Joren Dom, ervaringsdeskundige finalewedstrijden

 

"Wij concentreren ons alleen op het sportieve, niet op het randgebeuren en alle andere commotie"

Morgen is het weer zo ver: d'erop of d'eronder. Eén jaar en zes dagen nadat Beerschot bij Cercle Brugge door een late cadeaupenalty van ref Boucaut naast de promotie naar 1A greep, krijgen we nu een tweede kans. Uit bij KV Mechelen, en met een 0-0-gelijkspel uit de heenwedstrijd in onze achterzak, volstaat zaterdag elk gelijkspel met doelpunten of een overwinning. Moet kunnen lukken.

 Om de sfeer in de Kielse kleedkamer te peilen, belden we aan bij Joren Dom, ervaringsdeskundige finalewedstrijden. Drie en twee jaar geleden speelde hij met zijn voormalige club - euh... verdorie, die naam wil me maar niet te binnen schieten - eerst een allesbeslissende match tegen Eupen, en daarna een dubbele confrontatie tegen Roeselare. Met Beerschot verschijnt hij straks voor de vierde keer aan de aftrap van een finalematch.

"Tja, zo'n finalematchen, dat went nooit hoor. Want dat zijn en blijven speciallekes", begint onze polyvalente rechterflankverdediger/verdedigende middenvelder aan zijn verhaal. "Zowel individueel als als groep probeer je te pieken naar zulke wedstrijden, in zoverre dat zoiets mogelijk is natuurlijk. Maar als ik zo even terugkijk naar de voorbije jaren, dan is het blijkbaar toch een voordeel dat je in 1B de tweede periodetitel op zak steekt, zodat je in een goeie flow naar die twee beslissende wedstrijden kan toeleven. Met Antwerp lukte dat in die dubbele confrontatie tegen Roeselare. Vorig jaar, toen we periode 1 wonnen, liep het met Beerschot mis tegen Cercle Brugge... al speelden er toen andere zaken mee. En dit seizoen hoop ik dat de traditie in ere wordt gehouden, en dat wij, als tweede periodekampioen, ook de algemene titel winnen..."

"Qua voorbereiding hebben we weinig anders gedaan dan voor een doorsnee-competitiematch maar je voelt toch dat er een gezonde spanning op het trainingsveld en in de kleedkamer hangt. Iedereen beseft dat het moment om onze sportieve ambities waar te maken nù aangebroken is. Terwijl velen van ons tegelijkertijd ook graag die vieze smaak van "Cercle-vorig-jaar" zouden willen doorspoelen. Eerlijk gezegd, dat wil ik geen tweede keer meemaken."

Welk gevoel heb je na de 0-0 van vorige week?

"Dat het nog alle kanten uit kan. Op zich vind ik dat gelijkspel voor ons een best goeie uitgangspositie, zeker als je in overweging neemt dat we toch een halfuur met tien tegen elf hebben moeten voetballen. En ook het feit dat we geen tegengoal pakten is een bonus. Dat zijn zaken waar we ons aan kunnen optrekken. Voor de rest zal veel, zoniet alles, beslist worden op details, de vorm van de dag en stressbestendigheid. Op dat vlak hebben wij wel een lichte voorsprong, met onze serie van zeventien opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag. Akkoord, KV Mechelen bouwde dit seizoen eveneens een indrukwekkende successenreeks uit... maar die werd abrupt afgebroken door die 0-5-thuisnederlaag tegen Union. En die dreun hangt daar ook nu nog fris in het collectieve geheugen, denk ik."

Nog iets gehoord vanuit Mechelse hoek deze week trouwens? Van je maatje Alexander Corryn bij voorbeeld?

"Nee, en da's merkwaardig. Hij hing niet aan de telefoon deze week. Ik heb zelfs geen berichtje van hem ontvangen. Hij had wellicht niks te vertellen..."

Hij is misschien een beetje bang. Of niet zo stressbestendig zoals jij?

"Dat zou ook kunnen. Hahaha... Wat ik wel heb geapprecieerd, is dat ik de voorbije dagen best wat "veel succes"-berichtjes van Antwerp-supporters heb ontvangen. Dat was plezant. Ook op de Bosuil zien ze een derby tussen beide clubs in 1A blijkbaar wel zitten."

Hoe is er in de kleedkamer gereageerd op dat spraakmakend interview van voorzitter Francis Vrancken in de media donderdag?

"ik onthoud daaruit vooral de ambitieuze taal van onze mede-eigenaar. Er is onder de spelers wel even over gepraat maar het heeft onze voorbereiding zeker niet verstoord. Nee, de focus ligt hier al anderhalve week op die finalematchen. Louter op het sportieve. Zoals het moet. Het randgebeuren en alle andere commotie filteren we weg. In deze beslissende fase van het seizoen verschijnt en passeert er dagelijks zoveel in de kranten, op radio en tv en op sommige voetbalwebsites. Ik probeer me daar zo veel mogelijk van af te sluiten."

Wij zonder Van den Bergh en KV Mechelen zonder De Camargo, gaat dat de wedstrijd mee bepalen?

"Zoiets weet je nooit natuurlijk. Het zijn inderdaad wel twee belangrijke pionnen. Maar het is een feit dat zowel wij als Mechelen een sterke bank hebben om zoiets op te vangen. En dat ook quasi-probleemloos doen. Bij onze tegenstander staan er twee meer dan valabele aanvallers klaar om de rol van Igor over te nemen... maar we zijn er niet rouwig om dat hij ontbreekt, want hij heeft er dit seizoen toch al een pak ingetrapt."

Stel dat we morgen in Mechelen winnen of een gelijkspel met doelpunten uit de brand slepen, wat staat er dan op het feestprogramma?

"De ontlading zal groot zijn, de euforie gigantisch. Maar specifieke plannen heb ik niet gemaakt. Je mag het lot niet tarten hé...?! Nee, dan gaan we ons met z'n allen in het feestje storten dat er op het Kiel wel zal losbarsten. En voluit genieten."

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees