Joren Dom beseft dat winnen tegen Westerlo een 'must' is

 

"Wij trekken ons op aan die schitterende eerste helft van vorige zondag"

"Eigenlijk hebben we onszelf de das omgedaan", zegt Joren Dom als we tijdens het gesprek de openingswedstrijd in Tubeke aansnijden. "Zo sterk gevoetbald in de eerste helft en dan die terugval na de rust. Het zou niet mogen, maar in voetbal gebeuren zulke zaken soms toch. Hoe dan ook, niet alleen bij de supporters was de teleurstelling immens groot. Ook in de spelersgroep zat iedereen in de kleedkamer na afloop in zak en as. Want zoiets komt zwaar aan. Iedereen dacht bij de rust dat de drie punten binnen waren, en dan dat..."

Was die quasi zekerheid misschien niet één van de redenen, of de hoofdreden, van die spectaculaire terugval?

Joren Dom knikt. "We hebben maandag voor de training in groep de evaluatie gemaakt. Waarbij iedereen mocht zeggen waar het volgens hen fout was gelopen. Een vrije babbel, waarbij - zoals dat bij elke club wel zal zijn - de ene speler al ietske meer zegt dan de andere, sommigen vrijuit praten en anderen zwijgen. De eindconclusie van die babbel leverde drie zaken op. Eén: we voetbalden na die 1-3-voorsprong veel te nonchalant. Twee: plots gaf iedereen een te gelaten indruk door dat superioriteitsgevoel dat het niet meer kon mislopen. En drie: een aantal individuele fouten. Samen met de technische staf moeten we daar de nodige lessen uit trekken. Want in 1B kan je je het niet veroorloven om op zulke manier dure punten weg te schenken. Er zijn maar 28 competitiewedstrijden, en dan moet je altijd en overal voor de volle negentig minuten, plus de extra tijd, de focus houden. Bij de zaak zijn. Niet verslappen."

"Maar langs de andere kant mogen we toch ook de vele goeie punten uit onze sterke eerste helft niet vergeten. Toen voetbalden we snel, met veel diepgang, combineerden we goed, lieten we Tubeke niet in de match komen, versierden we kansen aan de lopende band en leverde het prima voetbal ook nog eens drie doelpunten op. Dat zijn allemaal zaken waar we ons aan kunnen en moeten optrekken. We weten dat we in onze groep genoeg kwaliteit hebben. Alleen die nonchalance moet eruit."

Zorgt die 3-3 in Tubeke nu voor extra stress, want vrijdag tegen Westerlo moét er gewonnen worden...

""Geen extra stress maar wel voor meer spanning. Een soort gezonde spanning. En een revanchegevoel natuurlijk. Iedereen wil die halve misstap onmiddellijk rechtzetten. Westerlo moet dus als het ware het kind van de rekening worden, maar dat belooft geen makkelijke zaak te worden. Vorig seizoen speelden we tegen de Kempenaars vier keer gelijk en botsten we telkens op een hecht, moeilijk te ontwrichten blok. Ook dit seizoen dient de ploeg van trainer Bob Peeters zich aan als een te geduchten tegenstander. Dat bewijzen hun prima resultaten tijdens de voorbereiding en hun openingsmatch van het voorbije weekend, waarbij ze toch Roeselare klopten."

Kunnen we vrijdag een 'ander' Beerschot Wilrijk verwachten... nieuwe gezichten, tactische aanpassingen...?

"Onze manier van voetballen ligt vast. Iedereen weet wat zijn taken zijn in balbezit en bij balverlies. De voorbije dagen hebben we wat puntjes op de i gezet met betrekking tot die match tegen Westerlo en werd vooral gefocust wat te doen bij balverlies. Hoe de posities zullen worden ingevuld, dat is de winkel van de trainer. Dat zien we vrijdag wel..."

Mogen we er van uitgaan dat Joren Dom straks opnieuw als rechtsachter aan de aftrap verschijnt?

"Als ik in de basiself sta, is die kans inderdaad groot. Na het vertrek van Guillaume François en het uitvallen van Emeric Dudouit ben ik inderdaad de depanneur van dienst op die positie. Rechtsback uit noodzaak, zeg maar. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht bij de start van de voorbereiding, omdat ik de laatste maanden van vorig seizoen mijn draai gevonden had als verdedigende middenvelder. En die rol lag me wel. Daarom had ik me eigenlijk al een beetje gefixeerd op die "nummer zes"-positie. Maar daar omstandigheden, en door het feit dat we onder mijnheer Vreven niet met een échte 6 spelen, ben ik weer op de rechtsback beland. Pas op, met volle goesting hoor. Niet het individu maar het collectief is het belangrijkste bij KFCO Beerschot Wilrijk. Maar laten we vrijdag nu eerst maar eens proberen te winnen tegen Westerlo. Dat zou bij iedereen al wat twijfels wegnemen."

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees

 

 

Selectienieuws

Geen verrassingen in de Kielse selectie voor onze eerste thuiswedstrijd tegen Westerlo. Fessou Placca, Tom Pietermaat, Mo Messoudi en Emeric Dudouit zijn niet inzetbaar. Octavio sloot deze week weer aan bij de groepstrainingen en voegt zich bij de brede wedstrijdkern.

De selectie: Vanhamel, Lejoly, Dom, Van den Bergh, Prychynenko, Bourdin, Grisez, De Jonghe, Van Hyfte, Maes, Kardes, Kasmi, Octavio, Vancamp, Okotie, Hoffer, Tissoudali, Brogno, Vanzeir, Mbombo, Zoua