Jimmy De Jonghe is weer vaste waarde op de linkerflank

 

"Wedstrijd in Lommel wordt zeker geen verplicht nummer"

Exact één jaar geleden, op de laatste speeldag van de eerste periode, maakte KFCO Beerschot Wilrijk zich op voor een verplaatsing naar de Heizel en een wedstrijd tegen Union met als inzet: de periodetitel. Onze jongens voetbalden er een even mooie als overtuigende 0-3-overwinning bij elkaar en mochten na afloop feestend de spelersbus in. O, zoete herinneringen...

Vrijdagavond staat er met het duel op Lommel iets minder op het spel. Een verplicht nummer wil Jimmy De Jonghe het echter niet noemen.

"Nee hoor, voor de eerste periodetitel doen we dan wel niet meer mee, de drie punten zijn en blijven belangrijk. Bovendien hebben we met Lommel nog een eitje te pellen. In de confrontatie op het Kiel eerder dit seizoen toonden zij zich een stevig geheel; kwamen ze met lef en zonder schrik voetballen en hadden ze bovendien een sterk tactisch plannetje uitgedokterd... waar wij toen geen antwoord op hadden. Dat moet nu beter", zegt de man die nu alweer zes wedstrijden op zijn ouwe-vertrouwde plek links in de verdediging loopt te voetballen.

Waar situeer je het verschil met vorig seizoen?

"Ik vind dat 1B dit jaar kwalitatief een pak sterker is. Zo speelt Union, dat het vorig seizoen wat liet afweten, niet toevallig een hoofdrol. KV Mechelen van zijn kant heeft zowat de rol van Cercle Brugge vorig jaar overgenomen. Lommel, een team met veel eersteklasse-ervaring, blijft ook probleemloos bovenin meedraaien, terwijl ik verder nog een remonte van OHL verwacht. In vergelijking met ons slagen die eerste drie ploegen er makkelijker in om in de flow te geraken. En die vast te houden. Wij missen momenteel een beetje die standvastigheid... en ontberen soms dat tikkeltje meeval bij de afwerking. In verdedigend opzicht geven we vind ik relatief weinig kansen weg, maar onze tegenstrevers straffen het iets te vaak af. Dramatisch is dat niet, frustrerend wel. Want op die manier hebben we toch al iets te veel punten weggegeven. Vanaf het moment dat de trainer meer op de automatismen en de afspraken van vorig seizoen ging teren, is het echter allemaal ten goede omgeslagen. Al moet het nog beter."

Hoe kijk je persoonlijk terug op de seizoensstart?

"Met gemengde gevoelens. In het begin van de voorbereiding zag het er naar uit dat ik mijn stek op de linkerflank zou kunnen afdwingen. Toen de competitie begon koos mijnheer Vreven echter voor Greogry Grisez. Dat is nooit prettig maar als profvoetballer moet je zoiets incasseren en kunnen plaatsen. De enige oplossing om je plaats terug te winnen is eenvoudig: niet zeuren, positief blijven en hard werken op training. Dat heb ik gedaan, en sinds Jan Van den Bergh en ikzelf allebei weer een speelkans kregen, viel het allemaal beter in de plooien. We vielen terug op de zaken die we de voorbije seizoenen onder Marc Brys hadden ingeoefend. Dat resulteerde ook in vier overwinningen uit zes wedstrijden. Alleen op KV Mechelen en Union gingen we onderuit. In Mechelen zonder pardon want daar botsten we op een sterkere tegenstander. Maar tegen Union hadden we minstens een gelijkspel verdiend in plaats van die overdreven 2-0-nederlaag."

"Ik kijk uit naar het moment dat Mo Messoudi weer voluit zijn speelkansen gaat krijgen. Met hem voor mij kan ik als het ware 'in een zetel voetballen'. Die wisselwerking tussen ons is perfect. Ik ken zijn manier van voetballen, weet wanneer hij naar de linker- of rechterflank uitwijkt en kan op die manier mijn aanvallende impulsen precies doseren. Voor onze ploeg is Mo een speler van goudwaarde. Kijk alleen maar naar de naakte cijfers van vorig seizoen. Zowat alle doelpunten en assists kwamen toen van het trio Losada-Messoudi-Placca. Nu eerstgenoemde gestopt is met voetballen en Fessou nog 'out' is, is het duidelijk dat we op Mo's inbreng, zijn ideeën, zijn slimme voorzetten wachten. Al moet ik toegeven dat het samenspel met Tarik Tissoudali de voorbije weken ook steeds beter begint te lopen."

Gaan voor de drie punten vrijdagavond in Lommel?

"Zeker weten. Aangezien iedereen in het bovenste gedeelte van het klassement zo dicht bij elkaar hangt, is het een must om zo veel mogelijk punten te sprokkelen en ervoor te zorgen dat we bij de eerste vier blijven. We moeten ten allen koste vermijden dat we dit seizoen in de play-downs terechtkomen. En zoals gezegd, tegen Lommel hebben we nog iets recht te zetten. Bovendien zou een positief resultaat tegen Lommel ook de perfecte insteek kunnen zijn voor de tweede periode, die het weekend daarop in Westerlo begint."

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees