Jan Mulder maakt zich (nog maar eens) onsterfelijk op het Kiel

 

Topcolumn van Jan Mulder in Het Laatste Nieuws

Arjan Swinkels is vandaag even niet onze "favoriete 'Ollander". Sorry Arjan, niks persoonlijks hoor. Maar die eer is voor minstens een eeuw plus één dag weggelegd voor Jan Mulder. De ex-aanvaller van Anderlecht en Ajax - voetbalromanticus pur sang - beschreef de voorbije jaren in zijn columns en tijdens tv-interviews bij herhaling zijn liefde voor Beerschot en vond daarbij telkens opnieuw de juiste woorden. Raakte daarbij immer onze gevoeligste snaar. En vandaag lapt ie het toch weer zeker?! Zalig leesvoer is het voor de ganse Beerschot-(Wilrijk)-familie, zijn column in Het Laatste Nieuws. Een opkikker voor ons supportershart in een periode dat het sportief wat minder vlot draait.

Lees even mee. En geniet...

 

Een Saoedische prins voor Beerschot

In Pyeongchang doet iemand een backside quadruple cork in de nieuwe olympische sport Big Air, 'de spectaculairste van de spectaculaire sporten'. Deelnemers storten zich op een bord van een hoge schans en draaien in de lucht met levensgevaarlijke snelheid verscheidene keren ondersteboven om hun as en weerom. De Spelen zijn begonnen! Maar mijn gedachten zijn bij Abdullah.

In Brugge concludeerde trainer Leko van Club na de uitschakeling in de Croky Cup dat doelman Kenneth Vermeer het goed had gedaan. In de vierde minuut van de zeer belangrijke wedstrijd had Kenneth met een volledig verkeerd beoordeelde hoge voorzet de uitschakeling ingeluid. Vermeer is de weg in zijn strafschopgebied kwijt. Begrijpelijk, hoelang was het al niet geleden dat hij had gespeeld? Leko looft Kenneth en dubt over een zésde keeper in hetzelfde seizoen. Nimmer vertoond. Wie staat er morgen tegen Waasland-Beveren onder de Brugse lat? Mijn gedachten zijn bij Abdullah en 't is geen keeper.

Marc Coucke verkocht deze week negentig procent van zijn aandelen in KV Oostende aan Peter Callant, verzekeringsmakelaar. Zelden werden er zulke galmende lofuitingen uitgestrooid over het hoofd van een verzekeraar. "Het perfecte profiel. Een man met ambities. Een groot hart. De coninuïteit is verzekerd.. Peter brengt rust in Oostende." De vraag waarom Marc Coucke niet àl zijn aandelen aan het groot hart heeft verkocht, ligt voor. Het bezit van aandelen in twee clubs, Anderlecht en KVO, is namelijk verboden. Komt er nog een vervelend staartje aan de aan- en verkoop van deze voetbalclubs? Het antwoord op deze vraag is door ongetekende moeilijk te achterhalen, de gedachten drijven steeds weer af naar Abdullah.

De kop "Saoedische prins investeert in Beerschot" heeft me de hele week in een zekere verwarring gebracht. Als Anderlecht-speler werd ik in de jaren zestig met de rauwheid van de Beerschot-supporters geconfronteerd. De eerste keer dat ze 'voilen Ollander' tegen me riepen, bloeide mijn groot hart op: ik ben de geliefde vijand, ik hoor er echt een beetje bij, goed volk. Toen het slechter ging met de club en in de lagere regionen terechtkwam, bleven de trouwe fans met tienduizend tegelijk naar Het Kiel komen. Uniek. Antwerp FC draait inmiddels weer mee op het hoogste niveau. Nu Beerschot-Wilrijk nog, dan is de spectaculairste stadsderby in ere hersteld en het Belgisch topvoetbal weer gezegend met de grootmacht Beerschot, club van de onvergetelijke Rik Coppens.

De naam, Beerschot, uitspreken en je zit middenin de romantiek van het voetbal. Beerschot is onmisbaar in dit land, geweldig dat erin geïnvesteerd wordt. De naam van de geldschieter is prins Abdullah Bin Mossa'ad bin Abedelaziz al-Saud en zijn rijkdom 'zo diep als de zee'. Abdullah werd een vermogend man met de fabricatie van papieren zakdoekjes en is tot op de dag van vandaag staatssecretaris van Jeugdwelzijn in zijn geboorteland. Saoedische prins, diep als de zee, jeugdwelzijn, papieren zakdoekjes: strookt dat allemaal wel met het karakter van een rat? Wordt dat niet te poëtisch, jongens? Kunnen jullie nog wel liefdevol 'we schijnten op je, Abdullah' zingen?

Een prins wordt niet met onze omgangsvormen opgevoed, hoor. Laten we de diepte van de zee niet onderschatten. In scheepswrakken ligt meer dan dukaten en sieraden. Bin Mossa'ad was uit op traditie. Beerschot. Dat voelt goed. Ruud Vormer won in een kokend Paleis 12 op de Heizel de Gouden Schoen, maar het mooiste nieuws van de voorbije week kwam uit Antwerpen.

 

Schitterend toch?! Grote klasse, Jan. Je bent en blijft tot het einde der dagen onze favoriete "Voilen 'Ollander"...

 

Tekst: Danny Geerts

Column; Jan Mulder

Foto: Sporza