De visie van onze trainer na Beerschot Wilrijk - Leopoldsburg

Urbain Spaenhoven:"Met een onthoofde ploeg moeten spelen"

 

De wedstrijd KFCO Beerschot Wilrijk – K. ESK Leopoldsburg kende een pittig verlengstuk op de traditionele persconferentie na afloop van elke thuismatch op het Kiel. Een zeer nukkige trainer Tibor Balog van Leopoldsburg had blijkbaar weinig zin om nog enkele minuten langer in het Olympisch stadion te blijven ondanks een prachtig en onverwacht resultaat van zijn team. Op de vraag van onze persverantwoordelijke Danny Geerts om zijn analyse van de wedstrijd te geven aan de verzamelde pers, antwoorde Balog eenvoudig weg geen voetbalanalist te zijn maar enkel een trainer.

Urbain Spaenhoven pikte gelukkig snel in om zijn traditioneel uitgebreide visie over de match te geven. “Ik dien in eerste instantie Leopoldsburg te feliciteren voor hun inzet”, stelde Urbain Spaenhoven. “Elk team dat tegen ons speelt, verdient meestal op basis van inzet alleen al, een punt. Ze hebben manmoedig en goed georganiseerd gevoetbald. In deze match zat zo wat alles tegen wat kan tegenzitten. Het begon al met de onbeschikbaarheid van Dyron Daal, vervolgens viel Antonio Muñoz Herrera al na amper 1 minuut uit en ook Dries Ventôse konden we niet aan de aftrap brengen wegens niet fit. Dit trio alleen is dit seizoen goed voor 35 doelpunten."

Het eerste kwartier waren mijn spelers onder de indruk van het uitvallen van Antonio Muñoz Herrera. Ons spelpatroon werd helemaal anders aangezien we plots een kopbalsterke spits in de box misten. De laatste 10 tot 12 minuten van de eerste helft zijn we pas terug op toerental gekomen. Net voor de rust riepen we met zijn allen op een penalty maar dan is het uiteraard aan de scheidsrechter om al of niet de bal op de stip te leggen. Ik moet de beelden eerst even terug bekijken om deze fase te kunnen beoordelen. Na de rust hebben we geprobeerd om meer met powerplay uit te pakken. We hebben constant het initiatief langs onze kant gehouden. We hielden wellicht in die periode 80% balbezit. Leopoldsburg scoorden een fantastisch doelpunt zonder enige doelkans af te dwingen. Het werd uiteraard moeilijker naar de rode kaart van Davy De Beule. Ik hoopte met Portier naar voor te schuiven om toch iets te forceren. Leopoldsburg pakt uiteindelijk met één of twee kansen op een volledige wedstrijd hier een punt mee naar huis.”

“We speelden vandaag met een onthoofde ploeg. De eerste kans van de bezoekers leverde meteen een doelpunt op. En dan wordt het vervolgens boksen en gevechtsvoetbal. Leopoldsburg verloor ook een speler na een tweede gele kaart. Ik vond die uitsluiting niet terecht. We speelden niet onze beste wedstrijd van het seizoen. Als slotsom kun je wel vaststellen dat Esperanza Pelt vandaag verliest en wij een punt verder uitlopen. Vijf weken geleden stonden we vijf punten achter op Pelt. Ondertussen staan ze al vijf punten achter ons. We kunnen dus niet anders, gezien de wedstrijdomstandigheden, uiteindelijk tevreden zijn met deze 1-1. Al onze prijsschutters hebben we in deze match moeten afstaan. De omschakeling was moeilijk. De flankaanvallen kwamen niet tot hun recht aangezien Tristan Dermaut niet kopbalsterk is. Je zag ook dat Davy De Beule snel diende in te vallen maar er nog niet 100 procent klaar voor is.”

“Met alle deze omstandigheden tegen, kan je al eens punten verliezen in zo'n wedstrijd. Dan mag je na 90 minuten tevreden zijn dat je die gelijkmaker uiteindelijk nog hebt kunnen afdwingen. Je had die match ook kunnen verliezen, en dan zit je met een totaal ander gevoel. Ik wist dat puntenverlies er wel eens zat aan te komen. En dat kan tegen wie dan ook. Het had eerder op het seizoen zelfs al tegen Vosselaar kunnen gebeuren. Positief blijft dat we thuis nog niet verloren hebben. Met 31 op 33 is dat gewoon fantastisch. Vandaag verliezen we twee punten die we op voorhand hadden verhoopt.”

“Voornamelijk de zware blessure van Antonio Muñoz Herrera ergert me op dit moment", besloot Urbain Spaenhoven.

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto's: Jan Mees