Reacties na de thuiszege tegen Eupen

Hoofdafbeelding: 
Body: 

Brian De Keersmaecker: “Onbeschrijflijk gevoel“

De meeste aandacht na onze eerste zege in Play-Off 2 ging naar de 18-jarige debutant Brian De Keersmaecker die amper een paar minuten na zijn invalbeurt het tweede doelpunt van Beerschot tegen de netten knalde.

Echt ongelooflijk” was de eerste reactie van Brian na de wedstrijd. “Ik denk dat dit de droom is van elke jonge voetballer. Ik heb zelfs geen idee hoe lang ik amper op het veld stond voor die bal al binnenging. Gewoon onbeschrijflijk. Het dringt nog niet goed door. Ik wist op het moment van scoren eerst echt niet wat te doen. Ongelooflijk. Je ziet die bal binnenvliegen en dan gaat er van alles door je hoofd. Ik wist geen blijf met mijn emoties.”

Scoor je bij de beloften ook regelmatig? “Neen, niet echt. Vroeger in de jeugdreeksen stond ik in spits en pakte dan af en toe een doelpuntje mee. Dit seizoen waren het er nog maar drie bij de beloften. En nu al meteen een goal met het eerste elftal. Bij de beloften speel ik als aanvoerder meer op positie zes of acht. Vandaag was het net achter de spitsen. Op het middenveld vind ik het best mijn draai. Het was nog maar de tweede maal dat ik tot de selectie behoorde en vandaag volgde dan die invalbeurt. ”

Je vloog na je doelpunt in de armen van beloften-trainer Hernan Losada. “Hij had me op voorhand gezegd om gewoon mijn spel zoals altijd te spelen en hard te werken. Die opdracht heb ik dan ook zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Louter toevallig dat ik ook nog eens met het rugnummer van Hernan Losada speelde.”

Wat vond je van het spelniveau? “Het gaat uiteraard een stuk sneller dan bij de beloften. Ik voel het na de wedstrijd dan ook behoorlijk aan mijn benen. Na tien minuten trapte ik al even op mijn adem. Maar naarmate ik beter in de match kwam, ging het steeds vlotter. Mijn medespelers hebben me goed gecoacht.”

Onder welk statuut speel je bij Beerschot? “Ik heb geen profcontract maar ben wel vast aan de A-kern toegevoegd. Zowel aan de zomer- als winterstage heb ik al mee kunnen deelnemen. Kortom nu al een topseizoen voor mij op deze leeftijd. Indien ik me verder bewijs, zal er mogelijk wel iets uit de bus komen. Eerst rustig blijven en niet beginnen zweven. Echt top dat de club enkele beloften de kans geeft.”

Mike Vanhamel: “Coaching belangrijk voor de jongeren“

Tegen Eupen leek onze doelman Mike Vanhamel onklopbaar. “Aangezien de nul nog op het bord staat, kun je dat wel stellen”, bleef Vanhamel bescheiden.

Toch schudde je enkele spectaculaire reddingen uit je mouw. “Ja, ik heb dit jaar ook nog niet veel moeten doen dat spectaculair is. Vandaag had je die actie met de bal die eerst tegen de deklat ging en vervolgens moest ik bij die rebound ook wat geluk hebben. Het doel is zeven meter breed en die speler knalt tegen mijn scheenbeen aan. Ik probeerde mij toen gewoon zo breed mogelijk te maken en hij besloot recht op mij.”

De coach had naar het schijnt een uitvoerig gesprek met jou afgelopen week. “We hebben al een analyse gedaan van het voorbije seizoen. Met de wedstrijden die nu nog gaan volgen, gaat mijn jaar echt niet meer wijzigen. We hebben daarom een rustige babbel gedaan en een open discussie kunnen hebben over de goede en mindere punten. Over de opmerkingen waar de trainer een beetje mee zit, heb ik vandaag al proberen aan te werken. Dat had dan voornamelijk te maken met coaching en leiderschap. Ik probeerde die dingen die de coach aanhaalde ook mee te pakken tijdens de match zonder mijn eigen spel plots te gaan verloochenen. Ik vind het zeer positief dat er zulke gesprekken kunnen plaatsvinden. Dan weet je ten minste wat je van elkaar mag verwachten. Dat kan dus enkel maar positief werken naar de toekomst toe.

En had de coach gelijk met zijn opmerkingen? “De coach heeft altijd gelijk . Dat merkte je vandaag ook door misschien dat tikkeltje extra. Voor de jongeren die vandaag op het veld stonden was mijn coaching alleszins belangrijk. Collectief kunnen we op een sterke prestatie terugblikken.

Je had opnieuw een andere verdediging voor je. “Dat is ook een beetje eigen aan Play-Off 2. Door blessures, schorsingen of tactische keuzes van de technische staf kan er al eens iets uitgeprobeerd worden. We zijn ook al een volledig seizoen samen op uitzondering van Quinten Simons, onze nieuwe linksback vandaag. Hij deed het voortreffelijk. Ik zag hem nochtans nog maar twee dagen geleden voor de eerste maal op training. Brian De Keersmaecker ken ik uiteraard wel omdat hij op onze trainingen aanwezig is. Dat doelpunt gaat hem ongetwijfeld een boost geven.”

 

Dante Vanzeir: “Mijn steentje kunnen bijdragen

Eupen telde mogelijk wel het meeste balbezit”, vond Dante Vanzeir. “Verder dan enkele kansjes kwamen ze echter niet. Vandaag waren we in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden in Play-Off 2 een stuk efficiënter. De kansen werden nu immers wel afgemaakt. Deze zege doet deugd want het waren ondertussen al zeven wedstrijden op rij die we zonder winst afsloten. Dus tijd dat we nog eens drie punten pakten.”

Jij pikte je doelpuntje ook weer mee en gaf de assist voor de 2-0. “Vorige week kon ik op Oostende niet spelen door een kleine blessure. Dat irriteerde me wel. Vandaag heb ik inderdaad mijn steentje terug kunnen bijdragen. Er zaten in onze selectie nochtans heel wat minder bekende namen maar het zijn stuk voor stuk jongens die allemaal goed kunnen voetballen. Zo merkte je dat bijvoorbeeld Simons en De Keersmaecker puur op mentaliteit dit niveau aankunnen. Ze bezitten veel potentie. Indien deze jongeren nog meer minuten kunnen maken, zullen ze ongetwijfeld nog heel wat stappen zetten.”

En zo ben jij plots één van de routiniers? “Ja, in vergelijking met hen ben ik al één van de ouderen. Ik probeer alleszins de jongeren mee te begeleiden.”

Weet je ondertussen al iets meer over jouw toekomst? “Niet echt. De gesprekken met zowel Genk als Beerschot komen stilaan op gang. Ik weet zelf nog van niets. Een optie op een verlengd verblijf zit er zeker in indien ik te weinig minuten zou kunnen maken in Genk. Veel hangt ook af van de uitspraak in de zaak Propere Handen. Indien Beerschot toch nog naar 1A zou gaan , wordt de situatie een stuk interessanter. We zien wel.”

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto: Jan Mees