Twee nieuwe keepers, twee ambitieuze ballenpakkers

 

"WE ZIJN ALLEBEI FIER DAT WE BIJ KFCO BEERSCHOT WILRIJK KUNNEN DOORGROEIEN"

Dit zijn ze dan, Quintijn Steelant en Michael Clepkens, onze twee nieuwe doelmannen. In de vooravond werden ze op het Kiel officieel voorgesteld aan de media. Samen met Jordi Nolle gaan zij uitvechten wie straks als titulariskeeper aan het seizoen 2016-2017 begint. Eén rode (sorry; paarse!) draad alvast door hun verhaal: ambitie! En laat dat nu net ook het codewoord zijn bij KFCO Beerschot Wilrijk. Of met andere woorden: een geslaagd huwelijk. Nu al.

"Voor mij is dit contract bij KFCO Beerschot Wilrijk een nieuwe start", stak de 30-jarige Mika Clepkens van wal. "Na twee jaren bij de Luxemburgse landskampioen Dudelange was ik eigenlijk wel toe aan een club dichter bij huis. Pas op, ik heb me mijn periode in het Groothertogdom zeker niet beklaagd: Champions League voorronde en Europa League gespeeld, de titel kunnen vieren,... Daar doe je het als voetballer eigenlijk toch allemaal voor. Maar anderzijds waren er elke keer opnieuw ook die ellenlange verplaatsingen. En die begonnen fameus door te wegen. Telkens autorijden vanuit onze woonplaats Meldert naar Dudelange. Soms bleef ik wel eens in Arlon overnachten... maar ideaal voor het gezinsleven is zoiets niet. Kortom, met mijn transfer naar KFCO Beerschot Wilrijk ben niet alleen ik, maar vooral ook mijn vriendin en mijn zoontje Nathan van drie en een half opgetogen."

"Maar ook sportief is dit voor mij een schitterende uitdaging. Dit is een club met een grote geschiedenis. Na het verdwijnen van de club in 2013 is het bewonderenswaardig welk traject er sinds de heropstanding werd afgelegd. En met wat een enthousiasme dat allemaal gebeurde. Met zeven- tot tienduizend mensen op de tribune. Dit is nu al een succesverhaal, en de volgende seizoenen wil ik daar ook mijn steentje toe bijdragen. Of er nog andere ploegen in mij geïnteresseerd waren? Ja, Union heeft bij mijn makelaar geïnformeerd. Maar toen Beerschot-Wilrijk kwam aankloppen, had ik mijn beslissing eigenlijk al genomen. (lacht). Twee weken geleden bereikte ik reeds een akkoord met mijnheer Brys en mijnheer Staes; alleen de administratieve formaliteiten en enkele tijdrekmaneuvers van Dudelange hebben er voor gezorgd dat het allemaal nog wat langer heeft geduurd alvorens ik mijn contract daadwerkelijk kon ondertekenen. Ik heb best een paar toegevingen gedaan maar dat heb ik er voor over. Ik kijk trouwens nu al uit naar de start van de trainingen half juli. Trainen met kleppers als Losada, Ruytinx, Messoudi,... Heerlijk lijkt me dat. Maar eerst ga ik met de familie nog eventjes op vakantie."

Het Olympisch Stadion is geen onbekende (heilige) grond voor Mika.

"Nee, dat klopt. Een kleine tien jaar geleden ben ik hier als speler van Racing Mechelen nog eens sensationeel komen winnen met 1-4 in een wedstrijd voor de Beker van België. De match die tot het ontslag van toenmalig trainer Harm Van Veldhoven leidde. Ik ben nooit die speciale sfeer op het Kiel vergeten. Wij kwamen er als underdogs winnen maar kregen van het Beerschot-publiek na afloop een staande ovatie. Dat doet iets met een speler. Met SK Beveren maakte ik ook eens de verplaatsing naar het Olympisch Stadion maar toen ik zat ik 'maar' op de bank."

 

Quintijn Steelant dan. Negentien jaar amper maar een kerel die weet wat hij wil. Doorbreken bij KFCO Beerschot Wilrijk. Niet meer of niet minder.

"Mijn verhaal bij Club Brugge was uitgezongen", stelt hij zonder boe of ba. "Een beetje spijtig natuurlijk want ik speelde al van de allerkleinste jeugdreeksen bij blauw-zwart. Vorig seizoen werd ik voor de terugronde uitgeleend aan SK Deinze, waar ik in tweede klasse toch al wat ervaring als eerste doelman kon opdoen. En dat moet me helpen bij het doorgroeien."

Waarom KFCO Beerschot Wilrijk en niet bijvoorbeeld Coxyde, dat zich ook mengde om hem van de Belgische landskampioen over te nemen, wilden we nog graag weten.

"Omdat het een project is dat me enorm aanspreekt. Geloof het of niet, maar het succesverhaal van deze club kreeg ook tot in het verre West-Vlaanderen zijn weerklank. De sportieve weg die hier de voorbije drie seizoenen al werd afgelegd, is ongelooflijk. Uniek eigenlijk. Als je als jonge gast de kans krijgt om daar deel van uit te maken, dan twijfel je geen seconde. De echte contractbesprekingen werden in minder dan een week helemaal afgerond. Zo gebrand lig ik op mijn avontuur in Antwerpen. Natuurlijk zal het voor mij hier eerst een beetje aanpassen worden. Het feit dat ik hier geconfronteerd word met een doelman als Michael Clepkens bekijk ik als een voordeel. Hij heeft zijn ervaring als troef, ik zal mijn jeugdig enthousiasme als bonus trachten uit te spelen. Uiteraard ga ik de concurrentiestrijd aan voor de vaste stek onder de lat. Maar ik begrijp anderzijds ook dat dit voor mij een leerproces wordt; Een springplank naar meer."

"Wat ik voor de rest nog doe? Momenteel studeer ik aan de Hogeschool in Brugge, waar ik de richting rechtspraktijk volg. Met mijn topsportstatuut heb ik de voorbije maanden een aantal vakken kunnen spreiden, en dat betekent dat ik morgen examens eerste en tweede jaar heb. Best belastend, maar ik zie wel hoe het uitdraait. Ik bekijk straks nog wel hoe we dat naar de toekomst toe gaan oplossen, want de afspraak is dat ik niet dagelijks van Brugge naar Antwerpen ga rijden... maar in de omgeving van de Metropool kom wonen."

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Kristof Vermeulen

 

 

© 2015 KFCO Beerschot Wilrijk - Alle rechten voorbehouden - Foto's Jan Mees - Powered by eFlavours