Rik Coppens... vier jaar al

 

Vier jaar geleden overleed Rik Coppens

5 februari 2015, het is en blijft een zwarte dag in de clubgeschiedenis van Beerschot. Op die dag overleed Rik Coppens, een icoon van paars en wit. Een briljant voetballer, die samen met de al even onnavolgbare Raymond Braine en de lichtvoetige balkunstenaar Juan Lozano de Heilige Drievuldigheid van het Kiel vormt.

Rik was een echte Beerschotter. Hij groeide op in de Seefhoek, waar zijn ouders in de Lange Zavelstraat een goed draaiende viswinkel hadden. Als kind hielp hij in de zaak, maar leerde hij ook voetballen op de Antwerpse pleintjes... en op het Kiel. Hij debuteerde op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal, tijdens een wedstrijd tegen Eendracht Aalst, waarin hij meteen twee keer scoorde. In no-time groeide hij uit tot publiekslieveling.

Tussen 1946 en 1961 speelde Coppens 389 officiële wedstrijden voor Beerschot, waarin hij 261 maal scoorde. Twee keer ook werd hij topschutter in de eerste afdeling. In 1954 won hij de allereerste Gouden Schoen; een trofee die in die periode slechts één keer door dezelfde speler kon gewonnen worden. Rik verzamelde ook 47 caps bij de Rode Duivels, waarin hij 21 doelpunten maakte.

Rik Coppens was hét "enfant terrible" van het Belgisch voetbal. Glamour boy pur sang. Hij ontpopte zich als een zeldzame voetbalgrootheid, een geniale balgoochelaar, een schitterende solist. Na zijn carrière bij Beerschot voetbalde hij nog bij Olympic Charleroi, Crossing Molenbeek, Berchem Sport en Tubantia Borgerhout. In 1974 keerde hij terug naar het Kiel als trainer. Gedurende twee periodes was hij er de sportieve baas, van 1974 tot 1977 en van 1982 tot 1984.

Toen hij zijn shoes en daarna ook zijn trainingspak aan de haak hing, bleef hij een graaggeziene gast in het Olympisch Stadion en had hij steeds zijn mening over de wisselvallige prestaties van Beerschot VAV, Germinal Beerschot en Beerschot AC. Ook de sportieve heropgang als KFCO Beerschot Wilrijk maakte hij vanop de eerste rij mee. Genietend in een rol van notoir supporter. 

Op zaterdag 13 september 2014 organiseerde onze club nog een onvergetelijke "Rik Coppens Dag", waarbij de grootmeester gefêteerd werd en er de ultieme Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen. Nadien ging zijn gezondheidstoestand snel achteruit. Op 5 februari 2015 overleed hij. Hij werd 84 jaar.

Vandaag denken we nog eens extra aan "onze Rik": één van de grootste voetballers die ooit op de Olympische grasmat heeft rondgelopen. Er de ongelooflijkste hoogstandjes uit z'n schoenen toverde... en de waanzinnig mooiste en spectaculairste doelpunten scoorde.

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Kristof Vermeulen