Even voorstellen... Ratko - of zeg maar "Remco" - Vansimpsen

Het zal je maar overkomen: je speelt amper een paar weken bij KFCO Beerschot Wilrijk en je voornaam wordt al 'aangepast'. Het overkwam Ratko Vansimpsen, want die gaat op het Kiel en omstreken al door het voetballeven als "Remco".

Die lapsus van het trainersduo Spaenhoven-Noë werd door de spelersgroep immers gretig opgepikt om de van Eendracht Aalst overgekomen aanvaller om te dopen. En maar best ook, want de naam "Ratko" heeft in de Metropool een totaal andere connotatie... en doet tegelijkertijd ook aan "pelsen frakken" denken. Remco dus maar. Ach, wat de voornaam ook is, van R. Vansimpsen worden de komende weken en maanden vooral doelpunten verwacht.

"Een aanvaller wordt inderdaad afgerekend op het aantal ballen dat hij in doel schiet, maar scoren is voor mij echt geen obsessie hoor", vertelt Vansimpsen in de lobby van het Apart Hotel in Delden. "Uiteraard wil je als spits af en toe graag je doelpuntjes meepikken, en ik weet dat ik er per seizoen doorgaans wel tussen de tien en twaalf binnentrap, dus ik heb best wel vertrouwen dat dit ook bij KFCO Beerschot Wilrijk straks wel zal lukken. Maar een doel op zich stel ik niet. Werken voor het collectief is hier het enige wat telt. Als ik deze club mee naar een hoger niveau kan tillen, en we onze titelambities kunnen waarmaken, dan ben ik best tevreden. Ik ben trouwens opgetogen met het feit dat men bij Beerschot-Wilrijk openlijk uitkomt voor zijn ambities. Het tekent de gretigheid en het positivisme dat deze club uitstraalt."

De 26-jarige aanvaller heeft er al een heel voetballeven opzitten. Begonnen als spelertje bij Sint-Truiden belandde hij op amper 16-jarige leeftijd in de jeugdopleiding van Willem II. Daar in Tilburg ging hij op gastgezin en was hij het proefkonijn om op die manier naar het eerste elftal door te stromen. Na twee basisplaatsen bij de "Tricolores" verhuisde hij achtereenvolgens naar FC Eindhoven, Dessel Sport en Eendracht Aalst.

"Heel wat ervaringen: overwegend goede sportieve maar op het einde toch ook nare extra-sportieve, en dan bedoel ik de financiële problemen waarmee we het voorbije seizoen bij Eendracht geconfronteerd werden. Die begonnen al in september-oktober 2014 en bleven maar aanslepen. Dat zorgde in de Aalsterse spelersgroep voor veel frustratie, een slecht gevoel... en was uiteindelijk ook nefast op sportief gebied. Ik moet toegeven dat ik de laatste paar maanden met dikke tegenzin de verplaatsingen van Tilburg naar Aalst en terug - en dat was toch telkens 150 kilometer maal twee - maakte. Toen KFCO Beerschot Wilrijk eind mei interesse in mij toonde, was ik tegelijkertijd verbaasd en gevleid. Deze club heeft in voetbalmiddens momenteel een zeer positieve klank. Al mijn ploegmaats reageerden opgetogen voor mij. 'Waaw... ik zou willen dat ik in je plaats was', lieten ze me weten. Het onderstreept met hoeveel respect en bewondering er onder de spelers over Beerschot-Wilrijk gesproken wordt. De voorbije weken werden mijn verwachtingen overigens al totaal ingelost: alles is hier top geregeld, de publieke belangstelling is enorm, de sfeer fantastisch, de trainingen staan op hoog niveau, deze oefenstage uitstekend,... Kortom, als voetballer is dit is echt genieten." 

Ben je altijd aanvaller geweest?

"Ja, van in de jeugdreeksen heb ik als spits gevoetbald", zegt Ratko/Remco. "Soms werd ik ook wel eens op de flank uitgespeeld, maar ook dat is geen probleem want zoiets kan ik wel belopen met mijn werkkracht. En ja, er lopen hier bij Beerschot-Wilrijk best wel een aantal sterke aanvallers rond, dus de concurrentie zal straks enorm zijn. Leuk zoiets, want dat stuwt de kwaliteit van- en de gretigheid in de groep sowieso de hoogte in. Daar kan de club dus alleen nog maar beter uitkomen. Of ik al een aantal jongens ken? Ja, Mike Smet natuurlijk, met wie ik bij Eendracht Aalst samenspeelde. En verder heb ik,toen ik bij Dessel en Eendracht Aalst speelde, ook nog tegen een handjevol andere medemaats gespeeld. Da's altijd een leuke binnenkomer, zoiets."

Kende je Urbain Spaenhoven eigenlijk al?

"Wel van naam natuurlijk, maar ik had hem nog nooit ontmoet of onder hem getraind. Maar nadat ik de allereerste keer met hem had gesproken, waarbij hij enthousiast het 'project KFCO Beerschot Wilrijk' toelichtte, zat ik direct op dezelfde lijn. Vanaf dat moment wist ik dat ik deel wou uitmaken van deze club. En genieten van die heerlijke voetbalsfeer die door de supporters in het Olympisch Stadion gecreëerd wordt. Zijn enthousiasme werkt overigens ook op het oefenveld, alles wordt keurig opgebouwd, de dosering zit goed, hij heeft oog voor detail en trekt de positieve sfeer op alle vlakken door."

Wat doet de heer Vansimpsen nog naast voetballen?

"Ik ben huisman en zorg voor de opvoeding van ons éénjarig dochtertje. Mijn vrouw, die docente is, en ik vullen elkaar perfect aan wat de invulling van de huiselijke taken betreft. Als gevolg daarvan kan ik alles prima combineren met voetballen en trainen bij KFCO Beerschot Wilrijk. Zo is de af te leggen afstand merkelijk kleiner geworden. Gehalveerd zelfs, want de trip naar Aalst bedraagt 150 kilometer terwijl Antwerpen maar een kleine tachtig kilometer van onze woonplaats Tilburg verwijderd is. Ook dat is een positieve zaak." 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees