Onze nieuwe technische staf voorgesteld: Will Still

Op 22 juni begint KFCO Beerschot Wilrijk aan de voorbereiding van het seizoen 2018-2019, want op die datum heeft trainer Stijn Vreven de eerste groepstraining op het Kielse programma ingevuld. Voor onze club wordt het straks het tweede jaar in 1B, en de sportieve doelstelling is duidelijk: promoveren naar 1A.

Om die ambitie in te lossen doet KFCO Beerschot Wilrijk een beroep op een uitgebreide technische staf van zomaar eventjes tien mensen. En die trainers, assistenten, analisten en andere coaches stellen wij deze- en volgende week aan u voor...

 

Vandaag: Will Still

"Beerschot Wilrijk wordt voor mij een waardemeter om te zien waar ik als trainer momenteel sta"

 

William Still. Amper 25 jaar is hij en een echt voetbaldier. Zo heeft hij in het Belgisch voetbal - met passages bij Sint-Truiden, Standard en Lierse - reeds een respectabel aantal trainerswatertjes doorzwommen. Supergedreven ook. Getuige daarvan onder meer de tiendaagse UEFA Coaching Course van de Scottish FA die hij de voorbije weken in Edinburgh volgde om zich verder te volmaken in zijn job. Eind volgende week begint hij dan aan het "hoofdstuk KFCO Beerschot Wilrijk" in zijn carrière. Als assistent van Stijn Vreven en video-analist; uitgerekend die twee zaken waarin hij in een recent verleden uitblonk. Al oogstte hij met zijn periode als tussenpaus-hoofdcoach op het Lisp ook niks dan lof. Kortom, hoog tijd om kennis te maken met 'the coming man' van de nationale trainersgilde.

 

Overloop in je eigen woorden je trainerstraject eens...

"Ik ben vijf jaar geleden bij STVV begonnen als assistent trainer en video-analist van Yannick Ferrera. In dat eerste seizoen pakten we direct de titel in tweede klasse. Een leuke bijkomstigheid is dat dit gebeurde na een felle concurrentiestrijd met het Lommel van... Stijn Vreven en Werner Martens. Het daaropvolgende jaar namen we met Sint-Truiden een prima start maar kon Yannick naar Standard vertrekken. Hij stond er op dat ik met hem mee naar Luik overstapte, en dat heb ik dan ook gedaan. Het waren nog moeilijke, bewogen tijden bij Standard toen, maar we wonnen uiteindelijk wel de Beker van België tegen Club Brugge én kwalificeerden ons bovendien voor de groepsfase van de Europa League. Ook ons tweede seizoen op Sclessin begon vrij goed ... maar toch werden we er na een gelijkspel in Brugge ontslagen, op een moment dat we in de rangschikking op de vierde plaats stonden. Enkele maanden later had ik de keuze om mijn loopbaan verder te zetten bij Colombus Crew in de MLS, of aan de slag te gaan als assistent van Fred Vanderbiest bij Lierse. Ik wou in Belgie blijven en heb toen bij Lierse getekend. Daar werd Fred echter al na tien moeilijke wedstrijden ontslagen en moest ik van voorzitter Maged Samy de nieuwe T1 worden. Ik was toen nog maar 24 jaar, en de jongste proftrainer ooit in Europa, denk ik. Het klikte onmiddellijk met de spelersgroep, want we zetten samen de beste reeks van eerste en tweede klasse neer. Tien ongeslagen wedstrijden, met een knappe 21 op 21. Bovendien streden we samen met Cercle Brugge tot de laatste snik om die promotiefinale tegen Beerschot Wilrijk te halen. Maar dat bleek met al die financiële perikelen op het Lisp een te zware opgave. Jammer maar helaas."

Waarom je keuze voor Beerschot Wilrijk?

"Na bovenstaande avonturen was ik op zoek naar een nieuwe, ambitieuze en stabiele sportieve uitdaging. Zo waren er bij voorbeeld contacten met een aantal clubs uit 1A en 1B, maar KFCO Beerschot Wilrijk was het meest concreet en gaf me direct het gevoel dat ze me absoluut wilden hebben. Na het eerste telefoontje van Jan Van Winckel en enkele gesprekken waren we er rap uit. De club is heel professioneel en ambitieus, en als je de kans krijgt om bij een historische en grote club als Beerschot te werken, zou je zot zijn om dat niet te doen. De supporters, de sfeer op het Kiel, het project, de mensen binnen en rond de club: mijn keuze was snel gemaakt. Beerschot Wilrijk is voor mij ook een waardemeter om te zien waar ik als trainer momenteel sta. Of nog niet sta. (lacht). De volgende jaren zal duidelijk worden hoe ik nog moet groeien. Wat ik nog moet bijleren. Ik ben er van overtuigd dat ik op het Kiel - en met de ervaren technische staf die hier voorhanden is - op de juiste plaats ben om die verdere stappen te zetten." 

Wat verwacht je van het komende seizoen?

"De ambities van de club zijn duidelijk: promoveren. Ook ik kom naar Beerschot om die ambities waar te maken. Makkelijk wordt het niet in 1B, daar zijn we ons van bewust. Met KV Mechelen krijgen we alvast al een stevige concurrent. Maar in deze reeks is geen enkele wedstrijd gemakkelijk, dat heeft iedereen vorig seizoen kunnen merken. Het is nu aan ons als technische staf, als ploeg, en ook als club - met de steun van onze geweldige supporters - om er alles aan te doen om die droom waar te maken. Uit de confrontaties met Beerschot Wilrijk die ik vorig seizoen met Lierse had, onthoud ik dat het vier schitterende en felbevochten wedstrijden waren. Met Fred Vanderbiest als hoofdcoach hebben we één keer gelijkgespeeld en zijn we op het Kiel met 4-0 komen verliezen. Toen ik er als T1 in de dugout zat, wonnen we thuis en werd het op de slotdag van de reguliere competitie 1-1 in het Olympisch Stadion. Ik kwam er elke keer opnieuw onder de indruk van de supporters van Beerschot. Zo'n enthousiasme, zo'n steun. Schitterend. Als ze ons ook het komende seizoen zo gaan ondersteunen, dan wordt het top."

Wat hoop je te kunnen bijdragen?

"Ik wil en ga gewoon mijn uiterste best doen. Hernan Losada en ikzelf kennen de Proximus League ondertussen heel goed; zowel de spelers, trainers als de meeste clubs. Maar met dat handjevol nieuwe investeerders, nieuwe ploegen en nieuwe spelers, gaat het niveau van de Proximus League altijd maar omhoog, dus moet ik zorgen dat onze kennis van elke tegenstander, zowel op tactisch, mentaal en fysiek vlak, altijd perfect is. En verder moet ik ook zorgen dat ik Stijn en de rest van de staf zo goed mogelijk steun op het veld. Want als we iets willen bereiken, gaan we het als ploeg en als club moeten doen.Allemaal samen."

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees en Lierse SK