Brian De Keersmaecker hoopt op eerste speelminuten

Hoofdafbeelding: 
Body: 

 

“Ik heb dit seizoen op heel wat vlakken vooruitgang gemaakt. Met dank aan Hernan Losada”

Net als vorige zaterdag in Oostende zal de naam van Brian De Keersmaecker ook morgen voor onze thuismatch tegen Eupen op het scheidsrechtersblad staan. Hoog tijd dus om onze jonge belofte – begin volgende maand wordt hij 19 jaar – aan u voor te stellen.

“Ik ben beginnen voetballen op 4-jarige leeftijd. Bij Willebroek. Vier jaar later wisselde ik naar Beerschot, waar ik vijf seizoenen de jeugdopleiding doorliep. Vervolgens werd ik weggeplukt door Club Brugge waar ik ook vijf jaar zat, en doorstroomde tot de U19. En eind vorig seizoen ging ik in op de uitnodiging van Marc Noé om terug te keren naar het Kiel. Dichter bij huis en bovendien ideaal om het  voetbal te combineren met mijn studies  "lichamelijke opvoeding en beweegwetenschappen" aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen”, doet hij zijn verhaal.

Was je verrast toen je vorige week in de selectie van het eerste elftal werd opgenomen?

“Toch wel een beetje, ja. Ik had de ganse week heel goed getraind en aangezien er toch een paar geblesseerden waren, had ik enigszins gehoopt om erbij te zijn. Vooral omdat er al gefluisterd werd dat er in de loop van Play-Off 2 ook enkele beloften hun kans zouden krijgen. Of ik zenuwachtig was toen ik moest opwarmen? Toch enkele minuten gestresst, ja. Het was voor mij de eerste keer dat ik bij het eerste elftal zat, en in een stadion met een paar duizend mensen rondliep. Dat zijn toch andere omstandigheden dan ik normaal gewoon ben.”

De meeste spelers uit de A-kern kende je al, want je mocht rond de jaarwisseling mee op stage naar Spanje.

“Dat klopt. En daar werd ik toen perfect opgevangen. Zowel door de jonge gasten als door de al iets meer ervaren spelers. Eigenlijk beschikt Beerschot over een schitterende groep, waarin een toffe sfeer hangt. Ik heb dit seizoen enkele belangrijke stappen vooruit gezet. Op heel wat vlakken. In dat opzicht is de aanwezigheid van een trainer als Hernan Losada voor mij een zegen. Wat ik concreet heb bijgeleerd? Hernan heeft me een resem tips gegeven qua looplijnen en positiespel. Het feit dat hij net als ik een aanvallend ingestelde middenvelder was, bleek ook een pluspunt. En van iemand als Losada neem je die zaken sowieso zonder problemen aan. Bovendien weet hij zijn ervaring prima over te brengen. Vooral dank zij hem heb ik me in mijn eerste seizoen terug op het Kiel al meteen tot in de kern van het eerste elftal kunnen opwerken. Dat had ik nooit durven dromen.”

“Bij Club Brugge was ik immers niet verder gekomen dan de U19. Bij de beloften heb ik bij blauw-zwart nooit gespeeld. Hier bij Beerschot mocht ik onmiddellijk bij de beloften beginnen, en ons team groeide met de week. We mogen op een best goed seizoen terugblikken. “

Wat is je favoriete positie?

“Ik verkies een stek op het middenveld natuurlijk, waarbij ik me offensief een beetje kan uitleven. De positie op de “10” geniet mijn voorkeur omdat mijn technisch vermogen dan het best tot uiting komt. Maar ook op de “8” kan ik door mijn loopvermogen spelen, net  als op de “6”, waar ik lange ballen kan trappen. Ik ben vrij polyvalent, als gevolg van mijn opleiding. Zo begon ik bij de jeugd als diepe spits, kwam ik daarna bij de U11 op de rechterflank in de verdediging terecht, belandde daarna op de flank om tenslotte op het middenveld uitgespeeld te worden. En daar voel ik me het best in m’n vel.”

Zaterdag tegen Eupen de eerste speelminuten?

“Daar hoop ik stiekem wel op. Al wil ik zeker niks forceren. De vooruitgang die ik dit seizoen gemaakt heb, stemt me sowieso al tevreden. Maar in mijn eerste seizoen terug bij Beerschot direct mijn kans krijgen in het eerste elftal, dat zou de kers op de taart zijn. We zien wel. Ik ben er alleszins klaar voor.”

 

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees