Verslag Antwerp - KFCO Beerschot Wilrijk

 

Owusu beslist povere derby

R ANTWERP FC - KFCO BEERSCHOT WILRIJK  2 - 0

Nee, afgaande op deze derby is KFCO Beerschot Wilrijk momenteel niet "de Ploeg van 't Stad"... maar dat kan binnen veertien dagen weer helemaal anders zijn. Vanmiddag was paars-wit hoe dan ook 'second best' in de Antwerpse burenstrijd. Voor academisch voetbal met een hoge amusementswaarde moest je tussen half drie en kwart over vier trouwens niet op de Bosuil zijn. Want spanning en sfeer wonnen het met brio van de kwaliteit. Antwerp toonde zich volwassener, stugger en efficiënter. Het was William Owusu die met één doelpunt in elke speelhelft het rood-witte overwicht in een logische en terechte 2-0-eindstand vertaalde.

Het werd een gelijkopgaande eerste helft waarin de thuisploeg meer balbezit en KFCO Beerschot Wilrijk iets meer technisch overwicht had, maar dat niet tot in de grote rechthoek kon doortrekken.  Antwerp kwam even na het kwartier dicht bij een doelpunt na een knappe rush van Siani, maar Romo redde fraai. Onze jongens reageerden snedig met enkele combinaties over de rechterflank en schietkansen voor Dom, Van Hyfte en François. Bolat reageerde echter even alert als zijn overbuur.

Naarmate de minuten wegtikten, drukte Antwerp steeds meer z'n stempel op de wedstrijd, mede ook doordat bij ons het uitverdedigen iets te slordig verliep. Aan het halfuur zette de thuisploeg dat om in een doelpunt, toen Diarra veel te slap in duel ging waardoor Owusu vrije baan richting doel kreeg en ook nog eens hoog en droog binnenknalde. Een mooi doelpunt. KFCO Beerschot Wilrijk bleef daarna voor verzorgd voetbal kiezen maar de penetratie en het echte gevaar kwamen er niet. Gewoon omdat Zoua moederziel alleen op een eilandje stond en op die manier niet kon worden bereikt of als targetman kon fungeren.

Meer druk naar voren én kansen afdwingen; met die gedachte begon Marc Brys aan de tweede helft. Zo stuurde hij bij de rust Messoudi en na een uur Mbombo tussen de lijnen... maar resultaat leverde dat amper op. KFCO Beerschot Wilrijk miste ook nu "power" en lef in de duels, won geen enkele afvallende bal en geraakte derhalve zelfs niet in de buurt van de kooi van Sinan Bolat. Geen kracht, geen diepgang, veel te slordig: zo moet het Kielse werkstuk van de tweede helft (jammer genoeg) worden samengevat.

Antwerp was steviger, veel dreigender, creëerde een handjevol goede mogelijkheden via Owusu, Hairemans en Rodrigues... en besliste de wedstrijd uiteindelijk in de slotfase. Prychynenko miste zijn kopbal waardoor de chaos in de verdediging compleet was, zodat Owusu bijna met z'n ogen toe zijn tweede treffer mocht binnenduwen. Boeken toe meteen. 

* TOESCHOUWERS: 15.000

* SCHEIDSRECHTER: Visser

* DOELPUNTEN: 30' Owusu 1-0, 88' Owusu 2-0

* ANTWERP: Bolat, Rodrigues, Siani, Owusu, Hairemans, Batubinsika, Ardaiz (79' Limbombe), De Laet, Buta (42' Arslanagic), Van Damme, Pitroipa (50' Niangadou)

* KFCO BEERSCHOT WILRIJK: Romo, Prychynenko, Swinkels, Diarra, François, Van Hyfte (60' Mbombo), Dom, De Jonghe (82' Boulaouali), Octavio (46' Messoudi), Maes, Zoua 

* GELE KAARTEN: Pitroipa, Dom, Messoudi

* RODE KAARTEN: geen

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees