Joren Dom staat zondag weer "efkes" op de Bosuil

 

"Ik kijk ontzettend uit naar die derby tegen Antwerp"

 

Bijna acht jaar is het geleden dat "Beerschot" nog eens naar de Bosuil trok voor een derby - en toen betrof het eigenlijk "maar" een vriendschappelijk onderonsje. Zondagnamiddag is het eindelijk weer voor écht, in het kader van Play-Off 2. Antwerp-KFCO Beerschot Wilrijk, hoe je het ook bekijkt: in onze Koekenstad is en blijft het dé affiche.

 

Dat blijkt ook uit de echo's die de voorbije dagen uit de Kielse kleedkamer opborrelden. "Blij dat het weer derbytijd is, want in zo'n match tegen den Antwerp staat vooral prestige op het spel", vertelde Mo Messoudi. Terwijl Marc Brys aanvulde "dat de voorbereiding verliep zoals naar een doordeweekse wedstrijd maar dat zondag iedereen op de Bosuil enorm gedreven én met de wil om te winnen aan de aftrap zal verschijnen". En hoe denkt Joren Dom eigenlijk over de burenstrijd tussen zijn ex- en zijn huidige club? Onze verdediger werd deze week zowat dagelijks door ieder zich respecterend mediakanaal gesolliciteerd voor een interview. En ook wij willen uiteraard graag weten wat er allemaal door zijn hoofd spookt nu hij straks richting Deurne Noord trekt.

"Ik kijk er echt naar uit, naar die derby", lacht Joren, die zich in het Olympisch Stadion onwaarschijnlijk snel integreerde, sportief op een sterk seizoen mag terugblikken en.... samen met Jaric Schaessens ook nog eens om de titel van "ideale Kielse schoonzoon" kampt. Want Joren Dom is niet alleen een goede voetballer met een perfecte professionele instelling, maar naast het speelveld tevens een 'crême van ne gast', want beleefd, voorkomend en sympathiek. Het totaalplaatje... Kortom, iemand die perfect bij KFCO Beerschot Wilrijk past. Maar laten we Joren de kans geven om zijn eerste zin af te maken...

"Het zal sowieso wel efkes raar aanvoelen om op de Bosuil nu de bezoekerskleedkamer te moeten gebruiken... en zo rond half drie niet in rood-wit maar in het paars de grasmat op te lopen. Maar daar lig ik hoegenaamd niet van wakker. Ik heb vijf schitterende jaren gekend bij Antwerp met vorig seizoen die ongelooflijke apotheose toen we in Roeselare de promotie naar 1A wisten af te dwingen. Ik werd daar door de supporters op handen gedragen, was eigenlijk zo'n beetje de lieveling van het publiek. Daar ben ik best trots op, en dat zal dan ook voor altijd blijven hangen. Maar die knop heb ik, vanaf het moment dat ik een contract ondertekende bij KFCO Beerschot Wilrijk, helemaal omgedraaid. Zoiets is nu eenmaal inherent aan het profvoetbal. Ook op het Kiel werd ik door de supporters trouwens onmiddellijk in de armen gesloten. Amper negatieve reacties gekregen, niet uit Antwerp-hoek en ook niet van Beerschot-kant. Ach ja, hier en daar op de sociale media kreeg ik wel het een en ander over mij, maar dat kan ik best relativeren hoor."

Hoe ga je door de Antwerp-fans ontvangen worden, denk je?

"Ik vermoed dat het best gaat meevallen, toch zeker voor de wedstrijd. Tijdens de match zelf zal ik wel worden uitgefloten. Soms is het genoeg dat enkelen beginnen te roepen, en plots krijg je dan de ganse tribune over je heen. Ik probeer me daar echter van af te sluiten en ga gewoon m'n matchke spelen en trachten te winnen. Aan zelf scoren denk ik niet direct, nee ook niet na die goal van vorige zondag thuis tegen Lokeren, maar moest het toch gebeuren ga ik me zeker niet inhouden. Dan juich ik voluit, al loop ik dan best niet richting tribune 2 waar de harde Antwerp-kern zit", lacht Joren. "En dat heeft niets met gebrek aan respect te maken, of zo. Ik speel nu eenmaal voor KFCO Beerschot Wilrijk. Als voetballer ben je enthousiast als je ploeg scoort. Waar en tegen wie het ook mag zijn. Ik begrijp dat gedoe trouwens niet dat je als voetballer niet uitgebreid zou mogen juichen indien je tegen je ex-team scoort. Echt, zoiets is niet aan mij besteed hoor."

De aanloop was deze week alvast speciaal, met onder meer een etentje en een dubbelgesprek in de krant met Geoffry Hairemans en Alexander Corryn...

"Ja, zeg dat wel. Het is altijd leuk om die gasten terug te zien, want we hebben samen toch heel wat meegemaakt op den Antwerp. Herinneringen ophalen, plaagstootjes uitdelen, elkaar wat jennen en opjutten, je kent dat hé. Dat hoort er allemaal bij en is ook een van de mooie dingen van een derby. Die rivaliteit mag en moet er zijn, maar het moet wel ludiek en plezant blijven. Vechtpartijen en andere zever kunnen we missen als de pest. Laat ons het tussen de lijnen onderling maar uitmaken wie zondag de Ploeg van 't Stad wordt. Dat lijkt me het gezondste."

De derby zelf, Joren. Vertel eens hoe de wedstrijd gaat verlopen en welk soort voetbal we te zien gaan krijgen?

"Met Beerschot Wilrijk en Antwerp staan zondag wel twee totaal verschillende voetbalstijlen tegenover elkaar. Wij kiezen doorgaans voor technisch en verzorgd voetbal, terwijl Antwerp het meer van zijn karakter en zijn powerplay moet hebben. Het wordt dus sowieso een clash van spelsystemen. Voor ons wordt het aanpassen want we hebben in 1B eigenlijk nooit tegen een ploeg gespeeld die voor powerplay kiest. Dat zal dus nieuw zijn voor ons. Of het ons afschrikt? Nee hoor, angst zou wel een heel slechte raadgever zijn. We mogen ons zeker niet laten overdonderen. Niet door hun manier van spelen, en ook niet door de omstandigheden met 15.000 luidruchtige supporters op de tribunes. Ik blijf er bij dat we louter op voetbaltechnisch vlak het verschil zouden kunnen, of moeten, maken. Want, de derby winnen: dat is onze bedoeling."

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees