Rats on Tour: KFC Oosterzonen – woensdag 11 november aftrap 15u

We hebben bij Rats on Tour al verschillende gesprekspartners gehad, (vice-)voorzitters, secretaris- GC’s, bestuursleden, et cetera maar nog geen trainer (dat kwartiertje met Nicky Hayen op Tienen niet meegerekend). Maar kijk, ook bij Rats leggen wij de lat steeds hoger en zo mochten wij bij Oosterzonen aan tafel met trainer Stijn Geys.

Goed opgevoed als we zijn toch eerst even doorgevraagd naar de carrière van de nog jonge trainer. Stijn Geys, in de jeugd begonnen bij Wezel Sport en nadien naar Verbroedering Geel gegaan, heeft bij Cappellen in derde afdeling nog onder oude bekende Stany Gzil gespeeld, samen met een Stanley Aborah en Rudi Taeymans (ex-RAFC). Daarna is hij dichter bij huis komen voetballen, in Leopoldsburg (promotie bewerkstelligd) en naar de club waar het begonnen was, nu fusieclub Racing Mol Wezel (titel behaald).

Nadat hij bij Oosterzonen was terecht gekomen, noopten heupproblemen hem nog voor het seizoen goed en wel begonnen was om de schoenen definitief aan de haak te hangen (het was dat of een operatie en mogelijk vooruitzicht op een rolstoel op latere leeftijd) en zich te focussen op een trainerscarrière. Na eerst de beloften onder zijn hoede te hebben gehad, werd Stijn hoofdtrainer bij Witgoor Dessel in 4de nationale en Vosselaar eveneens in 4de nationale. – Ja, daar kent u hem van, vorig seizoen, die 4-3 op het Kiel. – Dit seizoen kreeg hij bij Oosterzonen de kans om zich waar te maken in 3de afdeling.

Terug naar Oosterzonen (neen, niet de titel van een fictiereeks op tv, dat was Oosterdonk). De club uit Oosterwijk bij Westerlo, met stamnummer 3970 en geel-rood als clubkleuren is geen fusieclub. Of het met Westerlo op amper enkele km afstand en de nakende competitiehervorming niet logischer zou zijn om samen te gaan met Westerlo en een grote club in de Kempen te vormen wilde ik graag weten. Toch niet zo blijkt, bij Oosterzonen hoopt men dat Westerlo zich in eerste kan handhaven. Oosterzonen zou dan hopelijk in de super amateurliga aan de slag kunnen. Er bestaat nu reeds een goede verstandhouding tussen beide clubs en ook een soort van samenwerking.

Oosterzonen is dit seizoen bezig aan zijn derde seizoen in derde afdeling, na vijf seizoenen vierde afdeling. Het eerste seizoen in derde was een moeilijk seizoen, de geelroden wisten zich pas op de laatste speeldag te verzekeren van een verlengd verblijf in derde. De aanpassing tussen 4de en 3de nationale bleek toch een stuk moeilijker dan verwacht. Vorig seizoen beleefde de club een rustig seizoen in de middenmoot. De ambitie was en is om dit seizoen eveneens een rustig seizoen te draaien met een overwegend vrij jonge kern (en jonge trainer). Als ouderdomsdekens heb je enkel een Wim Mennes en Bart Deelkens in de kern.

Maar de club doet het na een goeie start, altijd belangrijk, verrassend goed en handhaaft zich in de bovenste regionen, heeft zelfs enkele weken op de eerste plaats mogen pronken. Na verlies in de laatste minuten vorig weekend op Hamoir, knoopten de mannen uit Oosterwijk afgelopen zaterdag terug aan met de overwinning. Sporting Hasselt werd met met 3-2 terug naar Limburg gestuurd. Na onze 2-0 overwinning zondagmiddag tegen Hoogstraten blijft de vierpuntenkloof behouden en gaan we met een marge naar de Kempen woensdag.

Die paar weken eerst staan waren zonder meer leuk en belangrijk voor het vertrouwen in de groep beaamt Stijn Geys. De eerste week is dit echt genieten, de tweede week ook nog, maar vanaf de derde week zie je dat ploegen anders tegen je beginnen te spelen. Ze spelen dan tegen de leider en dat maakt een verschil. Maar dat maken jullie natuurlijk een heel seizoen mee. Tegen wie zeg je het Stijn, tegen wie zeg je het. We zullen nog wel eens een mindere periode doormaken deze competitie, maar het is dan zaak deze periode tot een minimum trachten te beperken en rustig te blijven.

Het zal een speciale wedstrijd worden voor Kevin Geudens oppert de trainer me, hij woont hier op amper een paar km van ons stadion. Ik aangeef dat Kevin out is met een virus, wat Stijn jammer vindt, vooral voor Kevin zelf. Zijn broer Kenny, die nu bij Houtvenne speelt, is lang spits geweest bij Oosterzonen vertelt de trainer nog. Zelf heeft Stijn Geys samen met Kevin Geudens en Tim Smolders als twaalfjarigen bij de jeugd van Geel gespeeld, de lichting van ’80. Hij vertrouwt me toe dat Kevin toen niet goed genoeg bevonden werd en kijk, wie heeft het uiteindelijk het verst geschopt?

Uiteraard kent Stijn Geys Beerschot Wilrijk goed zegt hij. Vorig seizoen zat hij als trainer van Vosselaar in de bezoekende dug-out bij de beruchte 4-3 en de tractorhistorie op het Kiel. Toen hebben we jullie bijna pijn gedaan he, plaagt hij nog even. Inderdaad moet ik toegeven, die avond scheelde het echt niet veel. Maar op twee, drie minuten valt de gelijkmaker en de winnende treffer en was over en out voor Vosselaar.

Er wordt bij KFC Oosterzonen reikhalzend uitgekeken naar het duel met Beerschot Wilrijk. Zeker nu de club ook bovenaan staat. Men is heel blij een club als Beerschot te kunnen ontvangen, het is een hoogdag voor Oosterzonen, voor de club, voor de spelers en de supporters. Een droom die uitkomt. Normaal speelt men thuis voor een gemiddelde van 400 à 500 toeschouwers, nu hoopt men woensdag toch op 2.000 betalende toeschouwers. Voordien speelde Oosterzonen nooit eerder tegen Beerschot in een of andere vorm. (Moest dit toch zo zijn beste lezers, laat het me dan weten. Peter Simons?)

De hele zittribune (600 plaatsen) wordt voorbehouden voor Beerschot Wilrijk, die hele zijkant ook plus de plaatsen achter het doel links van de tribune (wanneer je naar de tribune kijkt), in totaal 1.500 plaatsen. Prijzen zijn 13€ (zitten) en 10€ (staan). Het terrein van KFC Oosterzonen ligt aan de Bovemansstraat 20 in Westerlo en is te bereiken via die goeie ouwe E313, afrit 22. Er zijn nog voldoende tickets te koop aan de loketten zelf op de wedstrijddag: 600 plaatsen waaronder 260 zitplaatsen werden nog niet aan de Beerschotman of –vrouw gebracht.

Stijn geeft nog aan een goeie band te hebben met onze technische staf, zo zit hij soms samen met Marc Noë een tegenstander te scouten. Scouting heeft hij trouwens van diezelfde Marc Noë als lesgever geleerd.

Woensdag wil men tegen Beerschot Wilrijk vooral een goed resultaat neerzetten. Stijn hoopt op een aangename wedstrijd en een talrijke opkomst. Oosterzonen heeft niet de ploeg of de instelling om zich te gaan ingraven, ze gaan altijd uit van de eigen kwaliteiten. Kijk, zo horen en zien wij het graag. Hij hoopt natuurlijk op winst van zijn eigen team, wat ik dan weer niet zie zitten.

We staan met Beerschot Wilrijk voor een Engelse week met 3 wedstrijden op 6 dagen. Het eerste deel werd gisteren reeds goed ingezet met logische thuiswinst tegen Hoogstraten. Normaal is een punt op verplaatsing bij een directe concurrent altijd een goed resultaat, maar er liggen nog kapers op de kust. En Beerschot Wilrijk speelt altijd en overal om te winnen. Ergo…

Leuk detail: gisteren heeft Stijn Geys de wedstrijd Beerschot Wilrijk – Hoogstraten bijgewoond bij de Vrienden van het Olympisch Stadion. Ik heb hem niet al te veel notities zien maken tijdens de wedstrijd, dus ofwel zit alles opgeslagen in ’t koppeke ofwel was er niet veel te noteren. Gisteren samen amicaal een glas gedronken, woensdag terug tegenstrevers in de clash tussen de nummers 1 en 2 van de rangschikking. Bij winst zetten we hen op 7 punten. Works for me!

TENE QUOD BENE!


PS: We hebben een beetje 'gechipoteerd' deze Rats... eerlijk is eerlijk. Toen we vorige week op afspraak gingen in Oosterwijk was de duisternis al ingevallen. De foto's komen dus van hun website.
't Zal niet meer gebeuren, beloofd.
  

Tekst: Peter Caubergh