Reacties na de 1-0 zege tegen Cercle Brugge (1)

 

Tom Van Hyfte: ”Schouder uit de kom”

Tom Van Hyfte verliet even na het doelpunt van Fessou Placca noodgedwongen het veld met een schouderblessure. De middenvelder werd naar het ziekenhuis gevoerd maar stond een uur na het laatste fluitsignaal al terug op het Kiel.

“Ik kwam in een duel op mijn schouder ten val”, doet Van Hyfte zijn verhaal. “Normaal gezien had de scheidsrechter het spel meteen moeten stilleggen. Dan had Alex Maes in de daaropvolgende fase ook nooit rood gepakt. Verder spelen was voor mij geen optie meer. Ik voelde het onmiddellijk dat de schouder uit de kom was geschoten. We zijn direct naar het ziekenhuis gereden voor een behandeling. Daar heeft men mij een inspuiting gegeven. Toen ik terug bij bewustzijn kwam had men mijn schouder al terug in de kom gezet. Ze hebben me tegelijkertijd een dosis pijnstillers toegediend. Daardoor doet de schouder op dit moment niet meteen pijn. Het is de eerste maal dat ik met deze blessure geconfronteerd wordt. Ik ken spelers die dit al meermaals voorhadden. Zaterdag spelen lijkt me echter onmogelijk. Eerst echter even afwachten hoe de blessure de volgende dage evolueert.”

 

Na de eerste finalewedstrijd tegen Cercle kregen wij T2 Issame Charaï voor onze camera en microfoon. Hij gaf zijn visie over de wedstrijd.

 

Alex Maes: "Gevoel dat Cercle vandaag niet zou scoren"

Alex Maes verscheen verrassend aan de aftrap ondanks de berichten van een langdurige afwezigheid wegens een rugblessure. “Ik wist het al een week geleden dat spelen tegen Cercle Brugge een optie was”, vertelde Alex Maes. “Gisteren heb ik me op de laatste training nog een beetje verstopt.”

Een beetje pokeren van de coach dus? “Marc Brys blijft Marc Brys. Mijn blessure zag er in het begin echt niet goed uit. Ik kon na OHL immers niet meer op mijn linkerbeen staan. Hetzelfde drie tot vier dagen na de blessure. Ik ben dan toch mee naar Spanje getrokken in de hoop voor een goede revalidatie. Daar heb ik ook optimaal gebruik van gemaakt.”

Heb je ginds iets met de bal kunnen doen? “Echt niet veel. Ik heb er voornamelijk veel samen met de kinesisten gewerkt. En dan meestal in het zwembad.”

Hoe beleefde je de sfeer in en rond het stadion? “Ik heb alles vanop de eerste rij kunnen meemaken. Daardoor hebben de spelers ook echt gevochten voor elkaar. Bij elke meter die er gelopen werd, had je het gevoel dat Cercle vandaag geen doelpunt tegen ons zou maken. Zoals iedereen al op voorhand aangaf dat finalewedstrijden een zeer speciaal gegeven zijn. Dit kan je helemaal niet vergelijken met een competitiematch. We hebben bewezen te kunnen pieken naar die finaleduels toe.”

Had je meteen het gevoel dat de ref rood ging bovenhalen? “Ja, ik had er wel angst voor. Ik zag de speler immers niet aankomen. Op het moment dat ik mijn hoofd richting leder draaide, had ik het gevoel de bal te kunnen raken. Omolo tikte hem net voor mij weg en jammer genoeg was mijn actie met gestrekt been. Bij de voorgaande actie had de videoref wel moeten ingrijpen voor de blessure van Tom Van Hyfte. Ik had er alle vertrouwen in dat na mijn uitsluiting alles toch nog positief zou aflopen. Bij elke aanval van Cercle was het wel telkens toekijken met een bang hartje. De jongens hebben het zeer goed opgelost en Joren Dom heeft mijn plek fantastisch ingevuld. Echt chapeau."

Kan je de terugmatch nu al 100 procent vergeten door die uitsluiting? “Het is even afwachten wat er gaat gebeuren met die rode kaart. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn indien de club in beroep gaat, dat ik zaterdag toch kan spelen. We zullen zien wat het geeft.

Jullie leken na het laatste fluitsignaal bijna zeker van promotie? “Je kon bijna niet anders. Iedereen stond hier rond je op de banken te zingen en te juichen. We hebben wel geen tegendoelpunt gepakt en scoorden één keer. Dat kan niet beter al was 2-0 of 3-0 nog een betere uitgangspositie geweest. We moeten ginds zeker niet achteruit gaan leunen maar het spel blijven spel. Dan moet het in Brugge zeker lukken.”

 

 

Fessou Placca liet het Kiel ontploffen met het enige doelpunt in de wedstrijd. De Togolees die een oproeping in de bus kreeg voor twee vriendschappelijke wedstrijden met het nationale team van zijn land (Togo) op 21 maart aanstaande tegen Madagaskar en drie dagen later tegen Ivoorkust, gaf tekst en uitleg voor onze camera.

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto's: Jan Mees

Beelden: Jarne Verbaenen | Interview: Luther Rommens