Bram Verbist: "De cirkel is rond"

 

"KEEPERSTRAINER WORDEN OP HET KIEL, DEZE KANS MOCHT IK NIET LATEN SCHIETEN"

"Verbist, Verbist, Brammeke Verbist"... De komende maanden gaat het gegarandeerd weer bij herhaling door het Olympisch Stadion galmen. Logisch want "den Bram" geniet op het Kiel nu eenmaal een iconenstatus. Hij is er ene van ons, een echte Beerschotter, mauf-en-wit in hart en ziel. En straks dus opnieuw te bewonderen bij KFCO Beerschot Wilrijk. Nee niet meer onder de lat, maar als keeperstrainer. En dat is toch ietwat verrassend, een doelman die op 33-jarige leeftijd de handschoenen al aan de wilgen hangt. Dat moet ge ons toch eens uitleggen hoor...

"Eerlijk gezegd, initieel was het eigenlijk niet mijn bedoeling om te stoppen met keepen. Ik had in gedachten om nog één of twee seizoenen door te gaan, om dan op 35-jarige leeftijd ergens onder dak te geraken als keeperstrainer", klinkt het. "Maar toen Marc Brys een paar weken geleden informeerde of ik niet per direct als keeperstrainer aan de slag wou gaan bij KFCO Beerschot Wilrijk, ben ik toch eens beginnen nadenken. Heb alles op een rijtje gezet, de hele zaak doorgepraat met mijn gezin, overlegd met de familie... en uiteindelijk beslist om de stap te zetten. En geloof me, ik doe het met mijn hart én mijn verstand. Of ik hetzelfde had gedaan indien een andere club me die vraag had gesteld? Nee. Dan had ik de kat uit de boom gekeken, was ik op zoek gegaan naar een nieuwe club - eventueel in het buitenland -  en gewoon blijven keepen. Maar als den Beerschot aan de bel trekt, dan is den deze gecharmeerd. Ik besef dat ik straks bij KFCO Beerschot Wilrijk een unieke kans krijg om in mijn nieuwe rol te groeien. De doorgroeimogelijkheden hier zijn enorm. Het zou dom zijn om niét mee op de trein te springen. Te meer omdat het hier voor mij allemaal begonnen is..."

Het zal wel aanpassen worden, Bram...

"Ja en neen. Uiteraard zal het in het begin een beetje raar zijn om zelf niet meer onder de lat te staan... maar ik zie het begeleiden en beter proberen maken van doelmannen als een nieuwe uitdaging. Ik ben 17 jaar prof geweest en heb in die periode voldoende ervaring opgedaan die ik kan doorgeven. Ik heb de voorbije seizoenen ook veel keeperstrainingen op video vastgelegd, en in de loop der jaren heel wat opgestoken van mijn keeperstrainers. Van Pier Thijssen onder anderen, Maar ook van Danny Van de Velde bij Cercle Brugge, en de laatste twee jaar van Robert-Jan Zoetmulder, die mijn coach was bij Roda JC."

"Bij KFCO Beerschot Wilrijk krijg ik straks te maken met drie talentrijke doelmannen. Mika Clepkens ken ik het beste, want die is nog eens bij Cercle Brugge komen testen. En verder heeft Quintijn Steelant als belofteninternational al heel wat ervaring, terwijl Jordi Nolle als hele jonge gast nog een grote progressiemarge heeft. Ik kijk er nu al naar uit om er woensdag op training meteen in te vliegen. Ervaring doorgeven, op de keepers inpraten, ze vertrouwen laten tanken, werkpunten vaststellen en mindere dingetjes trachten te verbeteren... dat is mijn takenpakket. Verder zal ik ook bij de jeugd gaan rondneuzen: zoeken naar talenten, hier en daar wat bijschaven, zodat we ook qua doelmannen een gezonde doorstroming kunnen bewerkstelligen. Terug op den Beerschot, voor mij is de cirkel rond. Ik ben dolgelukkig, fier ook om weer thuis te komen. En enorm gretig om hier mijn nieuwe carrière op gang te trekken."

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Archief