De visie van Marc Noé

 

“Onze jeugd moet op termijn met op maat uitgewerkte trainingsprogramma’s en met de juiste 'mindset' de stap naar het eerste elftal kunnen zetten”

Brian De Keersmaecker en Quinten Simons, we durven er veel centen op verwedden dat alleen de echte ‘die hards’ onder onze supporters hun namen al eens hadden gehoord. Of zien verschijnen in de wedstrijdverslagen van ons beloftenelftal. Meer niet. Tot ze vorige zaterdag, in de Play-Off 2-wedstrijd tegen Eupen, zichzelf in de schijnwerpers voetbalden. De ene met een opmerkelijke invalbeurt plus een doelpunt; de andere met een gave prestatie als linkerflankverdediger. Hun succes straalde af op Hernan Losada en Benni Geerts, het  trainersduo van onze beloften. En terecht.

Wij trokken naar Marc Noé, coördinator van de Kielse jeugdacademie, voor meer tekst en uitleg. Wat extra duiding ook. En toelichting bij het feit dat er plots een handjevol jonge voetballers staat te drummen in de hoop door te stromen naar de A-kern.

“Ik heb intens genoten van het feit dat er tegen Eupen zo maar eventjes vijf spelers van het beloftenelftal op de ‘feuille’ van de eerste ploeg stonden. En dat Brian en Quinten het prima deden en zonder complexen hun inbreng hadden bij de 2-0-overwinning”, glundert Marc Noé – zeg maar: Mister Beerschot – nog na. “Vorige zomer is er een serieuze kwaliteitsinjectie gekomen, en dat was dringend nodig om het niveau van ons beloftenelftal op te krikken. Ik koos daarbij voor een combinatie van voetballers die Beerschot in 2013 na het faillissement hadden verlaten en een aantal van mijn studenten aan de Topsportschool. Met z’n negenen waren ze:  Simon Vereeck, Quinten Simons, Cisse Van De Vyver en Mats Heyvaert kwamen terug via KV Mechelen, Brian De Keersmaecker van Club Brugge, Finn Keisers en Ruben Kesteleyn van Waasland-Beveren, Younes El Hadj van Lierse en Jentsi Vandevenne van Rupel Boom. Zij waren onmiddellijk bereid om terug te komen naar Beerschot, nadat we hen duidelijk hadden ingelicht over het traject dat we met hen voor ogen hadden. Waarbij zowel hun ontwikkeling als voetballer als hun hoog studieniveau – ze zitten allemaal op de hogeschool of de universiteit - perfect kunnen worden gecombineerd.”

De eerste resultaten zijn (meer dan) hoopgevend. Het vervolg zou er moeten komen via een stappenplan, dat in de ganse elite-afdeling van de Kielse jeugdacademie dient te worden doorgetrokken.

“Dat stappenplan is inderdaad primordiaal in de verdere ontwikkeling van onze talenten”, pikt Noé in. “Zo willen we hen de garantie geven dat ze minstens twee jaar bij Beerschot kunnen voetballen. In die periode bieden we hen een op maat uitgedokterd trainingsprogramma aan. De jongeren zijn laaiend enthousiast, want op die manier hebben ze mentale rust en kunnen ze op technisch en tactisch vlak stappen vooruit zetten, en zich ook via de fitness-sessies verder profileren. Voor de praktische uitwerking ervan streven we naar specialisten in de technische staf. Zo is het de bedoeling dat elke ploeg twee trainers ter beschikking heeft, een visietrainer, een coördinator en een studiebegeleider. Ook het regelmatig meetrainen met de A-kern van het eerste elftal hoort daarbij. Met dank aan Stijn Vreven die onze visie voor de volle honderd procent volgt en de nodige ruimte creëert om de beloften in te passen. Het is de allereerste keer dat een hoofdcoach zich zo open stelt en constructief wil meewerken. Dat stel ik met heel veel plezier vast. Bij onze beloften werken de coaches Hernan Losada en Benni Geerts reeds op die manier. Hun aanpak slaat aan… én levert vruchten op.”

Het woord “contract” hebben we daarbij nog niet horen vallen…

“Dat klopt. En dat is een bewuste keuze. Bij Beerschot gaan we niet direct met contracten zwaaien. Jongeren onmiddellijk een verbintenis laten ondertekenen werkt vaak contraproductief. Dat leerden we uit gesprekken met jeugdverantwoordelijken van clubs als Anderlecht en Standard. Die klagen over het feit dat veel beloften vanaf het moment dat ze contract op zak hebben vaak zelfgenoegzaam beginnen worden, minder gemotiveerd en gefocust zijn. Lui worden, zeg maar. Hier bij Beerschot willen we het verschil maken qua “mindset”. De sportieve kwaliteiten zijn  bij de meesten aanwezig; het is een kwestie om constant bij de les te blijven en de focus te behouden. Met onze visie willen we tijd en ruimte creëren, zodat de duidelijk geformuleerde doelstellingen kunnen worden bereikt.  We zullen ook op regelmatige tijdstippen evalueren, en als het moet sommige zaken bijstellen. Dat is de manier waarop we onze talenten graag willen laten ontwikkelen om aan die vooropgestelde 35% eigen jeugdspelers te geraken die we op termijn graag naar de A-kern willen laten doorstromen. Want dat is en blijft de ultieme uitdaging.”

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees