Verslag Beerschot - Union

 

Knokkend, ploeterend en met een wereldgoal van Van Hyfte naar een knappe overwinning

BEERSCHOT - UNION  3 - 1 

Negentig minuten ploeteren in de modder, een achterstand ombuigen in een overwinning, op die manier de leidersplaats in de tweede periode bevestigen én tegelijkertijd de druk op de ketel (en op KV Mechelen!) houden. Beerschot bracht het vanmiddag op het Kiel allemaal in de praktijk. Alle sensatie en hoogtepunten werden wel voor de tweede helft opgespaard. Geen probleem echter. Het wachten waard ook, want de manier waarop Beerschot in die periode zijn superioriteit toonde én zijn favorietenrol (nog maar eens) invulde, verdient respect en applaus. Tom Van Hyfte was de matchwinnaar, met een ronduit schitterend afstandsschot; Mike Vanhamel met een koppel reddingen van grote klasse.

Het was Union dat zich het best aan de drassige en dus moeilijk te bespelen grasmat aanpaste. De Brusselaars speelden zonder complexen, gingen vrij en vrank hun kans en lieten het balletje snel en vlotjes tussen de lijnen circuleren. Alleszins beter dan bij onze Mannekes, die geen schwung in de acties kregen. De meeste dreiging en de betere mogelijkheden speelde zich dan ook af in de Kielse grote rechthoek. Zo trapte Selemani na een kwartier nipt voorlangs en was er een attente Vanhamel nodig om Ferber van het openingsdoelpunt te houden.

De Beerschot-combinaties strandden al te vaak in de al vroeg helemaal omgeploegde akker. Bovendien was de 'laatste pass' onzuiver. Verder dan afstandsschot van Maes dat ver naast en hoog over belandde, kwamen we niet. Geen eerste helft om in te kaderen dus. Wel veel middenveldspel, veel strijd en spanning... maar te weinig ooh's en aah's...

Union trok ook na de rust de goeie lijn verder. Met succes bovendien. Ferber trapte een eerste mogelijkheid nog een beetje knullig over maar twee minuten later was het wel raak: knap voorbereidend werk van de kwikzilveren Tau, en Selemani die keurig afrondde. Een uppercut. Beerschot was aangeslagen en zag met een zucht van opluchting Mike Vanhamel goed plat gaan op een vrijschop van Kis.

Onze Mannekes knokten zich daarna echter direct weer in de wedstrijd. En hoe. Op wilskracht én met een doelpunt. Het was de net ingevallen Jimmy Hoffer die in twee tijden een voorzet van Tarik Tissoudali in doel frommelde. Eén-één... het Kiel ontplofte. Tijd voor een zinderend slotoffensief. Maar dat was zonder scheidsrechter Lardot gerekend. Die vond het nodig om te pas en te onpas te fluiten, Hoffer een totaal onverdiende gele kaart onder de neus te steken en zo het tempo uit de wedstrijd te halen. Verschrikkelijk irritant en frustrerend.

Een kwartier voor tijd ontplofte het Kiel opnieuw. Voor doelpunt nummer twee. Wat een goal van Tom Van Hyfte was dat zeg. Onze kapitein nam een afvallende bal in één tijd vol op de slof en kanjerde op die manier keihard en onstopbaar binnen. Het zorgde voor een ongeziene ontlading op alle banken van het Olympisch Stadion. 

In het slotkwartier kreeg Beerschot nog een aantal mogelijkheden om vanuit de omschakeling de score uit te bouwen, maar het zware speelveld had z'n tol geëist. Even bibberen toch nog helemaal op het einde, toen Union met een 'alles of niks' alles in de aanval gooide. Maar Mike Vanhamel toonde zich met twee schitterende reddingen eens te meer een betrouwbaar sluitstuk. Bij het ingaan van de blessuretijd trapte Noubissi nog een derde Kielse treffer binnen, nadat een afgeweerd schot van Placca in zijn voeten belandde. Voldoende voor een nieuwe aflevering 'Carnaval op't Kiel'.

 

 * TOESCHOUWERS: 7.500

* SCHEIDSRECHTER: Lardot

* DOELPUNTEN: 49' Selemani 0-1, 57' Hoffer 1-1, 73' Van Hyfte 2-1, 90' Noubissi 3-1

* BEERSCHOT: Vanhamel, Dom, Bourdin, Van den Bergh, De Jonghe, De Mets (53' Hoffer), Van Hyfte, Maes, Vanzeir (58' Placca), Tissoudali (81' Grisez), Noubissi

* UNION: Saussez, Kis, Besuschkow (81' Morren), Ferber, Fixelles (67' Niakate), Iriondo, Selemani, Tau, Vega (83' Tabekou), Kandouss, Mehlem

* GELE KAARTEN: Fixelles, Ferber, Bourdin, Hoffer, Kis

* RODE KAARTEN: geen

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees