STIJN VREVEN: "WE ZIJN VERSTERKT UIT DE WINTERSTOP GEKOMEN"

Hoofdafbeelding: 
Body: 

Coach Stijn Vreven is heel tevreden over de start van 2019 en vindt dat de groep versterkt uit de winterstop komt. We praatten met onze T1 op het eind van een geslaagde stage.

Hoe blik je terug op de stage in Spanje?

"Het was op alle vlakken een voltreffer. De omstandigheden en de voorzieningen waren perfect. Ik kan geen enkel minpunt opnoemen op dat vlak. En ook over de intensiteit en de kwaliteit van de trainingen ben ik heel tevreden. Dit waren onze beste trainingen van het seizoen."

Heb je daar een verklaring voor?

"Daar zijn 3 redenen voor: Die perfecte omstandigheden spelen een rol, we zitten in de goeie flow door die sterke reeks op het eind van 2018 en de concurrentie is verhoogd."

Op deze stage is ook gebleken dat het een hechte groep is geworden.

"Daar hebben we veel tijd en energie in gestoken de voorbije maanden en we zijn er wonderwel in geslaagd om zo veel nieuwe spelers met verschillende achtergronden en talen naar elkaar toe te doen groeien. Die inspanningen lonen nu."

Mag ik in dat opzicht ook het nachtje uit na de laatste stagedag ter sprake brengen?

"Tuurlijk. Ik vind het belangrijk dat ze na een zware stage eens kunnen doorzakken. Heb je die ambiance gezien? Dat bewijst dat dit een goeie groep is geworden. Ook bij de trainers heerst een enorm groepsgevoel. We hebben een gezamenlijke missie en iedereen levert daarin zijn bijdrage."

Ook de 2 beloften, Brian de Keersmaecker en Younes El Hadj, draaiden goed mee.

"Op zo'n stage kunnen die jongeren veel leren. Younes en Brian hebben het prima gedaan en vielen niet uit de toon. Het bewijst dat de jeugdwerking van Beerschot goed werk levert en dat we de jongeren kansen geven."

Zelfs in de wedstrijden op donderdag en zaterdag bleven ze overeind. En daarin ging het niet alleen snel, de spelers waren ook opvallend (gezond) agressief.

"Daar hou ik van en dat wil ik altijd zien. Dat maakt me echt gelukkig. Alleen met die instelling kunnen we er komen. De juiste mindset op training en de goeie mentaliteit zijn heel belangrijk. Dat er dan af en toe wat grimmigheid, zelfs wat kleine opstootjes zijn, is normaal. Zolang de spelers maar met respect voor elkaar blijven spelen. Je mag gewoon niet accepteren dat je verliest, ook niet op training. Er zijn er nog enkele die niet met die focus op het trainingsveld verschijnen maar zij worden nu meegetrokken door de anderen. Ze zullen wel verplicht worden dat percentje extra te geven. De spelers hebben me positief verrast met hun gretigheid en instelling."

Met de Zweed Diego Montiel en de Georgier Irakli Burgidze kwamen er 2 nieuwe spelers bij. Zijn zij al klaar voor de strijd, ervan uitgaande dat de administratieve formaliteiten voor de transfer van Burgidze snel in orde zijn?

"Zowel Montiel als Burgidze hebben meteen laten zien dat ze talent en kwaliteiten hebben. Anderzijds moeten we ze tijd gunnen want ze lagen beide een tijdje stil waardoor ze conditioneel nog wat achterop hinken. En Burgidze zal nog moeten wennen aan het niveau en de speelstijl in 1B. Maar ik hou zeker rekening met hen. Zij zijn wedstrijdfit en kunnen snel geselecteerd worden en invallen."

Komen jullie dus versterkt uit de winterstop?

"Jazeker. Naast Montiel en Burgidze zijn voor mij ook Placca en Dudouit transfers. Dat zijn twee spelers die ik nog niet of weinig heb zien spelen en nu aan de deur komen kloppen. Op stage is gebleken dat dit 2 spelers zijn die iets extra's kunnen brengen. Als Dudouit inzetbaar is op de rechtsachter wil dat ook zeggen dat Joren Dom een optie is op het middenveld."

Anderzijds is Mo Messoudi weer licht geblesseerd?

"Dat baart me wel wat zorgen. Het is niet de eerste keer dat hij het voorzichtig aan moet doen en da's lastig voor hem.  Ik vind het jammer want hij liet zich opmerken de eerste twee dagen in Spanje. Tijdens de VCT (Voetbal ConditieTraining) van donderdag, een wedstrijd waarin het er bijzonder fel aan toeging, was hij heel sterk bezig. Hopelijk is hij snel weer fit."

Ook voor Jan Van den Bergh was het een moeilijke vierdaagse. Eerst de transfer naar KAA Gent. Daarna werd hij ziek.

"Het is logisch dat Jan even met die transfer in z'n hoofd zit maar ik maak me absoluut geen zorgen. Ik verwacht dat hij vanaf dinsdag de knop omdraait en ik ben er zeker van dat die transfer geen invloed gaat hebben op z'n spel. Hij wil langs de grote poort naar Gent vertrekken."

Dat klinkt allemaal veelbelovend!

"Dat is het ook. We zijn versterkt uit de winterstop gekomen en alles wijst erop dat we gaan meedoen tot het eind. Langs de andere kant  moeten we nu al die positieve signalen omzetten in overwinningen. Da's het enige wat telt. Te beginnen volgend weekend in Roeselare. En dat zal zeker niet eenvoudig worden want ook Roeselare is versterkt en zit in een goeie periode. Het wordt een lastige en belangrijke opener. Vergeet niet dat het dat weekend ook Union-KV Mechelen is. We kunnen een goeie zaak doen."

Is de kloof met KV Mechelen kleiner geworden?

"Daar ben ik niet zo mee bezig. Wat KV Mechelen al heeft gepresteerd na de mislukte start is heel sterk maar uit de 3 rechtstreekse confrontaties blijkt dat we niet moeten onderdoen. Ik heb geen schrik van KVM en denk niet dat het zal gespeeld worden in de rechtstreekse duels met Mechelen en Union. Het zal kwestie zijn van in die andere matchen weinig punten te verliezen. En net dat is in 1B niet vanzelfsprekend. Maar nogmaals, ik heb vertrouwen en denk dat we er dichtbij zullen zijn."