Onze tegenstander Spouwen-Mopertingen doorgelicht

Het is weer zo ver, er wordt weer voor de knikkers gespeeld. Ook ik heb mijn pen en papier terug boven gehaald en blij als een leerling op zijn eerste schooldag, krijg ik weer de mogelijkheid om elke thuiswedstrijd een leuk stukje te schrijven over onze tegenstander.

Komende vrijdag spelen we onze eerste match met inzet, de derde ronde van de Beker van België oftewel de Croky Cup. We komen onmiddellijk in de derde ronde terecht (wat tweemaal na elkaar kampioen spelen al niet veroorzaakt) en voor ondergetekende is men mild, onze eerste tegenstander is ons bekend van vorig seizoen namelijk

SPOUWEN MOPERTINGEN

Opgericht in 1954 -     Stamnummer 5775 -    Clubkleuren: Geel - Blauw

Stadion : Norbert Beulsstadion, Blookstraat 31, 3740 Mopertingen

Eigenlijk kan ik hier een quiz organiseren want elke supporter van FCO Beerschot Wilrijk kent de geschiedenis van Spouwen Mopertingen op zijn duimpje, (door omstandigheden verscheen ze vorig seizoen twee maal op onze website) maar voor wie ze toch mocht gemist hebben, schaam u en zorg dat het nooit meer gebeurt, volgt ze aan het einde van dit artikel.

Om wat extra informatie aan de trouwe lezers te geven heb ik maandagavond even met één van de voorzitters, Luc Janssen, gebeld. Tevredenheid alom tijdens ons gesprek, de voorzitter was ontzettend blij met de mooie affiche en verwees ook naar de twee aangename wedstrijden zowel in Bilzen die eindigde op een 3 – 3, als op het Kiel waar onze tegenstrever met opgeheven hoofd ten onder ging met 2 – 1 en vooral geprezen werd voor “vrank en vrije” en niet voor “we graven ons in en laten niets zien” voetbal. Van onderschatting mag zeker geen sprake zijn.

De beslissing om op het Kiel te komen voetballen was vrij vlug gemaakt volgens de voorzitter om twee redenen. Eén van de stichters van Spouwen Mopertingen, Corny Liebens, viert zaterdag zijn 50ste huwelijksverjaardag. Op de parking van de club staat van begin deze week een spiegeltent en de organisatie van dit evenement is al vier maanden bezig. Organisatorisch was het zeer moeilijk om FCO Beerschot Wilrijk te ontvangen. De ganse Beerschot – Wilrijkfamilie wenst de heer Liebens en zijn vrouw dan ook van harte proficiat met hun gouden jubileum. Reden twee is eigenlijk gemakkelijk in te vullen, Beerschot Wilrijk heeft een grote achterban op verplaatsing maar thuis is hij dubbel zo groot. Iedereen weet dat bij bekerwedstrijden de inkomsten worden gedeeld dus de voorzitter hoopt dat iedereen massaal zijn club komt aanmoedigen vrijdagavond.

Spouwen Mopertingen had in de eerste ronde gemakkelijk gewonnen van K VK Beringen met 8 – 0. In de tweede ronde mocht men opnieuw tegen een Limburgse tegenstander aantreden, een verplaatsing naar KVV Thes Sport Tessenderlo. In de 77’ was er nog geen vuiltje aan de lucht en stond Spouwen 2 – 0 in het krijt. In de 78’ viel de aansluitingstreffer, nog geen man over boord, in de 80ste minuut kon er nog aan verlengingen gedacht worden maar in minuut 85 was de droom om ooit op het Kiel of tegen Beerschot Wilrijk te spelen voor de prille 4de klasser (voorlopig) voorbij. Het bewijs hoe dicht winst en verlies in alle betekenissen van het woord bij elkaar liggen. Voorzitter Janssen had begrip voor de enorme treurnis die er heerste in Tessenderlo bij zowel spelers, staf als supporters. Een wereld van verschil, komend weekend moet men op zoek naar een sparringpartner om een vriendenwedstrijd te spelen waar misschien honderd toeschouwers op af komen. Verder moet ik hier geen tekeningetje bij maken.

Spouwen Mopertingen had vorige zaterdag onmiddellijk een waardemeter naar komend seizoen toe want nieuwkomer Tessenderlo vervangt KSK Bree in 4de C. De vraag was vlug gesteld wat de verwachtingen zijn voor komend seizoen. Spouwen Mopertingen heeft voor komend seizoen iets meer gestalte, een goede mix van jeugd en ervaring en er heerst een goede sfeer. Het doel is een eindrondeticket maar zonder enige druk. De voorzitter weet dat een herhaling van afgelopen seizoen moeilijk maar niet onmogelijk is en heeft er het volste vertrouwen in. Net zoals een ronde verder bekeren moeilijk maar niet onmogelijk is. Hij kijkt in ieder geval uit naar een fantastische wedstrijd en het weerzien met de fantastische Beerschot – Wilrijkfamilie.

Altijd leuk zo een babbel en de voorzitter was zeer goed op de hoogte van de kwaliteiten van onze ploeg en wenst ons dan ook opnieuw promotie toe, maar eerst een leuke pot voetbal vrijdagavond 07 augustus 2015 om 20:30 op het Kiel. De geschiedenis van Spouwen Mopertingen hadden jullie nog te goed.

Spouwen Mopertingen is gegroeid uit de Bilzerse deelgemeenten Mopertingen en Grote-Spouwen.

In 1954 sloot Rapid Spouwen aan bij de Belgische voetbalbond onder stamnummer 5775 en startte in de provinciale reeksen. De eerste echte kennismaking gebeurde in 1974, toen Rapid Spouwen promoveerde naar 4de en twee jaar later de 2de plaats bereikte. Dit huzarenstukje werd in 1989 opnieuw herhaald, na 13 jaar van anonimitiet in Bevordering.

In 1992 eindigde Spouwen op twee na laatste en degradeerde na 18 seizoenen terug naar Provinciale afdeling Limburg. Nog was het verval niet gestopt want een degradatie naar 2de provinciale moest Rapid Spouwen ook nog verwerken. In 1998 volgde opnieuw promotie naar 1ste.

In het seizoen 2001-2002 eindigde Rapid Spouwen 5de in de reeks en plaatste zich voor de Limburgse provinciale eindronde. De uitschakeling van Lutlommel VV en Turkse Rangers leverde een plaatsje op in de interprovinciale eindrondes. Tegen Union La Calamine werd 5-1 verloren en zo miste men een nieuwe promotie naar 4de.

Datzelfde seizoen speelde in 1ste provinciale het nabijgelegen GS Mopertingen, dat net was gepromoveerd, bij de KBVB aangesloten met stamnummer 7073. In 2002 was het huwelijk tussen beide clubs een feit en gingen ze verder onder de naam Spouwen-Mopertingen met stamnummer 5775. (stamnummer 7073 werd van de bondslijst geschrapt)

In het nieuwe seizoen behaalde de fusieclub onmiddellijk een 3de plaats en een eindrondeticket. In de eindronde werden SK Bree en RC Hades opzij gezet en doorgestoten naar de interprovinciale eindronde. Na overwinningen tegen Jeunesse Rochefortoise en SK Eernegem was een nieuwe promotie naar 4de een feit.

Nog een hoogtepunt uit de jonge clubgeschiedenis, tijdens het seizoen 2009 – 2010 trok de club in de Beker van België in de 16de finales naar KV Mechelen. Niet om een mal figuur te slaan, tot de 80’ moest KV wachten om via Nong de 1-0 de score te openen en pas in blessuretijd kon Rossini de bevrijdende 2-0 tegen de netten prikken. KV-boegbeeld Marc Uytterhoeven haastte zich na de wedstrijd naar de bezoekende kleedkamer om hen te feliciteren voor hun knappe prestatie.

Spouwen-Mopertingen heeft ook een zwarte bladzijde in zijn geschiedenis. Op 19 februari 2014 overleed Norbert Beuls hun toenmalige trainer. Norbert Beuls startte zijn carrière bij Rapid Spouwen om vervolgens te spelen bij KSK Tongeren (in het seizoen ’84-’85 werd hij uitgeleend aan Antwerp FC, iedereen maakt wel eens een foutje) Sporting Charleroi en RC Genk waar hij zijn actieve voetbalcarrière beeindigde in 1994.

Een half jaar 01/1994 -05/1994 was hij samen met Pierre Denier hoofdcoach van RC Genk. Van 01/2006 -05/2010 trainde hij Spouwen Mopertingen , 2010 – 2012 Patro Eisden (met promotie naar 3de klasse in 2011) om in 2012 terug naar het vertrouwde nest terug te keren. Vrij snel na het overlijden werd door materiaalman Eric Gielen geopperd om de naam Norbert Beuls aan het stadion te geven om een blijvende herinnering aan deze aimabele speler te behouden.

Tekst: Koen Truyens