provinciale. Na twee seizoenen Provinciale kon K Merksem SC opnieuw promoveren voor een korte terugkeer van vier seizoenen met als resultaat degradatie in 1986.

Wisselend succes was het lot van K Merksem SC met een triest dieptepunt 3de provinciale in de jaren ’90 waar men speelde als FC Merksem. In 2010 promoveerde de club naar 1ste provinciale en kwam de op één na laatste naamswijziging Merksem – Antwerpen Noord SC. Nog een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis is het plotse overlijden van Bobsam Elijeko, die tijdens de wedstrijd Merksem-Antwepen Noord - KFC EXC. Kaart op een koude novemberdag aan een hartkwaal oveleed.
Aan de start van het huidige seizoen werd de naam gewijzigd in SC City Pirates Antwerpen wat als volgt werd toegelicht op de website van Sporza :

"Onder deze nieuwe noemer kunnen we ook buiten Merksem in pakweg Borgerhout of op Linkeroever proberen elke jonge voetballer de kans te geven om te voetballen in zijn streek", klinkt het in het noorden van Antwerpen. "Op vlak van sponsoring hopen we zo de haven van Antwerpen tot actie te bewegen. Vandaar de Pirates-invalhoek, al past het ook bij onze manier van werken. Dankzij ons sociaal project zijn er van de 500 voetballende kinderen 300 van allochtone afkomst."

SC City Pirates Antwerpen -KFCO Beerschot Wilrijk vanavond om 20 uur in het Jef Mermansstadion in Merksem. De wedstrijd is volledig uitverkocht.

 

Tekst: Koen Truyens