Onze nieuwe technische staf voorgesteld: Werner Martens

 

Op 22 juni begint KFCO Beerschot Wilrijk aan de voorbereiding van het seizoen 2018-2019, want op die datum heeft trainer Stijn Vreven de eerste groepstraining op het Kielse programma ingevuld. Voor onze club wordt het straks het tweede jaar in 1B, en de sportieve doelstelling is duidelijk: promoveren naar 1A.

Om die ambitie in te lossen doet KFCO Beerschot Wilrijk een beroep op een uitgebreide technische staf van zomaar eventjes tien mensen. En die trainers, assistenten, analisten en andere coaches stellen wij deze- en volgende week aan u voor...

 

Vandaag: Werner Martens

"KFCO Beerschot Wilrijk is een 'wij'-verhaal waarin de collectiviteit centraal staat"

 

In de trainersstaf van Stijn Vreven  wordt Werner Martens de nieuwe conditietrainer. Hij begint straks aan zijn vijfde jaar in het profvoetbal...

"Ik begon bij Lommel, waar we tot op de slotspeeldag meededen voor de titel... maar daarin de duimen moesten leggen tegen een iets rijper en professioneler ingesteld STVV. Het daaropvolgende jaar bij Waasland-Beveren finishten we op een twaalfde plaats, wat gezien onze relatief smalle kern een hele verwezenlijking was. Dat gaf iedereen daar heel wat voldoening. Daarna volgde een stap in het onbekende, bij Al-Taawoon in Saoedi-Arabië. Dat was sportief dan misschien geen succes maar qua ervaring enorm leerrijk: wonen en leven in de woestijn, in een totaal andere cultuur, rekening houden met de godsdienst,  alle verplaatsingen met het vliegtuig,... Daar steek je heel wat dingen op die je blijft meedragen. En dan vorig seizoen was ik lid van de technische staf van Willem II in Tilburg; een enorm warme club met hardwerkende mensen die allemaal samen naar één doel toewerken. Het werd een seizoen met ups en downs, met als positieve uitschieters de 5-0-thuiszege tegen de latere kampioen PSV en de halve finale in de beker, waarin we wel onderuit gingen tegen Feyenoord, dat later de cup ook won."

En nu dan KFCO Beerschot Wilrijk. Vanwaar je keuze voor onze club?

"Dat was helemaal niet moeilijk. Als een club van dat kaliber passeert, dan zeg je niet 'neen'. Wat me vooral over de streep trok was de ambitie die de club heeft, en ook durft uitspreken. Alles staat hier in het teken van de promotie naar 1A. Samen met die fantastische supporters, de sponsors, het bestuur, de technische- en medische staf en alle vrijwilligers gaan we proberen dit doel te bereiken."

Wat verwacht je van het komende seizoen?

"Iedereen is inmiddels bekend met het 'format' van 1B. Je weet dus dat het een enorm sterke competitie is, waar alle ploegen elkaar vier keer bekampen. En ook van elkaar kunnen winnen. De verschillen zijn miniem. In dat opzicht is een goeie start belangrijk. Kijk maar naar de overtuigende manier waarop KFCO Beerschot Wilrijk vorig seizoen de eerste periode pakte... en op die manier al vroeg een plaatsje in de promotiefinale wist te verzekeren. Al mag je je daar uiteraard ook niet blind op staren... want het is pas aan het einde van het seizoen dat de prijzen worden uitgedeeld. Kortom, eigenlijk moeten we er het volledige seizoen stààn."

"We zullen elke week opnieuw op de toppen van onze tenen moeten lopen. KV Mechelen en OH Leuven zullen volgens mij onze zwaarste concurrenten worden, al weet je natuurlijk ook niet waar Tubeke, Roeselare en Union met hun investeerders toe in staat zullen zijn. Terwijl ook Westerlo en Lommel ploegen zijn die ons het vuur aan de schenen kunnen leggen. Voorspellingen maken is met andere woorden heel moeilijk in deze reeks."

Wat onthoud je van de confrontaties tegen Beerschot die je in het verleden had?

"Ik heb zelf nog nooit een wedstrijd tegen KFCO Beerschot Wilrijk gespeeld maar heb de hele opmars vanuit eerste provinciale tot 1B op de voet gevolgd. Zelf ben ik afkomstig van Leopoldsburg, en een paar jaar geleden, toen de club in bevordering speelde, was ik aanwezig op de wedstrijd in en tegen Kesk Leopoldsburg. Wat me toen opviel was die immense volksverhuizing van de supporters van Beerschot Wilrijk naar Limburg en de schitterende sfeer die ze daar creëerden. KFCO Beerschot Wilrijk was voor elke club de gedroomde tegenstander: goed voetbal, veel supporters in het stadion en een leuke sfeer. Heel wat ploegen zijn daar financieel beter van geworden. Elke week een feest."

Wat hoop je te kunnen bijdragen op het Kiel?

"Zoals iedereen: elke dag keihard werken om bij te dragen aan het succes. In ons geval is dat: elke speler beter trachten te maken, in àlle facetten die met voetbal te maken hebben. We willen hier bij KFCO Beerschot Wilrijk een topsportklimaat ontwikkelen, waarbij iedereen in zijn specialiteit zijn steentje bijdraagt. Het collectieve moet voorop staan: voetbal is een teamsport, waar geen plaats is voor "ik". Het zijn "wij" die het voor elkaar moeten zien te krijgen. En daarin kunnen de supporters een heel belangrijke rol spelen.

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees en Archief Willem II