Rats on Tour: R Cappellen FC – zondag 13/12/2015 om 15u

Royal Cappellen Football Club, zoals de Engelse naam van de club uit Kapellen luidt, voorstellen hoeft eigenlijk niet voor de gemiddelde Beerschot-supporter.

Tegen de geel-roden met stamnummer 43 uit het Jos Van Wellenstadion werd reeds ettelijke malen aangetreden. Zowel in vriendschappelijk verband als in competitieverband.

De oefenwedstrijden als Beerschot AC en Germinal Beerschot tegen de club ten Noorden van Antwerpen-Stad laten we even terzijde wegens niet zo relevant. In competitie kruisten we voordien gedurende enkele seizoenen de degens. Gedurende de seizoenen ‘95-‘96, ‘96-‘97 en ‘97-‘98, de laatste seizoenen van het oude Beerschot in tweede afdeling, trokken we op een uitzondering na steeds aan het kortste eind tegen Cappellen. De lange doodsstrijd van stamnummer 13 was dan immers al lang ingezet.

Flashback naar het seizoen ‘91-‘92 dan maar, niet toevallig het kampioensjaar van Beerschot in 3de afdeling B. Op Cappellen werd met 0-2 gewonnen, o.a. dankzij een fraai afstandsschot van Ronny Prins als ik me goed herinner, waarna een deel van het betonnen muurtje aan de staanplaatsen het begaf onder de vreugde uitbarsting. Thuis werd het een 2-1 overwinning met ik dacht de winnende treffer van de voet van Glenn Dillens. Beerschot werd kampioen met 8 punten voorsprong (in het oude tweepuntensysteem) op nummer twee Cappellen. Rats on Tour tekent onmiddellijk voor een herhaling van dat scenario dit seizoen.

Deze week zat ik in Kapellen aan tafel met voorzitter Lucien Jacques. Vroeger een Beerschot-supporter en nu al acht seizoenen bij RCFC. Ook vader van voormalig top-judoka en veelvoudig Belgisch kampioene Cathérine Jacques.

De geschiedenis van Cappellen helemaal doorlichten lijkt ons niet nodig, hiervoor kan u terecht op hun website en Wikipedia-pagina. We onthouden dat de geel-roden sedert 2000 een vrij stabiele derdeklasser zijn. Op uitzondering van het seizoen 2011-2012 waar de club in 4de klasse speelde en onmiddellijk de promotie terug naar derde bewerkstelligde door het behalen van de titel.

Vanzelfsprekend moeten we ook even stilstaan bij de behaalde titel vorig seizoen in 3B. Ondanks het kampioenschap verkoos Cappellen om niet te promoveren naar tweede afdeling en aldus niet de gewraakte investeringen opgelegd door de KBVB te moeten verrichten. Investeringen, vooral op veiligheidsvlak en voor een semi-profstatuut, die de club wellicht als een molensteen om de hals zouden hangen en de toekomst mogelijk gehypothekeerd zouden hebben.

Als gevolg hiervan heeft het overgrote deel van de spelerskern de club verlaten en moest Cappellen een hele nieuwe ploeg samenstellen, een viertal blijvers buiten beschouwing gelaten. RCFC heeft dit seizoen een vrij smalle en overwegend jonge kern, aangevuld met enkele meer ervaren spelers, zoals oude bekende Kristof Maes (ex-Beerschot) en Roel Van Hemert (ex-Antwerp).

Het heeft dan ook even geduurd eer deze nieuwe kern tot een ploeg gesmeed werd. Het kwam Cappellen dan ook niet goed uit om op de openingsspeeldag al dadelijk in de wei te moeten tegen titelfavoriet Beerschot Wilrijk op het Kiel.

De geel-roden hechten een groot belang aan jeugdopleiding en vinden dat de club hierin ook een sociale taak kan en moet vervullen. Cappellen telt zo’n 300 jeugdspelers en eigen producten in de kern hebben is niet enkel financieel interessant maar geeft ook een verankering aan in de regio naar publiek en sponsors toe.

De ambitie is om het dit seizoen zo goed mogelijk te doen en te eindigen bij de eerste zes. Het doel van Cappellen is de eerste amateur liga, of super amateur liga. Of hoe dit vehikel ook mag gaan heten. De grootste kanshebbers op de titel blijven voor Lucien Jacques Beerschot, daarnaast Bocholt en wellicht ook Oosterzonen.

De huidige tweede klasse is een financieel kerkhof voor clubs vindt de voorzitter van Cappellen. Al is ook hij niet echt overtuigd van de formule met slechts acht clubs. In de huidige vorm van tweede klasse kon je nog aan business doen. In een amateur afdeling, de huidige derde klasse dus, zal je minder geld uit de zakenwereld kunnen binnen halen vreest hij.

De ligging ten Noorden van de Stad Antwerpen brengt voor Cappellen ook niet veel soelaas op het vlak van supporters. De grens met Nederland is op amper enkele kilometers afstand, wat hen van die kant niet veel supporters brengt, aan de ene kant heb je de haven en aan de andere kant heb je de Kempen, waar je bijvoorbeeld Hoogstraten aantreft. In het Zuiden ligt dan Antwerpen met zijn klassieke drie: Beerschot, Berchem en Antwerp.

Gemiddeld wonen zo’n 500 supporters de thuiswedstrijden bij in het Jos Van Wellenstadion, dat een capaciteit heeft van 3.500 toeschouwers. Beerschot Wilrijk heeft een contingent van 2.000 tickets verkregen, staanplaatsen aan 12€. Deze staanplaatsen zijn niet overdekt en bevinden zich aan de overzijde van de zittribune en achter de rechtse goal. De kantine aan de staanplaatsen is voor Beerschot Wilrijk voorzien. De ingang voor het paarse legioen is voorzien langs de Biartlei.

Men hoopt voor deze derby op 3.000 toeschouwers en stiekem op een vol huis.

De waarheid gebiedt me echter te vermelden dat voor de staanplaatsen langs de zijlijn een redelijk storend hekwerk geplaatst werd. Een goed zicht op het terrein vanop de onderste staanplaatsen is er niet. Vanop de bovenste staanplaatsen lukt het net voor de groteren onder ons. Niet echt leuk moet ik zeggen. (Zie ook de aparte foto’s hieromtrent.)

Maar hopelijk ook geen reden voor onze supporters om thuis te blijven. De ploeg heeft de steun van de dertiende man meer dan nodig om de huidige negatieve spiraal (3 op 12) te doorbreken. Na de match op Cappellen wachten ons trouwens drie opeenvolgende thuiswedstrijden, weliswaar opgesplitst door de winterstop.

Uiteraard kent men bij Cappellen Beerschot in al zijn gedaantes heel goed. In een recent verleden trouwens, was Beerschot-icoon Rik Coppens quasi iedere thuiswedstrijd present in het Van Wellenstadion. Rik was een graag geziene gast in Kapellen.

Voorzitter Lucien Jacques is niet te verleiden tot een pronostiek. Hij hoopt vooral op een sportieve en faire wedstrijd nu zondagmiddag.

In de heenwedstrijd op het Kiel dit seizoen, werd in de competitie-opener met 3-1 verloren van Beerschot in het Olympisch Stadion. Cappellen verzamelde in de heenronde 27 punten uit 18 wedstrijden wat hen momenteel de 8ste plaats oplevert. Van de 8 overwinningen werden er maar liefst 7 (!) thuis behaald. Beerschot Wilrijk is dus gewaarschuwd. De mouwen mogen alvast opgestroopt en de truitjes zullen nat gemaakt moeten worden. Beerschot Wilrijk moet vol aan de bak zondag in Kapellen. Een overwinning is broodnodig en enkel een driepunter houdt ons op titelkoers.

 

We are Beerschot, we do what we want.

 

TENE QUOD BENE!

Tekst: Peter Caubergh