Onze nieuwe technische staf voorgesteld: Patrick Nys

 

Op 22 juni begint KFCO Beerschot Wilrijk aan de voorbereiding van het seizoen 2018-2019, want op die datum heeft trainer Stijn Vreven de eerste groepstraining op het Kielse programma ingevuld. Voor onze club wordt het straks het tweede jaar in 1B, en de sportieve doelstelling is duidelijk: promoveren naar 1A.

Om die ambitie in te lossen doet KFCO Beerschot Wilrijk een beroep op een uitgebreide technische staf van zomaar eventjes tien mensen. En die trainers, assistenten, analisten en andere coaches stellen wij deze- en volgende week aan u voor...

 

 

Vandaag: Patrick Nys

"De passie die de fans hier uitstralen, da's fantastisch"

 

Voor Patrick Nys wordt dit een terugkeer naar het Kiel. Achttien was hij pas toen hij in 1987 van Lierse naar Beerschot trok en op het Kiel in een kern terechtkwam met kleurrijke figuren als Alex Camerman, Mark Talbut en Dirk Goossens. Eén wedstrijd stond hij als jonge kerel onder de Kielse lat, op de slotspeeldag van het seizoen 1988-1989 uit bij Club Luik. Titularisdoelman Johan Creemers werd na amper tien minuten uitgesloten en Patrick moest toen debuteren in een partij waarin paars-wit van het kaske naar de muur werd gevoetbald. Beerschot verloor met zware 6-1-cijfers (zes goals van Zvonko Varga alstublieft!) maar wist in extremis toch nog het behoud te verzekeren. Met dank aan Club Brugge, dat op dezelfde avond RWDM klopte... waardoor de Brusselaars uiteindelijk degradeerden. 

“Die ene wedstrijd die ik toen speelde staat om uiteenlopende redenen in mijn geheugen gegrift, dat zal je wel begrijpen", lacht hij. "Maar verder was die periode Beerschot voor mij een ongelooflijke leerschool. Mijn eerste stapjes in het wereldje van het profvoetbal. Geloof me, hier heb ik m’n ogen nogal uitgekeken hoor. Want dat was geen gewone groep. Met kerels als Simon Tahamata en Jos Daerden onder anderen. Kwam daar nog eens bij dat wat later de Nederlandse carnavalzanger Barry Hughes onze trainer werd. Ik kan u vertellen dat de sfeer en de ambiance, vooral door de inbreng en werkwijze van Hughes, heel apart waren. Kortom, voor mij was dit het rumoerige begin van een meer dan twintig jaar lange keeperscarrière die onder meer passeerde langs Lommel, Gençlerbirliği in Turkije, Brussels en Lierse."

Op het Lisp keerde hij later terug als keeperstrainer. Maar toen Lierse eerder dit jaar werd opgedoekt en KFCO Beerschot Wilrijk kwam aankloppen, twijfelde Nys geen moment om terug te keren waar het voor hem allemaal was begonnen.

“Beerschot is immers een begrip in het Belgisch voetbal. Op het Kiel is voetbal nog een beleving. De passie die de fans uitstralen is fantastisch. Dat kon ik het voorbije seizoen aan den lijve ondervinden. We kwamen met Lierse twee keer naar het Olympisch Stadion en telkens kwam ik er onder de indruk van de ambiance. Er heerst een sfeer van onoverwinnelijkheid op Beerschot Wilrijk. Geloof me, heel wat tegenstanders verschijnen daar met knikkende knieën op de grasmat.”

Patrick Nys draait intussen al zo’n dertig jaar mee in het vak en heeft veel zien veranderen.

“Vroeger moest je als doelman gewoon maar ballen kunnen pakken. Nu ben je ook de eerste aanvaller en moet je goed kunnen voetballen en liefst ook tweevoetig zijn. Op dat vlak heeft Beerschot Wilrijk de beste van België binnengehaald.”

Nys heeft het dan over Mike Vanhamel. Vanhamel komt over van Oostende en vervangt volgend seizoen Rafa Romo als eerste doelman. Een toptransfer, toch?

“Absoluut. Vanhamel is een hele goeie keeper met veel doorzettingsvermogen. Hij heeft een cool en stoer imago maar is zeker geen speelvogel. Integendeel, hij leeft 100% voor zijn vak. Dat geldt trouwens ook voor onze andere twee keepers. Jordi Nolle moet ik nog beter leren kennen maar ik hoor veel goeds over hem. En Antoine Lejoly die van Standard komt en de voorbije maanden ook bij Lierse onder mijn hoede had, moet zowat de hardste werker op deze planeet zijn. Zijn inzet is fenomenaal en ik ben ervan overtuigd dat hij kan doorbreken. Ik zal alvast al mijn energie in die gasten steken en probeer het beste uit hen te halen.”

Ook onze keeperstrainer werd al snel geconfronteerd met de steile ambities van KFCO Beerschot Wilrijk maar dat deert hem niet.

“Ik deel die ambitie. Ik wil met Beerschot Wilrijk naar 1A, en het liefst met zoveel mogelijk clean sheets. Ik hoop met m’n leeftijd en ervaring wat rust te kunnen brengen in de sterke technische staf. En vooral, ik wil nog vele jaren deel uitmaken van deze fantastische familie.”

 

 

Tekst: Sven Van den Abbeele en Danny Geerts

Foto: Jan Mees