Reacties na de eerste finalewedstrijd tegen KV Mechelen

Hoofdafbeelding: 
Body: 

Mike Vanhamel:”Die 0-0 is geen slechte uitslag“

Ik heb vandaag wellicht niet zo’n in het oog springende reddingen moeten doen als mijn collega aan de overzijde”, stelde Mike Vanhamel vast. “Toch waren er enkele belangrijke reddingen onder andere op een gevaarlijke voorzet en eentje bij die één tegen één situatie met Storm. Ik heb in de tweede helft ook meer van achteruit moeten voetballen. Een scoreloos gelijkspel vind ik niet slecht aangezien we gedurende een half uur met tien hebben moeten spelen. De beslissing gaat pas komende zaterdag in Mechelen vallen.”

Na een goed uur spelen diende de opstelling enigszins op punt gesteld worden. “Ja, na de rode kaart voor Jan Van den Bergh is Pierre Bourdin tussen de lijnen gekomen om toch met een viermansverdediging te blijven spelen. Aangezien Gertjan De Mets eraf ging, kregen we minder grip op het middenveld. Mechelen had zich immers in het begin van de match aan ons echt aangepast door man op man te spelen. Op de rechterflank kregen we met Joren Dom voor de rust wel veel ruimte. Jammer genoeg hebben we er onvoldoende gebruik van gemaakt om gevaar te creëren. Behalve net voor de rust met zowel Gertjan De Mets als Jimmy Hoffer was er een grote mogelijkheid om op een ideaal moment op voorsprong te komen. Toen hadden we Mechelen een mentale tik kunnen uitdelen. Die goal viel echter niet maar ook in de tweede helft zijn we op hetzelfde elan verder gegaan. Ook toen we met tien kwamen te staan. In aanvallend opzicht waren we goed. Enkel niet voldoende efficiënt.”

Krijg je ook volgende week geen bal binnen, dan ligt de titel binnen bereik. Ja, behalve indien het ook dan 0-0 blijft. De nul die we nu thuis gehouden hebben is geen slechte uitslag. Mechelen zal volgende week wel moeten komen. Het gaat ook een andere wedstrijd worden. We gaan nog bekijken hoe we de zaken gaan aanpakken.”

Hoe beleef je die titelmatchen? “Je voelt toch dat het helemaal anders is dan in een gewone competitiematch. De sfeer is ook totaal verschillend. Ik geniet er ook van. Voor zo’n wedstrijden werk je een volledig seizoen. Beerschot staat nu het tweede jaar op rij in die finales. Het is tijd om eens aan het langste eind te trekken.”

 

Jan Van den Bergh:”Niets gezegd tegen de ref”

Uiteraard wilden we een reactie van Jan Van den Bergh over zijn twee gele kaarten tegen Mechelen. Van den Bergh, volgende zaterdag geschorst, speelde bovendien mogelijk zijn laatste match voor onze club indien Beerschot de titel pakt.

Ik moet eerst naar het zieken huis om een scan te laten nemen van mijn hoofd”, vertelde Jan Van den Bergh na afloop. “Hopelijk hebben jullie er begrip voor dat ik dit even laat primeren. In de eerste 45 minuten botste ik met mijn hoofd tegen een tegenstander. Tijdens de rust hebben we nog getwijfeld of het raadzaam was om de tweede helft te beginnen. Ik heb het dan toch nog geprobeerd. Even later was er die fase met mijn tweede geel. Maar ik heb geen idee om welke reden ik mijn eerste geel kreeg. Ik heb echt niets gezegd tegen de ref. Bij de tweede kaart had ik het gevoel dat we beiden naar die bal gingen. Maar gelieve me nu te excuseren.”

 

Gertjan De Mets: “Heerlijke wedstrijden om te spelen”

De eerste match op 0-0 eindigen is geen slechte uitgangspositie”, vond Gertjan De Mets. “Het belangrijkste vandaag was om geen tegendoelpunt te slikken.”

Jij had de 1-0 net voor de rust aan de voet.”Inderdaad maar een fantastische redding van de Mechelse doelman. Ik dacht dat die bal zou binnen gaan. Meer kon ik echt niet doen. Zeer jammer. Het had zeer mooi geweest en ook verdiend. We begonnen de wedstrijd moeilijk aangezien iedereen mogelijk iets te graag snel het verschil wou maken. In zo’n duel gaat dat echter niet zo gemakkelijk. Mechelen kreeg eerst twee mooie kansen maar nadien kwamen wij veel meer in ons spel. Tegen het einde van de eerste helft kregen we dan twee grote mogelijkheden. Mechelen speelde zeer behoudend. Misschien ook logisch indien je de eerste wedstrijd op verplaatsing moet spelen. Alles zal uiteraard volgende zaterdag beslist worden. We wilden wel het verschil al thuis maken. Je moet echter niet naïef beginnen spelen en alles gaan open zetten.”

Jij werd na de rode kaart van Van den Bergh opgeofferd. “Dat is uiteraard een keuze van de trainer. Wie op dat moment het veld moet verlaten is echt niet belangrijk. We zijn immers al geruime tijd een zeer hechte groep. En dat zou in de volgende match wel eens het verschil kunnen maken.”

Weet jij wat er gebeurde bij de eerste gele kaart van Van den Bergh? “Ik heb eigenlijk niets gehoord van hem. Integendeel. Er was geen extreem luide reactie. Kortom een zeer licht toegekende gele kaart.”

Hoe beleef je zo’n finalematch? “Dit zijn heerlijke wedstrijden om spelen. Je voelt dat er zeer veel op het spel staat. Niet te vergelijken met duels in 1A. Hier heerst een immense druk. Wij dienen daar zeer rustig onder te blijven. We hebben nu nog een week om het volgende duel in detail voor te bereiden en er helemaal klaar voor te zijn.”

De reactie van Dante Vanzeir en Jimmy De Jonghe bij Beerschot TV:

 

Joren Dom:”Alles blijft nog mogelijk

Het was een mooie wedstrijd tussen twee voetballende ploegen op een moeilijk te bespelen veld”, vond Joren Dom. “Onze fans waren opnieuw schitterend. De sfeer was al van bij de opwarming aanwezig. Echt ambiance. Het heeft ons enorm gesteund. Dat zal je aan onze loopstatistieken ongetwijfeld kunnen merken.”

Jij kreeg veel ruimte op de flank. Een verrassing? “Ja, ik had immers verwacht dat Storm mijn rechtstreekse tegenstrever zou worden. Maar hij stond aan de overzijde. Ik kreeg in de eerste helft inderdaad zeer veel ruimte. Ik heb me dan ook goed kunnen uitleven. Zonde dat het niets opleverde. Die 0-0 is niet slecht omdat je de nul houdt. We hadden echter wel graag een doelpuntje gemaakt. Het maakt de situatie nu iets moeilijker. Alles blijft nog mogelijk.”

Kan je in deze periode nog aan iets anders denken dan aan die finalewedstrijden? “Neen. Dat gaat niet. Veel van onze spelers hadden ‘s nachts in hun dromen die match al gespeeld. Het zijn met andere woorden zeer stressvolle situaties. Ik hoor en lees van alle supporters dat ze deze morgen met veel zenuwen zijn wakker geworden. Dan moet je je eens voorstellen hoe dit bij de spelers is. Eens je op het veld staat, vallen die zenuwen weg en speel je gewoon je wedstrijd.”

Jij bent volgende week als ervaringsdeskundige in 1B al aan je zesde finalematch toe. “Ik heb ze inderdaad al allemaal gespeeld. Vier jaar geleden voelde de match tegen Eupen ook al als een finalematch aan. Het zijn telkens super intense en spannende wedstrijden.”

 

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto's: Jan Mees