Reacties na de 3-1 zege tegen Union

 

Mike Vanhamel: ”Het blijft zeer spannend”

Het werd vandaag een zwaar bevochten zege tegen Union”, vond doelman Mike Vanhamel. “De staat van het veld was vandaag van dezelfde orde als vorige week op Tubeke. Mogelijk zelfs nog erger,. Vorige zondag kon er immers nog op één helft gespeeld worden. Vandaag leende geen enkele helft van de grasmat zich tot voetbal. Daardoor moesten we op karakter spelen.”

Beerschot neemt terug een voorsprong op doelsaldo in het klassement van de tweede periode. “Het blijft inderdaad zeer spannend. Het zal de resterende matchen nog hard gaan. Volgend weekend spelen zowel KV Mechelen als wij op verplaatsing. Ook dat duel op Lommel moeten we tot een goed einde brengen. Van druk kan je niet echt spreken want die is al aanwezig vanaf de eerste competitiematch. De weken naar de wedstrijden toe zijn enkel mooier en aangenamer. Er wordt helemaal naar die matchen toe geleefd. Daarom ook die enorme ontlading na het doelpunt van Tom Van Hyfte. KV Mechelen zet een knappe reeks neer van 24 matchen zonder nederlaag. Het is een half mirakel dat wij nog steeds op gelijke hoogte van hen staan in de tweede periode.

 

Tom Van Hyfte: “Toch nog niet mijn mooiste ooit”

Onze aanvoerder zorgde zonder twijfel voor hét doelpunt van het weekend, zeer waarschijnlijk de goal van de maand en nu al top voor de mooiste treffer van het seizoen. “Toch was dit niet mijn mooiste goal ooit”, verraste Van Hyfte. “Ze komt wel in de buurt maar bij Roda heb ik twee gelijkaardige doelpunten gemaakt. Het was hoe dan ook nu al de ontlading van het seizoen. Niet alleen bij maar eveneens bij alle spelers. Zelfs Mike Vanhamel kwam op ons springen.”

Hoe zie je de drie resterende wedstrijden verlopen? “Negen op negen zal wellicht nodig zijn. Maar we moeten te ver vooruit kijken. Volgende week staat de verplaatsing naar Lommel op de agenda. Zij hebben ook nog punten nodig om mee te doen voor de vierde plaats. Ze moeten met andere woorden ook nog vol gaan.

 

Jan Van den Bergh: “Ongelooflijk kunnen uitleven

Dit was meest intense wedstrijd die ik al gespeeld heb”, viel Jan Van den Bergh met de deur in huis. “In de tweede helft lag het veld er immers zo enorm zwaar bij. Vooraan had Union constant snelle mannen die de diepte zochten. En dan was het telkens aan 110 procent werken anders kon je het echt niet belopen. Maar voetballen was op dit veld geen optie want dan ging alles veel te traag om een verschil te creëren. Het moest daarom bij ons voornamelijk op mentaliteit gebeuren. Iets wat niet van nature in ons zit. Maar indien je het er toch kunt uithalen, is dat fantastisch. Maar kortom zo zwaar heb ik op die drie seizoenen dat ik hier ondertussen speel, het veld in het Olympisch stadion nog niet geweten. Mogelijk ligt de oorzaak ergens bij de droge zomer. Het zal er de volgende weken niet op beteren. In de volgende thuismatch tegen Roeselare zal het ongetwijfeld van hetzelfde laken een broek zijn.”

De ontlading was immens na de wereldgoal van onze aanvoerder Tom Van Hyfte. “Een wereldgoal. Het is Tom echt gegund. Hij doet ongelooflijk veel meters voor de ploeg. Hij cijfert zich dikwijls weg in functie van het team. We weten ook dat hij dit soort schoten kan afleveren, dan is het ook niet echt verschieten dat zo’n bal binnengaat. De ontlading was inderdaad wel ook groot bij zijn doelpunt. Het zit ondertussen in ons onderbewustzijn dat we dit seizoen iets speciaal kunnen realiseren ondanks het feit dat er voor aanvang van het seizoen weinig in geloofd werd.”

Hoe moeilijk is het om de match aan te vatten met de winst van KV Mechelen in het achterhoofd? “Willen we de finales halen, dan moeten we altijd winnen ongeacht het resultaat van KV Mechelen. Ze zetten immers niet voor niets een reeks van 24 matchen zonder nederlaag neer. Zonder hun mooie reeks waren onze 13 matchen zonder verlies een gespreksonderwerp. Het gaat hard tegen hard.”

Je leverde weer een beresterke prestatie af. “Ik heb me ook echt kunnen uitleven en kan ook zeer tevreden op mijn eigen prestatie terugblikken. Het was achteraan wel even aanpassen door de ziekte van Denis Prychynenko. Ondertussen speel ik al drie jaar met hem samen in de verdediging. Je weet dan wat de andere denkt bij elke fase. Bij Pierre Bourdin is het nog even zoeken maar het ging vandaag vrij vlot. Ik probeer om telkens de organisatie in de verdediging in handen te nemen. Op dat vlak groei en leer ik nog elke week.”

In het begin van het seizoen zouden we het een stuk moeilijker gehad hebben om zo’n match tot een goed einde te brengen na een achterstand. Nu leeft er iets van, niet met ons. Er zit veel vertrouwen in deze groep. Ook de invallers hadden een belangrijk aandeel. Jimmy Hoffer viel bijvoorbeeld fantastisch in en Fessou Placca brengt na zijn blessure terug hetzelfde van vorig seizoen. Allemaal zeer positief in de laatste rechte lijn richting einde van deze tweede periode.”

En nu een feestje na zo’n match? “Ik ben eerlijk gezegd veel te moe om te feesten. En daar is het ook nog vijf weken te vroeg voor.”

 

Joren Dom: “Vandaag een moeilijke klip omzeild “

Na de modderpoel in Tubeke wisten we dat het vandaag weer even moeilijk ging zijn om te voetballen op deze grasmat op het Kiel”, vertelde Joren Dom. “In de tweede helft was het ook niet meer doenbaar. Vroeger werd zo’n match afgelast maar die tijden zijn ondertussen ook al voorbijgestreefd. Tegenwoordig moet er onder alle omstandigheden gespeeld worden. Zo’n overwinning doet dan ook extra deugd. De eerste helft waren we eigenlijk nergens. Toen konden we de bal niet vasthouden en hadden we het moeilijk. Na de rust kwamen we terecht op achterstand. Onze gelijkmaker viel een beetje uit de lucht. Gelukkig zijn we vanaf dan beginnen te voetballen. Een ongelooflijke remonte en uiteindelijk een zeer verdiende zege.”

Is het moeilijk om telkens een dag na Mechelen te spelen? “Een voordeel is het natuurlijk niet. De meeste spelers volgen die match wel op tv. Je zag Mechelen dan nog op het einde nog winnen terwijl het ook andersom had kunnen zijn. Dat is jammer. Dat geeft een klein beetje meer druk op onze match. Voor hen zal het eveneens een ontgoocheling zijn telkens wij onze wedstrijd winnend afsluiten. Vandaag hebben we bovendien een doelpuntje meer gemaakt dan hen. Dat doet ook weer deugd. Ik vond dat we defensief tegen Union opnieuw op een sterke match kunnen terugblikken. Onze wisselspelers hebben een belangrijk aandeel in de zege. Die fantastische goal van Van Hyfte gaf extra energie. Het was een belangrijke goal en na de 3-1 van Marius Noubissi wisten we dat de buit binnen was. Een moeilijke klip werd vandaag omzeild. Het was niet de mooiste zege maar het voelt na zoveel passie en strijd wel aan als winst in een zeer belangrijke zespuntenmatch.

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto: Jan Mees