Ex-Beerschot-trainer Barry Hughes overleden

 

Welshman was slechts één seizoen trainer bij Beerschot maar liet een onuitwisbare indruk

Vandaag is in Nederland Barry Hughes overleden. De Welshman maakte na een eerder onopvallende voetbalcarrière bij West Bromwich Albion, Blauw-Wit en Alkmaar 54 vooral in Nederland furore als trainer/coach bij achtereenvolgens HFC Haarlem, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, MVV Maastricht en Volendam. In het seizoen 1988-1989 was hij gedurende één seizoen trainer van Beerschot, en zijn doorgang in het Olympisch Stadion ging allesbehalve onopgemerkt voorbij.

Louter sportief liep het stroef dat seizoen, want Beerschot kon pas op de allerlaatste competitiespeeldag - en ondanks een 6-1-nederlaag op Club Luik - het klassebehoud verzekeren. Zijn trainingsaanpak was echter even revolutionair als eigenzinnig. Zo doorspekte hij zijn oefensessies met grappen en grollen, en riep hij onder meer ook het spelletje "De Lul van de Week" in het leven, waarbij de spelers op de maandagtraining vanop de zestien naar doel moesten trappen. De speler die niet of het laatste scoorde moest de ganse trainingsweek rondlopen met een veel te groot hesje dat nooit mocht worden gewassen. Het zorgde tijdens de trainingen op de Wilrijkse Pleinen vaak voor hilarische toestanden. Spelers als Jos Daerden en Simon Tahamata, die dat seizoen bij Beerschot speelden, refereren nog vaak aan Barry Hughes wanneer zij gevraagd worden welke trainer op hen de beste indruk heeft gelaten.

Legendarisch was zijn vete met trainer Georg Kessler. Beide heren waren in 1978, tijdens de wedstrijd Haarlem - AZ 67 al eens met elkaar in botsing gekomen, waarbij Hughes een carnavalsfluitje uit z'n zak opdiepte en dat in het gezicht van Kessler blies. In 1988 'clashten' ze weer, nu in de derby Beerschot-Antwerp. En weer trok Barry Hughes aan het laatste eind, want Beerschot won de burenstrijd met overduidelijke 5-1-cijfers, waarna de Welshman zijn collega met niet mis te verstane bewegingen tot een kookpunt leidde. 

Barry Hughes was de trainer die bij HFC Haarlem de 16-jarige Ruud Gullit 'ontdekte' en liet debuteren in het Nederlandse clubvoetbal.

Naast zijn trainersactiviteiten was Barry Hughes ook een gevierd entertainer, die carnavalskrakers opnam en op televisie spelprogramma's presenteerde. Kortom, een allrounder en een beminnelijk man.

Barry Hughes is 81 jaar geworden. De Beerschot-familie wenst de familie Hughes en de vele vrienden en kennissen veel sterkte bij dit overlijden.

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Archief