Stanneke Huysmans overleden

Hoofdafbeelding: 
Body: 

 

MET STAN(NEKE) HUYSMANS VERLIEST BEERSCHOT WEER EEN ICOON

Gisterenavond is in het ZNA Hoge Beuken in Hoboken ex-Beerschotspeler Stan Huysmans overleden. "Stanneke" werd geboren op 11 oktober 1928 en was een generatiegenoot - én goede vriend - van Rik Coppens.

Huysmans debuteerde in de slotwedstrijd van het seizoen 1946-1947, thuis tegen White Star, als vervanger voor Charly Van den Wouwer, op 18 jarige leeftijd in het eerste elftal van Beerschot en voetbalde tot en met de jaargang 1962-1963 op het Kiel. In totaal speelde hij als middenvelder en rechtsbuiten maar liefst 376 officiële wedstrijden voor onze club, waarin hij 48 keer scoorde. 

Van 6 tot 26 juni 1953 vormde hij samen met Rik Coppens het vedettenkoppel van Beerschot tijdens de Congo-reis, waarin onze club als ambassadeur van het Belgisch voetbal zes wedstrijden speelde tegen regionale selecties, die allemaal met overtuigende cijfers werden gewonnen. Coppens was met vijftien doelpunten Beerschots topscorer en grote showman, maar "Stanneke" imponeerde met zijn fysionomie.  Voor de Congolese voetbalsupporters - de laatste twee wedstrijden van Beerschot in Afrika werden door respectievelijk 60.000 en 80.000 toeschouwers bijgewoond! - was hij de grote attractie. Niemand begreep hoe hij met zijn kleine gestalte en enorme dijen zo gracieus kon voetballen.

"Stanneke" was twee maanden daarvoor, in april 1953, A-international geworden, tijdens een Holland-België in het Olympisch Stadion van Amsterdam, waar hij in de halflijn naast grootheden als Louis Carré (Club Luik) en Vic Mees (Antwerp) werd uitgespeeld. Eén jaar later maakte hij ook deel uit van het legendarische Rode Duivels-elftal dat op de Heizel wereldkampioen Duitsland van het kastje naar de muur voetbalde. Samen met zijn Beerschot-maats Charles Geerts en Rik Coppens, twee andere Kielse iconen die toevallig allebei vorig jaar overleden. Stan Huysmans verzamelde in zijn loopbaan 22 caps voor België.

Stan Huysmans baatte ook lange tijd een café uit in de schaduw van het Beerschot-stadion, eerst in de Abdijstraat, daarna op de Boomsesteenweg. Maar hij schuwde de publiciteit en verdween op die manier een beetje geruisloos uit het voetbalwereldje. De laatste jaren sukkelde "Stanneke" met zijn gezondheid. Gisterenavond overleed hij op 87-jarige leeftijd.

KFCO Beerschot Wilrijk deelt in het verdriet bij het heengaan van "ons Stanneke" en wenst familie en vrienden veel sterkte. 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Archief