Reacties na de 4-0 nederlaag tegen Cercle Brugge

 

Alex Maes: “Ongelukkige wedstrijd met erbarmelijke eerste 45 minuten“

“We kenden in het algemeen een slechte start tegen Cercle met al een 4-0 tussenstand bij de rust”, stelde Alex Maes vast. “Dan weet je dat je hier vandaag niet kunt komen winnen en het in de tweede helft er op aan komt om de schade te beperken. Na de rust hebben we met 10 tegen 11 ook geen goal meer moeten incasseren. We houden ons vast aan de wijsheid dat je beter één maal met 4-0 kunt verliezen dan vier keer met 1-0. Kort samengevat een ongelukkige wedstrijd met een erbarmelijke eerste 45 minuten. Meer valt er niet over te vertellen." Waar ging het fout volgens jou? "We moeten na deze nederlaag niemand met de vinger gaan wijzen. We trainden afgelopen week na het veroveren van de eerste periodetitel nochtans goed en hard. Persoonlijk vind ik de verplaatsing naar Cercle Brugge de moeilijkste van het seizoen. Volgende zaterdag zijn er op het Kiel opnieuw drie punten te verdienen tegen OHL. En die punten moeten we dan thuis houden. Aangezien we profs zijn, spelen we altijd voor winst.”  

 

 

Een reactie van middenvelder Tom Van Hyfte voor onze microfoon:

 

Charni Ekangamene: ”Wilden met geen pandoering huiswaarts keren“

Na het vroeg uitvallen van Denis Prychynenko kreeg Charni Ekangamene voor de eerste maal dit seizoen een speelkans. Jammer genoeg viel in de enkele minuten tussen de verzorging van Prychynenko en de invalbeurt van Ekangamene, en Beerschot Wilrijk dus met 9 man tussen de lijnen stond, het derde tegendoelpunt van Cercle. “Het maakte mijn invalbeurt er niet gemakkelijker op", stelde Charni Ekangamene. "Ik diende als centrale verdediger, niet echt mijn vertrouwde plaats, de ploeg zo veel mogelijk te helpen. Ik heb mijn job wel kunnen doen met enkele goede tussenkomsten. We stonden met een man minder en Cercle voerde veel druk uit. Kortom een moeilijke wedstrijd waar we de nodige lessen dienen uit te trekken. Hopelijk volgen er voor mij nu nog meer speelkansen in de toekomst. Ik probeer op training telkens mijn best te doen. Ik heb de afgelopen maanden enkele goede gesprekken gehad met de coach maar de ploeg draaide in die periode uitstekend. Ik diende dus het nodige geduld op te brengen. “

Na de rust pakten jullie gelukkig geen tegendoelpunt meer. “We hebben toen als team gevochten en probeerden om achteraan alles gesloten te houden. De opdracht was om met geen grotere pandoering huiswaarts te keren. Deze nederlaag zal geen gevolgen hebben voor de volgende weken. We bezitten immers een sterke groep waar niemand de moed zo maar laat zakken.”

Arjan Swinkels:”Vreemd reglement om dit met rood te bestraffen“

“Cercle profiteerde er handig van om te scoren op een moment dat we bij die penalty zowel Abdel Diarra als Denis Prychynenko kwijt raakten", reageerde Arjan Swinkels na de match. "Onze organisatie stond er daardoor even niet en met hun lopende jongens maakten ze goed gebruik van dit gegeven door vanaf de aftrap na de penalty meteen goed druk te zetten.”

Vond je het een slappe eerste helft van jullie? “We startten goed maar dat eerste doelpunt viel vrij snel uit het niets. Die speler had wel wat geluk mee bij zijn actie. De wedstrijd viel snel in de plooi door de penalty in het voordeel van Cercle en binnen de twee minuten pak je dan nog een derde doelpunt. Indien je met 4-0 gaat rusten, kan je het zeker niet als goed bestempelen. We werden in een kort tijdsbestek snel afgestraft. Ik was wel blij dat na we die 4-0 snel de rust ingingen en de koppen even bij elkaar konden steken.”

Welk zicht had je zelf op de strafschopovertreding van Abdel Diarra? “Ik kon het niet zo goed zien. Abdel zal zijn tegenstander ongetwijfeld vastgehouden hebben. Het vreemde in dit soort reglementen is dat Hernan Losada op Roeselare langs achter wordt aangetrapt en dat daar slechts een gele kaart voor getrokken wordt. Had Diarra eerst getrokken en vervolgens een sliding gemaakt, dan zou hij slechts geel gekregen hebben omdat dan beoordeeld zou worden dat hij voor de bal wou gaan. Dus een lichte overtreding met aan het shirt trekken wordt met rood bestraft. Dat is de regel blijkbaar. Als voetbalbond moet je daar misschien eens over gaan nadenken of dit de juiste wijze is om mensen van het veld te sturen. Ik wil hier niet mee insinueren dat er vandaag door de ref een foutieve beslissing werd genomen maar enkel dat het een raar idee is dat wanneer iemand zwaar van achter wordt onderuit getrapt slechts met geel wordt bestraft en een licht vergrijp met aan een shirt trekken, met een uitsluiting wordt beoordeeld.”

 

Blessurenieuws

Denis Prychynenko diende net na de 2-0 vervangen te worden met een diepe open wonde aan zijn voet. Morgen zal de wonde verder verzorgd worden en zal de ernst van de blessure kunnen ingeschat worden. Jimmy De Jonghe zat voor het eerst sinds weken terug op de bank. Een invalbeurt was volgens De Jonghe echter nog te vroeg dag geweest. Mo Messoudi zal nog enkele weken afwezig blijven. Bij Tom Pietermaat wordt morgen een echo genomen. Pas nadien kan de evolutie van zijn blessure geanalyseerd worden. De spierblessure van Jan Van den Bergh wordt week per week bekeken.

Jimmy De Jonghe gaf meer uitleg over zijn plotse plaats op de bank vandaag:

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto’s: Jan Mees

Beelden: Jarne Verbaenen | Interview: Luther Rommens