Kielse tegenstanders hebben geen (of toch heel weinig) geheimen voor Will Still

 

"De competitie in 1B zal beslist worden op details"

Nu zaterdag tegen Westerlo, exact zeven dagen later de absolute topper tegen KV Mechelen. Twee keer thuis. Op het Kiel. Het zijn even mooie als moeilijke vooruitzichten voor KFCO Beerschot Wilrijk. Superspannende weken ook. Even horen hoe onze Mannekes naar die twee wedstrijden toeleven... met op de praatstoel: Will Still, het jongste lid van de uitgebreide trainersstaf. Een enorm gedreven coach met sterk analytisch vermogen, zot van voetbal en sinds dit seizoen de unaniem gerespecteerde rechterhand van T1 Stijn Vreven. Bovendien, een absolute kenner van het Engels voetbal, want fan van West Ham United. (Yes!)

Maar we gingen het over Beerschot hebben, Will. Hoe zag de trainingsweek er uit?

"Maandag was voor de groep de opstart van de nieuwe week en stond er voor een paar jongens 's avonds ook nog een wedstrijd met de beloften op het programma. Dinsdag werd er twee keer heel pittig getraind en presenteerden we bovendien de video-analyse van onze wedstrijd tegen Roeselare, waarbij de positieve én negatieve punten van de eigen prestatie onder de loep werden genomen. Woensdag was een vrije dag. Donderdag pikten we de draad van dinsdag weer op én kregen de spelers ook de analyse van tegenstander Westerlo te zien, zodat er iets meer in functie van de tegenstander van zaterdag kon worden getraind. Vrijdag tenslotte bouwden we verder op naar de confrontatie van morgen."

Jullie spelen straks voor de vierde keer dit seizoen tegen Westerlo. Heeft zo'n club dan eigenlijk nog geheimen? Kunnen die tactisch nog verrassend uit de hoek komen?

"Uiteraard kennen we de tegenstanders inmiddels van binnen en van buiten. We kunnen als het ware voorspellen hoe ze zich tegen ons zullen instellen, wat hun voetbalfilosofie is. Wat Westerlo betreft zijn er toch wel enkele vraagtekens, en dat heeft louter te maken met het feit dat zij met enkele geblesseerden en geschorsten zitten. Dan is het toch even afwachten hoe ze zoiets gaan proberen op te vangen. We hebben altijd en overal het grootste respect voor de tegenstrevers maar proberen toch steeds onze eigen manier van spelen aan onze tegenstanders op te dringen. Als titellkandidaat en ambitieuze club moéten we sowieso van onze sterkte uitgaan. Of wij Westerlo tactisch kunnen verrassen? Ja hoor. Zeker nu we met Diego Montiel en Irakli Bugridze over twee nieuwe spelers beschikken. En bovendien hebben we de voorbije maanden een resem standaardsituaties - hoekschoppen en vrije trappen - ingeoefend... zaken die we elke week opnieuw verder op punt stellen én uitbreiden. Dat is inmiddels een grote troef geworden, want we hebben daar dit seizoen al redelijk veel doelpunten uit gepuurd. Het zijn zulke details die bij de eindafrekening wel eens superbelangrijk zouden kunnen zijn. Aangezien alle ploegen uit 1B elkaar door en door kennen, én het niveau dit seizoen toch vrij hoog ligt, steken we daar extra tijd en energie in. Om op die manier het verschil te kunnen maken."

Werd er in de voorbereiding naar deze match tegen Westerlo tussendoor ook al af en toe eens over KV Mechelen gesproken?

"Nee. De naam KV Mechelen is deze week geen enkele keer gevallen. Niet in de kleedkamer en ook niet op het trainingsveld. Echt waar. Wij focussen als groep alleen op de eerstvolgende wedstrijd, en dat is dus Westerlo. De schijnwerper wordt pas na afloop van die match richting KV Mechelen gedraaid."

Kan je als lid van de uitgebreide technische staf je voetbalei kwijt op het Kiel?

"Oh ja hoor. In het begin was het even zoeken alvorens iedereen zijn draai vond. Logisch want we waren met veel en moesten elkaar nog leren kennen, elkaar gewoon worden. Inmiddels zijn we één hechte groep geworden en heeft ieder zijn specifieke taken. Zo ben ik verantwoordelijk voor de wedstrijdanalyses en stel ik de wedstrijdpresentaties voor de spelers samen. Verder vul ik op het oefenveld en tijdens de wedstrijden, samen met Hernan Losada, een ondersteunende rol in voor hoofdcoach Stijn Vreven. De rolverdeling is duidelijk, al heeft ieder op zich nog zijn eigen extra inbreng. Zo ontfermt Hernan zich regelmatig over de middenvelders en aanvallers én is hij hoofdverantwoordelijke van het beloftenteam. Frank Dauwen bij voorbeeld bekijkt ook de tegenstander en werkt individueel met de verdedigers. Echt, dat loopt allemaal vlot en gesmeerd."

Heb je ooit al met zo'n uitgebreide technische staf gewerkt?

"Toen ik bij Standard aan de slag was, zat de trainerskleedkamer ook goed vol hoor. Maar hier bij Beerschot is er voor elk aspect een verantwoordelijke, iemand met de nodige know-how, expertise en ervaring. Het tekent het professionalisme dat in deze club heerst. Voetbal evolueert dagelijks, en op dat vlak heeft KFCO Beerschot Wilrijk zeker een voorsprong opgebouwd in vergelijking met veel andere ploegen. Zodat we nog meer kunnen werken op details en andere specifieke zaken... want - ik herhaal het - het zijn die dingen die in 1B hoogstwaarschijnlijk het verschil zullen maken. De doorslag zullen geven."

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees