Reacties na de eerste derby in PO2

 

Mo Messoudi: ”Totaal andere filosofie en aanhang bij beide clubs”

Het is de eerste maal dat ik van Antwerp verlies na vier zeges in het verleden”, wist Mo Messoudi na de match te vertellen. “We kwamen naar de Bosuil met de bedoeling om met een goed resultaat terug richting Kiel te trekken. Over de volledige match bekeken verdiende Antwerp die zege. Dit zijn echt de duels waar je voor speelt. Binnen twee weken hebben we in het Olympisch Stadion opnieuw zo’n wedstrijd op het programma staan. Dan hoop ik dat we een beter resultaat kunnen behalen en iets meer kunnen tonen. Met de steun van onze fans binnen twee weken kunnen we hen wel pakken. We kennen hun ploeg ondertussen ook beter. Mogelijk komen ook enkele spelers terug uit blessure zoals bijvoorbeeld Fessou Placca die voor meer snelheid kan zorgen.”

De druk voor een zege lag meer bij de thuisploeg? “Inderdaad. Na hun verliesmatch vorige week was de druk voor hen enorm. Ze moesten er nu staan en de overwinning proberen thuis te houden. Vergeet niet dat zij als eersteklasser nog altijd over een betere ploeg beschikken. Wij hebben ons geweerd met de middelen die we voorhanden hadden. Het was wel niet onze beste wedstrijd van het seizoen.”

Moeilijk om in te vallen in deze match? “Niet moeilijker dan anders. De bedoeling was om mee te zorgen voor de gelijkmaker. Of zelfs een overwinning mee te pakken. Zo lang het 1-0 bleef was er een kans om terug te komen. We hebben bij momenten wel degelijk gevoetbald maar echt te weinig kansen afgedwongen. We kwamen snelheid en kracht tekort tegen hun sterke centrale verdedigers. In de laatste fase liep het steeds mis.”

Je pakte op een domme wijze geel. “Dom? Ik legde bij een vrijschop de bal klaar voor Van Damme. Bij Antwerp waren ze immers al een hele periode tijd aan het winnen. Van Damme liep echter weg om een andere bal te gaan halen. Ik gooide daarom mijn bal naar hem en die kwam toevallig op zijn hoofd terecht. Kortom goed gemikt van mij. Hij kon er na de match wel mee lachen. We kennen mekaar goed. Tijdens de competitiestop ben ik zelfs bij hem op bezoek geweest in L.A.”

Tijdrekken hebben ze onder coach Bölöni handig onder de knie gekregen. “Met Bolat, Van Damme en nog enkele andere spelers, weten ze hoe ze met tijdrekken moeten omgaan. Daardoor lieten ze ons amper volledig in ons spel komen. Al vind ik dat er na de rust meer gevoetbald werd, meer dreiging zonder echte kansen af te dwingen.”

Hoe beleef jij een match op de Bosuil? “Overal weten ze dat ik een echte Beerschotter ben. Ik ben de enige speler in deze kern die bij het oorspronkelijke Beerschot nog in de jeugd heeft gespeeld. Daarom word ik hier ook telkens door het publiek geviseerd. De filosofie en de aanhang van beide clubs is totaal verschillend. Als je ziet wat ze hier allemaal vanuit de hoofdtribune roepen, dan zijn ze op het Kiel toch veel beschaafder.”

 

Voor middenvelder Joren Dom was dit alles behalve een normale derby. Hij keerde terug naar zijn ex-ploeg en gaf zijn visie op de wedstrijd achteraf voor onze camera

 

Alex Maes: "Onder de indruk van hun tribune, niet van het publiek"

Ik denk dat het vandaag voornamelijk ging om de strijd wie zich de beste van de stad Antwerpen mag noemen”, stelde Alex Maes. “In Play-Off 2 heb je twee wedstrijden. Zij hebben ons een beetje overdonderd met hun publiek. Al vond ik het niet zo speciaal. In de eerste helft kwamen we er voetballend beter uit, loerend op de counter. Jammer van dat tegendoelpunt. Na de rust hebben we te weinig naar voor gedrukt. In de terugwedstrijd moet dat echt beter.

De combinaties kwamen er zelden uit. “Ze zetten goed druk en wij vonden daar niet een goede oplossing voor. Het is net het spelen en bewegen dat ons voetbal zo sterk maakt. Dat hebben te weinig kunnen brengen.”

Speelde de vijandige sfeer in de tribunes een rol? “Ik was meer onder de indruk van hun mooie tribune dan van hun supporters. Ze bezitten een grote aanhang maar op het veld ben ik enkel met ons voetbal bezig.

En nu soort revanche binnen 2 weken? “Zij hebben Play-Off 1 maar nipt gemist en wij verloren de finale voor promotie naar 1A. Dat is een enorm contrast. Ook indien je de namen van beide ploegen gaat vergelijken. Het verschil is groot. Wij moeten binnen 14 dagen gewoon onze kop er voor leggen en meer aan voetballen denken. En hopelijk een beter resultaat dan vandaag.”

Voelde je het niveauverschil tussen 1A en 1B? “Voornamelijk op vlak van ervaring. En ook als je een speler als Siani ziet spelen. Dat soort type van speler bezitten wij niet. We moeten het meer van het collectieve hebben. Onze tegenstander bezit een goede ploeg met individuele kwaliteiten. Ze stonden conditioneel beter. Wij hebben het niet altijd goed uitgespeeld. Soms moet je ook wat geluk langs je kant hebben bij een bal naar voor. Dat tikkeltje kracht ontbrak al eens. “

 

Tom Van Hyfte: ”Gedaan wat mogelijk was"

Enkel na de 1-0 hebben we een aantal kansen kunnen afdwingen”, stelde middenvelder Tom Van Hyfte vast. “In die periode zijn we een aantal keren gevaarlijk geweest en kwamen we even terug in ons normale spel. We kregen dus wel enkele mogelijkheden. Helaas lieten we na om nog voor de rust te scoren. In de tweede helft kwamen we niet meer in hun 16. Alles zat vast.”

Je wissel kwam als een verrassing over. “De coach had tijdens de rust gezegd dat indien de stand hetzelfde bleef, we met twee spitsen gingen spelen. Het was dus zijn beslissing.”

Hoe groot was de teleurstelling na de nederlaag? “We hebben alles gegeven wat mogelijk was. Dan is er inderdaad een grote teleurstelling. Maar niet vergeten dat er wel degelijk sprake is van een niveauverschil. Wij streden voor promotie naar 1A terwijl zij tot de laatste match kans maakten voor deelname aan Play-Off 1. Van hen verliezen is dus geen schande. Er waren bij ons ook enkele afwezigen maar daar moeten we ons niet achter verschuilen. Beerschot Wilrijk beschikt immers over een evenwichtige kern. Bij hen zag je toch een aantal jongens lopen met bepaalde kwaliteiten zoals je ze in onze reeks niet ziet. Ze waren kortom de verdiende winnaar. Maar zo lang het 1-0 bleef, was alles nog mogelijk.”

De goals vielen te voorkomen? “Het eerste tegendoelpunt was eerder ongelukkig. Bij het tweede had ik de indruk dat Rafa Romo geroepen had. Dan diende Prychynenko te lossen. Beetje zonde dat die bal dan in de rebound binnen ging.”

 

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto's: Jan Mees

Beelden: Jarne Verbaenen | Interview: Luther Rommens