Verslag KV Oostende - Beerschot

 

Weer onderuit met een penalty

KV OOSTENDE – BEERSCHOT  2 – 1

Net als drie dagen eerder thuis tegen STVV ging Beerschot ook aan het zeetje met 2-1 de boot in. En weer was het een penalty die uiteindelijk het verschil maakte. Ook het wedstrijdscenario liep nagenoeg parallel: eerst op voorsprong, nadien twee goals tegen. Nochtans versierden de Mannekes in de eerste helft voldoende mogelijkheden om de wedstrijd al in een beslissende plooi te leggen. Niet alleen in aanvallend opzicht miste paars-wit vandaag echter koelbloedigheid; vooral de weinig secure afweer liet het afweten. En daar profiteerden de Kustboys uiteindelijk optimaal van.   

In een gelijkopgaand begin zorgde KVO voor de eerste dreiging met schoten van Sakala en De Schutter (allebei voorlangs) maar was het Beerschot dat sneller - en gevaarlijker - was in de omschakeling. En op één van die tegenstoten scoorde Fessou Placca met een laag schot de openingsgoal. Irakli Bugridze, die zijn eerste basisplaats kreeg, zorgde voor de assist. De jonge Georgiër toonde zich sterk aan de bal, technisch onderlegd en voetbalde met overzicht.

Een kleine tien minuten later kreeg Placca doelpunt nummer twee op een presenteerblaadje aangereikt door Alex Maes. Zijn schot spatte echter uiteen op de deklat. Het zou een belangrijk kantelmoment zijn in de wedstrijd.

KVO ging vanaf dat moment dwingender voetballen en profiteerde bij herhaling van het onzekere optreden van de Kielse verdediging, die al te vaak te laks en besluiteloos in de duels ging en zowat overal een stapje te laat kwam. En toen Prychynenko in de middenstrook dom balverlies leed, geraakte de thuisploeg aan de gelijkmaker. Vanhamel redde eerst nog het schot van Sakala, maar Coopman duwde de rebound vrolijk binnen.

Direct twee goede kansen voor Beerschot in de tweede helft maar Tissoudali verslikte zich bij zijn schot en Placca zag zijn poging gered door doelman Ondoa. Maar KVO prikte gevaarlijk tegen. Het zorgde voor twee Kielse “oef”-momenten; eerst toen Coopman randje zestien keihard op de deklat knalde, daarna toen de VAR een doelpunt van Vandendriessche weggomde vanwege handspel.

Tien minuten voor affluiten viel het verdict. In het voordeel van de thuisploeg. En weer speelde de VAR een beslissende rol. Ref Smet ging even tv kijken en legde de bal op de stip omdat Grisez de bal met de hand had beroerd. Vanlerberghe trapte via de hand van Vanhamel binnen. Twee-één en boeken toe.

 

* TOESCHOUWERS: 2.500

* SCHEIDSRECHTER: Smet

* DOELPUNTEN: 20’ Placca 0-1, 35’ Coopman 1-1, 80’ Vanlerberghe 2-1 (strafschop)

* KV OOSTENDE: Ondoa, Bataille, Faes, Milovic, Nastic, Nkaka (73’ Vanlerberghe), Vandendriessche, Coopman, Canesin, De Sutter (81’Guri), Sakala (63’ Boonen)

* BEERSCHOT: Vanhamel, Mboko (81’ De Jonghe), Prychynenko (40’ Van den Bergh), Bourdin, Grisez, De Mets, Van Hyfte (69’ Montiel), Maes, Bugridze, Tissoudali, Placca

* GELE KAARTEN: Sakala, Canesin

* RODE KAARTEN: geen

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees