Tom Van Hyfte: kapitein, sterkhouder, nummer tien

Hoofdafbeelding: 
Body: 

 

"Zo rap mogelijk weer in ons goede ritme komen"

Eindelijk. Na twee voetballoze weekends stapt KFCO Beerschot Wilrijk zaterdagavond weer het competitiegewoel in. Uit bij Roeselare. De bal rolt dus weer in 1B, en dat zorgt op het Kiel voor niks anders dan positieve gevoelens. "Nog acht wedstrijden te gaan, dus we komen stilaan in de beslissende fase van de competitie", zegt Tom Van Hyfte, dit seizoen met voorsprong de regelmatigste van alle Mannekes. "We zijn er klaar voor en willen graag de goeie lijn van de voorbije maanden doortrekken. De opdracht: zo veel mogelijk matchen winnen en KV Mechelen achter ons houden in het klassement." Meer moet dat inderdaad niet zijn.

Was de korte winterstop nu een goede zaak of kwam die eigenlijk ietwat ongelegen, wilden we nog weten van onze kapitein.

"Louter sportief gezien viel die misschien ongelukkig vermits we toch in een goeie flow zaten en aan een prima reeks bezig waren, maar anderzijds kwamen die tien dagen verlof toch ook op het juiste moment. In de Kerst- en nieuwjaarsperiode ben je sowieso aan wat rust toe en kan je bovendien wat verloren tijd met je gezin, familie en vrienden inhalen. Dat is ook belangrijk. Of ik iets speciaals gedaan heb, of een korte vakantie heb geboekt? Nee, lekker gezellig thuis met vrouw en kinderen. Leuke en alledaagse dingen doen..."

Op 2 januari begon de stage in Spanje. Hoe kijk je daar op terug?

"Dat was daar direct weer vollen damp. De eerste twee dagen waren pittig, zelfs méér dan pittig zelfs. (lacht) Dan bouwde de trainersstaf een dagje relatieve rust in om tijdens dag vier weer voluit te gaan... en vervolgens het oefenkamp af te sluiten met een lekker etentje en een feestje. Vrij intensief allemaal, maar ook perfect gedoseerd. In die korte periode maakten we ook kennis met onze twee nieuwkomers Diego Montiel en Irakli Burgidze, en omgekeerd. Twee toffe kerels met heel wat potentieel. Twee jongens ook die zeker in de groep passen... en zich inmiddels al prima hebben geïntegreerd. Onze kern staat daar trouwens voor open, en zij draaiden dan ook onmiddellijk mee in het ritme van hard werken en tussendoor even ontspannen. Door het feit dat er keihard werd getraind zit bij hen ook de focus juist. Zij beseffen dat deze groep, dat deze club, slechts één grote ambitie heeft, en dat is promoveren naar 1A."

Wordt het een titelrace tussen Beerschot Wilrik en KV Mechelen, of verwacht je nog een derde ploeg die om de hoofdprijs gaat vechten?

"Union mag je sowieso nooit uittellen, vind ik... al hebben de Mechelaars en wijzelf in de tweede periode inmiddels toch al wel een kloofje geslagen met de achtervolgers. We moeten trouwens niet te veel naar de concurrentie kijken: gewoon op onze elan verder proberen te gaan en voetballen vanuit onze eigen sterkte. Iedereen kan zich momenteel vinden in het tactisch plaatje van de trainer. Het klikt in het elftal, ieder kent zijn taak en onze kern is goed genoeg gestoffeerd om blessures, schorsingen of mindere vormperiodes op te vangen. Die sportieve concurrentie zorgt er trouwens alleen maar voor dat de kwaliteit nog verder de hoogte ingaat. Allemaal positieve zaken. Nu breekt de periode van de waarheid aan: zaterdag naar Roeselare waar we nog iets recht te zetten hebben, want tijdens ons eerder bezoek dit seizoen legden we daar maar een platte prestatie op de mat en verloren we ook. We trekken dus met revanchegevoelens naar daar. En daarna wachten onze twee thuismatchen, tegen Westerlo en... KV Mechelen. Daar moet ik geen tekeningetje bijmaken zeker...?!"

Kunnen we nog tactische speciallekes verwachten de komende weken, of een stijlbreuk?

"Nee, helemaal niet. Waarom zouden we? Onze voetbalfilosofie is voor iedereen duidelijk én levert succes op. Op training wordt vooral gewerkt op het 'fijntunen' van onze werkwijze en het nog scherper zijn. Die foutjes waardoor we af en toe te makkelijk doelpunten incasseren, willen we er sowieso uit. Focus en concentratie, daar wordt op gehamerd. En verder steken we ook tijd en energie in het op punt stellen van de standaardsituaties. De stilstaande fasen dus. Want die hebben ons de voorbije weken en maanden een pak goals, en dus ook punten, opgeleverd. Het zijn dergelijke zaken die in de strijd naar de periodetitel wel eens de doorslag zouden kunnen geven. En bovendien geeft het een enorme voldoening dat een op training ingestudeerde corner of vrije trap tijdens de wedstrijd perfect en succesvol in de praktijk wordt gebracht. Op dat gebied zijn we constant op zoek naar meer variatie."

Mogen we er van uitgaan dat KFCO Beerschot Wilrijk zaterdag in Roeselare in zowat de zelfde slagorde van voor de winterstop aan de aftrap verschijnt? Met Tom Van Hyfte weer op "den tien"?

"Dat liep in onze laatste thuismatch van 2018 tegen Lommel inderdaad heel goed, die positieswitch. Maar dat was de verdienste van het ganse team. Op het middenveld hebben we enkele spelers lopen die polyvaltent zijn en makkelijk roteren, die zich dus ook in een ietwat andere positie kunnen doen gelden. Mede door de blessure van Mo Messoudi heb ik hierdoor op het middenveld bij voorbeeld zowel al gespeeld als de man in de punt naar voren én met de punt naar achteren. De trainer heeft in dat opzicht mogelijkheden zat, en zal, afhankelijk van de tegenstanders, af en toe ook wel eens voor een wijziging opteren. Zodat we met een verrassingselement kunnen uitpakken. Dat het tegen Lommel erg vlotjes liep, zal ik zeker niet ontkennen. En die positie ligt me ook. Voor mij dus zeker voor herhaling vatbaar... maar het is de trainer die de knopen doorhakt."

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees