Verslag KSV Cercle Brugge - KFCO Beerschot Wilrijk

 

Wat een dramatisch slot

KSV CERCLE BRUGGE - KFCO BEERSCHOT WILRIJK  3 - 1

KFCO Beerschot Wilrijk heeft vanavond zijn afspraak met de geschiedenis gemist... en dus naast de vijfde titel (en promotie) op rij gepakt. Wat een ontgoocheling en teleurstelling, want deze nederlaag is er een die nog lang aan onze ribben zal blijven plakken. De oorzaak van het verlies dient in de eerste helft te worden gezocht, want die was ondermaats. Cercle was in die periode oppermachtig en veegde de 1-0-achterstand uit de heenwedstrijd met twee doelpunten in amper acht minuten helemaal van de plank. Het duurde tot na het uur alvorens onze jongens enigszins hun niveau haalden... en vijf minuten voor tijd leek het toch nog allemaal in de juiste plooien te vallen toen Tom Van Hyfte de o zo belangrijke 2-1 binnenkopte. Het venijn en de tragedie zat echter in de staart... want met een (discutabele?) penalty in de slotminuut was het Cardona die de thuisploeg uiteindelijk naar 1A knalde.

Zoals mocht worden verwacht trok Cercle vanaf de eerste minuut de aanvallende kaart. Niet superoverdonderend, maar wel gedecideerd: balletje rondspelen en wachten om met een slimme steekbal of een zwieper vanop de flank gevaar te creëren. De Kielse defensie en doelman Romo kwamen zo wel onder druk te staan maar bleven nog makkelijk overeind. In de omschakeling combineerde KFCO Beerschot Wilrijk bij momenten wel leuk in de middenstrook maar op de flanken, en zeker vooraan, vond het amper een aanspeelpunt. En liep alles spaak. Verder dan een afzwaaier van Losada kwamen onze jongens niet.

Veel onnodig balverlies dus, waardoor Cercle zijn favoriete spelletje als het ware gratuit in de schoot geworpen kreeg. En dat leverde de thuisploeg in het derde kwartier ook twee doelpunten op. Telkens met dezelfde insteek: geduldige opbouw en een pass op de juiste momenten. Bij doelpunt één zorgde een Kiels been er nog voor dat de bal door het hart van de verdediging in de voeten van Mercier belandde. Goal nummer twee was even mooi als efficiënt in zijn eenvoud. Perfecte doorsteekbal en Crysan die makkelijk onder Romo raak trof. Twee opdoffers... maar een logische weerspiegeling van het spelbeeld.

Tegenprikken was er niet bij. KFCO Beerschot Wilrijk bleef immers veel te laag voetballen, miste lef, geraakte niet onder de Brugse druk uit, won amper een duel en werd op het middenveld weggetikt. Teleurstellend. Conclusie: Cercle was gewoon beter in de eerste helft, sneller op de bal, gretiger en efficiënter.

Ook in het vierde kwartier liepen onze jongens nog te vaak achter een ongrijpbare bal aan maar werd er al iets meer op de Cercle-speelhelft gevoetbald. En plots was de beste kans voor KFCO Beerschot Wilrijk: hoekschop Losada, harde kopstoot Van den Bergh maar Nardi ging goed plat. Cercle durfde niet voluit voor de "killer goal" gaan, zodat KFCO Beerschot Wilrijk meer en meer zijn stempel begon te drukken. Met de inbreng van eerst Hoffer en daarna Okotie kreeg ook het aanvallend compartiment extra mankracht. Maar uitgespeelde kansen? Nee, die waren er niet bij vanavond.

Tot in de 85ste minuut, want dan verstuurde Guillaume François een gemeten voorzet voor de Cercle-kooi en kopte Tom Van Hyfte onhoudbaar de 2-1 binnen. Euforie in het Kielse vak, ongeloof in de overige tribunes want KFCO Beerschot Wilrijk virtueel in eerste klasse. Maar vijf minuten later gingen we toch nog van de hemel naar de hel, toen ref Boucaut een tackle van Swinkels als overtreding op Cardona interpreteerde en naar de penaltystip wees. Waarmee de thuisploeg (zoals vaak bij ref Boucaut) het voordeel van de twijfel kreeg. Hoedanook, het slachtoffer trapte de elfmeter onder Romo in de rechterhoek... en tegelijkertijd Cercle naar eerste. Meteen de doodsteek voor KFCO Beerschot Wilrijk.

Proficiat Cercle!

* TOESCHOUWERS: 14.760

* SCHEIDSRECHTER: Boucaut

* DOELPUNTEN: 30' Mercier 1-0, 38' Crysan 2-0, 85' Van Hyfte 2-1, 90' Cardona 3-1 (strafschop)

* CERCLE BRUGGE: Nardi, Kone, Taravel, Palun, Tormin, Crysan (65' Omolo), Cardona, Lambot, Delacourt (14' Xandao), Imorou (83' Vanbelle), Mercier

* KFCO BEERSCHOT WILRIJK: Romo, Prychynenko, Swinkels, Van den Bergh, Dom, De Jonghe, Van Hyfte, François, Messoudi (63' Hoffer), Losada (75' Okotie), Hoffer 

* GELE KAARTEN: Romo, Van den Bergh, François,  Mercier, Van  Hyfte

* RODE KAARTEN: geen

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees

 

De wedstrijdbeelden in drie minuten: