Reacties na de opdoffer in de finalewedstrijd tegen Cercle

 

Het overgrote deel van onze spelers was na de tweede finalematch tegen Cercle Brugge en het mislopen van de titel, te ontgoocheld en aangeslagen om een reactie te geven. Toch waren er nog enkelen van hen bereid om hun gevoelens of visie te laten noteren.

 

Joren Dom: “We speelden niet als kampioenen”

Dit is ongetwijfeld de allergrootste teleurstelling uit mijn carrière”, begon Joren Dom. “We wisten uiteraard op voorhand dat Cercle ons vanaf de aanvangsminuten bij de keel wou grijpen. Er stonden bij ons echter te weinig jongens recht om balbezit te houden en in de wedstrijd te komen. De eerst helft zijn we op geen enkel moment aan hun doel geweest of hebben we een kans kunnen afdwingen.”

Het is eigenlijk een beetje het verhaal van ons seizoen. Het eerste duel tegen Cercle reflecteert onze eerste competitiehelft. En het tweede duel vandaag kan je vergelijken met de tweede periode waarin we te wisselvallig speelden. Dan komt het finaal op enkele details aan. Eigenlijk onmenselijk de situatie waarin we nu verzeilen en de wijze waarop dat het gebeurde."

Gedurende vijf minuten verkeerden jullie in de hemel. “We wisten dat we de resterende minuten ons kopje erbij moesten houden. Cercle zou immers gaan beginnen pompen met lange ballen. De bal viel met een geluk nog voor hen goed en dan volgt die bewuste fase met de penalty.”

Wat was jouw visie over die discutabele strafschop? “Ik stond er zeer kort bij. Mijn eerste gedacht was dat de bal wel eens op de stip zou kunnen gaan. Ik heb de wedstrijdbeelden wel niet opnieuw gezien en kan het dus ook niet met zekerheid zeggen. Vanop mijn positie gezien kon ik de ref deels volgen in zijn beslissing. De uiteindelijke beslissing over al of niet promotie lag uiteindelijk deels wel en deels niet bij die penalty. We hebben vandaag immers gedurende een uur, om het hard te zeggen, niet als kampioenen gespeeld. Hoe graag ik en ook de rest van de volledig spelerskern het wou, we brachten vandaag tegen Cercle absoluut niet wat we in gedachten hadden. Ook al waren we er zo dicht bij. Ik moet het opnemen voor Arjan Swinkels die een fantastische wedstrijd speelde en op een knap seizoen kan terugblikken. Ik heb een beetje het gevoel dat dit alles door de voetbalgoden uitgetekend werd. Zoals ook de 2-3 thuis tegen Cercle, een situatie die maar één maal in je carrière kan voorvallen. En daar bovenop nog het verhaal van vandaag. Ik had echt het gevoel dat de wil voor promotie bij ons veel meer aanwezig was dan bij Cercle. Kortom we verdienden het meer.”

En nu play off 2 ? “Ik zie het op dit moment eerlijk gezegd niet zitten om me daar terug voor op te laden. Momenteel ben ik daar te zeer voor aangeslagen. Er zijn bovendien ook grenzen aan het menselijk lichaam om op deze wijze nog tot einde mei verder te moeten gaan. Maar we hebben nog twee of drie weken voor die play offs van start gaan. We zien wel.

 

Mo Messoudi: ”De ergste nachtmerrie uit mijn leven”

Dit is de ergste nachtmerrie uit mijn leven”, reageerde Mo Messoudi na de match. “De eerste helft speelden we enorm slecht. Na de rust probeerden we terug te voetballen en zag je bij Cercle de twijfel toenemen en ook de vermoeidheid toeslaan. Na de 2-1 denk je dat er je niets meer kan gebeuren. Helaas valt dan die penalty waar die speler van Cercle wel zeer gemakkelijk gaat liggen. Ik stel me er dan ook vragen bij indien je in een zo’n belangrijke wedstrijd zo’n lichte penalty durft te fluiten. Het is niet wat we hadden gehoopt. Integendeel. Een groot drama. We hadden onszelf, alle supporters en volledig Beerschot Wilrijk willen plezieren met een titel. Jammer genoeg zijn we daar niet in geslaagd.

Heb je er een verklaring voor? “Veel spelers waaronder ikzelf, speelden zeer ondermaats. Te weinig balvastheid en ook een gebrek aan durf om de bal op te vragen. Daar zag je in de tweede helft wel beterschap in. Het was te verwachten dat Cercle furieus ging starten. Die stormloop hebben we prima doorstaan. Vervolgens valt de 1-0 met een steekballetje en even later de 2-0. Ook tijdens de rust was het geloof nog intact om terug te komen. De tweede helft toonden we toch nog de nodige veerkracht in huis te hebben met het mooi doelpunt van Tom Van Hyfte als gevolg.”

Je hebt terug een blessure opgelopen. “Ik voelde bij een voorzet iets in de hamstrings schieten. Meteen vroeg ik om vervanging.”

Hoe beleefde je die laatste minuten op de bank? “Dat is helemaal gek worden. Van ongelooflijke euforie en bezig zijn met de andere spelers die dienden in te vallen tot de hel. Ook moeilijk om helder na te denken op dat moment. Dan valt die fout die er geen was van Jimmy De Jonghe en de discutabele penalty. Kortom we hebben zeer veel fans teleurgesteld.

Hoe bekijk je afgelopen maanden? “We hebben een volledig seizoen enorm hard gewerkt en er alles aan gedaan. We brachten fantastisch voetbal in de eerste periode. De tweede was een stuk minder. Vorige week waren we in de eerste finalematch de betere ploeg. Vandaag was het een stuk minder met een kleine correctie na de rust. Echt zuur als je op deze wijze er naast pakt. Een 2-0 voorsprong had een betere uitgangspositie geweest en dan was je nu zeker van 1A. Maar dat is praat voor de vaak.”

Dit had je helemaal anders gedroomd. “Ik ben speciaal naar Beerschot Wilrijk gekomen om deze finalewedstrijden te kunnen spelen. Het zou fantastisch geweest zijn om op het einde van mijn carrière die promotie mee te kunnen maken. Het is echter niet gelukt en uiteindelijk een zeer zware teleurstelling geworden. Samen met Hernan Losada had ik een missie om deze club terug te brengen waar ze thuishoort. We waren er bijna in geslaagd. De club zal zich hoe dan ook rechtzetten en er geen jaren over doen om terug in 1A te staan.”

 

 

 

Denis Prychynenko: ”Ik was binnenin al aan het feesten“

We hadden vandaag echt met pech te kampen”, vond Denis Prychynenko. “Cercle Brugge heeft gewoon veel meer geluk gehad. Ze bezitten niettemin een uitstekend team.”

Hoe was bij de rust het geloof nog in de titel? “Dat geloof was volop aanwezig. Eén doelpunt was immers voldoende om kampioen te spelen. Die goal hebben we ook in de slotfase gemaakt. Jammer genoeg was het niet voldoende.

Welk zicht had je op de zogenaamde penalty-overtreding? “Ik heb het eerlijk gezegd niet gezien. Maar men zei me dat het absoluut geen overtreding was. Pech dat Rafa Romo die strafschop net niet kon stoppen. We kunnen het hem zeker niet kwalijk nemen. Dat is nu eenmaal voetbal. We waren vijf minuten in de hemel. Ik was in die periode binnenin al aan het feesten en voelde me super gelukkig. Zonder de focus uiteraard te verliezen. Echt jammer dat we die promotie niet hebben kunnen forceren. We kunnen er niets meer aan veranderen. Het leven gaat verder. Ik ben niet de persoon die lang bij dit soort dingen blijft stil staan. Anders word je depressief.”

En nu? “Ik ga naar huis om eens goed te slapen en maandag staan we terug op training. Shit, nu kan ik niet op verlof gaan. Ik had immers al een vakantie geboekt naar Curaçao. Dat zal moeten geannuleerd worden.”

 

 

Enkele spelers mochten na de match ook een plasje inleveren voor een dopingcontrole. Zowel Jimmy De Jonghe, Denis Prychynenko als Hernan Losada werden door het lot aangeduid om na een zure avond zich aan een controle te onderwerpen.


 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto’s: Jan Mees