Tarik Tissoudali: "Het is anders voetballen hier in België maar dat zint me wel"

 

"Spelers én supporters: we gaan met z'n allen samen vol voor de titel"​

Sinds dit seizoen pakt Beerschot op de linkerflank uit met Tarik Tissoudali: leuke voetballer, lichtvoetig, fraaie technische hoogstandjes, mooi om naar te kijken... én ook nog eens vaak betrokken bij de doelpunten. Kortom, een transfer die zonder enige twijfel het etiket "geslaagd" opgekleefd krijgt.

De Marokkaanse Nederlander uit Amsterdam wisselde tijdens het tussenseizoen De Graafschap in voor Beerschot, Nederland voor België. Erg veel aanpassing had hij duidelijk niet nodig want in de openingswedstrijd uit bij Tubeke had hij zijn vaste stek al beet en scoorde hij meteen ook zijn eerste competitiegoal. Leuke binnenkomers... Vervolgens verdween ie even uit beeld, maar knokte zich terug in de basiself.

"Ik ben redelijk tevreden met hoe het hier loopt. Als team zijn we prima bezig en ook mijn individuele cijfers mogen er zijn. Zo scoorde ik in 18 competitiewedstrijden zes doelpunten en leverde ik ook twee assists af", heeft de 25-jarige aanvaller voor ons netjes uitgerekend. "Daarmee heb ik de verwachtingen grotendeels ingelost, meen ik. Met welke persoonlijke doelstellingen ik naar Beerschot was gekomen? Vooral zo veel mogelijk spelen, vrij voetballen, het rendement van het team mee de hoogte injagen. Ik wist dat de concurrentie hier, met een twaalftal nieuwe spelers, groot zou zijn en dat het verwachtingspatroon hier hoog ligt. Want alles staat hier in het teken van de promotie naar de hoogste afdeling. Naar 1A. Het is dus elke week opnieuw knokken voor je stek in het elftal en tegelijkertijd als team blijven presteren om onze favorietenrol waar te maken."

Heb je wat knopjes moeten omdraaien want in 1B in België wordt duidelijk anders gevoetbald dan in Nederland...?

"Ja, maar dat had ik ingecalculeerd. Ik belandde in een nieuwe club, in een nieuw land, met een andere trainer, nieuwe ploegmaats,... Dan weet je dat je het vertrouwen moet winnen van iedereen en dat kan alleen met sterke prestaties. Bovendien moet je je snel aanpassen aan het tactisch plaatje dat hier gehanteerd wordt. Nou, dat is allemaal vrij vlot verlopen. De benadering is hier gans anders: in Nederland krijg je meer tijd om een balletje aan te nemen, is het allemaal wat rustiger en mag je regelmatig een technisch hoogstandje uitproberen. Hier in België is het allemaal veel fysieker. Meer duels, iedereen kort op de bal, weinig ruimte, de handelingssnelheid ligt ook best wat hoger. Daar moet je je toch op instellen hoor. Hier bij Beerschot wordt van me gevraagd dat ik tussen de linies probeer te lopen om op die manier ruimte te creëren en gevaarlijk te zijn. Iedere speler krijgt zijn tactische richtlijnen mee. Vorig seizoen bij De Graafschap verliep het allemaal veel minder strikt. Daar had ik een vrije rol en mocht ik als "naar voren-voetballer" meer op m'n intuïtie voetballen. Een totaal andere aanpak. Het duurde wel effe vooraleer je die zaken oppikt, maar nu loopt dat echt goed: de automatismen staan op punt, iedereen voelt iedereen aan, er zijn duidelijke afspraken bij standaardsituaties,... Gaat best lekker allemaal."

Zijn er nog andere verschillen die je hebt opgemerkt?

"De beleving bij de supporters is hier wel groter dan in Nederland, vind ik. Je voelt bij Beerschot dat iedereen zo naar die promotie naar 1A hunkert. De supporters zijn heel fanatiek: superenthousiast als het lekker loopt en best wel kritisch als het wat minder draait. Allemaal recht voor de raap, daar hou ik van. Dat zorgt doorgaans voor een pittig sfeertje. Verder vind ik Antwerpen een mooie, leuke stad. Ik woon hier graag en ook mijn vrouw en dochtertje hebben het naar hun zin. Of ik het Antwerps dialect al onder de knie heb? Nee, maar ik versta het allemaal wel. Wat me direct opviel en ik ook wel charmant vind is het woord "manneke". Dat wordt hier vaak gebruikt. "Hé manneke": je hoort het in bijna elke zin. Daar moet ik vaak mee lachen..."

Terug naar het voetbal. Nog vier competitiewedstrijden en de tweede periode zit er op. Vertel het ons Tarik, hoe loopt het af?

"Ik heb een goed gevoel dat we die tweede periode gaan pakken. Twee keer heb ik nu tegen KV Mechelen gespeeld, en het is net als wij een kwalitatief sterk team... maar beter dan Beerschot vind ik ze niet hoor. Zoals de situatie nu is, komt het er op aan om onze succeslijn door te trekken en vooral niet naar de concurrentie te kijken. De thuiswedstrijd van aanstaande zondag tegen Union wordt weer een superbelangrijke. Moeilijk te ontwrichten tegenstander; qua instelling een beetje vergelijkbaar met ons. We moeten sowieso de drie punten pakken. Eventuele uitschuivertjes kunnen we ons momenteel niet veroorloven. De opdracht is duidelijk: van onze eigen sterkte blijven uitgaan. Als één blok strijden, samen met onze supporters. Die zullen we ook zondag tegen Union weer nodig hebben om ons naar de volgende overwinning te schreeuwen."

Supportert de familie Tissoudali mee vanuit de tribune van het Olympische Stadion?

"Oh ja hoor. Mijn broertjes, de familie en vrienden zakken zeer regelmatig af naar Antwerpen om onze wedstrijden bij te wonen. Zeker de toppers pikken ze "live" mee. Tegen Union zullen ze er dus zijn. En als ze niet komen kijken, volgen ze alles via livestream. Ook zij leven dus vanop de eerste rij met Beerschot mee."

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees