Arjan Swinkels: "Emotioneel en qua ambitie zat het bij mij meteen goed bij KFCO Beerschot Wilrijk"

Hoofdafbeelding: 
Body: 

 

"HET TOTAALPLAATJE KLOPT BIJ KFCO BEERSCHOT WILRIJK, IK START HIER MET EEN HEEL GOED GEVOEL"

 

De verdediging waarmee KFCO Beerschot Wilrijk straks zijn eerste seizoen in de Super Amateur Liga instapt, begint langzaam maar zeker vorm te krijgen: Mika Clepkens, Quintijn Steelant en Jordi Nolle strijden voor een plaats onder de Kielse lat, op de flanken kunnen we uitpakken met Jimmy De Jonghe en Kenny Thompson, centraal zit ook Ben Santermans nog in de A-kern, terwijl na de transfer van Jan van den Bergh van KSK Heist daar nu ook nog  Arjan Swinkels bij komt. En dat is, geloof ons, een fameuze klepper. Of met andere woorden: "nen dikken transfer". Vraag dat trouwens (ook) maar bij Willem II, Roda JC en bij - iets dichter bij huis - Lierse.

Vanmiddag zette de 31-jarige Nederlander - goede voetballer én toffe kerel - zijn handtekening onder een contract dat hem voor de volgende twee seizoenen aan KFCO Beerschot Wilrijk bindt. Een minuutje later stelde hij zich graag én exclusief even aan u voor...

"Dit wordt hier straks mijn tweede Belgische avontuur", zegt Arjan Swinkels. "Waarom KFO Beerschot Wilrijk? Omdat de club enorm snel op de bal speelde, met duidelijke voorstellen op de proppen kwam en ambitie uitstraalt. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Ook emotioneel zat het meteen goed. Oké, ik voetbalde vorig seizoen weliswaar in de Nederlandse eredivisie, en laat het hier dan misschien "maar" het derde niveau in België zijn, ik wil samen met Beerschot Wilrijk doorgroeien naar hoger. Of ik de club ken? Ja hoor. Van in mijn tijd bij Lierse natuurlijk. In het Olympisch Stadion heerste er altijd wel een leuke sfeer, zaten er steeds veel mensen op de tribune en proefde je het enthousiasme. Ook na mijn vertrek uit België ben ik KFCO Beerschot Wilrijk trouwens blijven volgen. Zo ben ik altijd contact blijven houden met onder anderen Hernan Losada, met wie ik op het Lisp nog samenspeelde... en met Bram Verbist natuurlijk, een échte Beerschotter, die bij Roda in Kerkrade altijd maar over "zijn club" begon en er nooit uitgepraat over geraakte. Zijn passie voor Beerschot proef ik ook hier. Oh ja, ook met Martijn Monteyne heb ik het afgelopen anderhalve seizoen nog samengespeeld en getraind. Nog iemand met een Beerschot-verleden..."

Waarom hield het voor jou op bij Roda JC, nadat je daar toch bijna alle wedstrijden in de basis stond?

"Dat is een beetje een gek verhaal", aldus nog Swinkels. "in februari liet de club me weten om samen verder te gaan maar de onderhandelingen pas te zullen opstarten vanaf het moment dat we het behouden zouden verzekeren. Maar nadien, toen dat ook daadwerkelijk gelukt was, kreeg ik één voorstelletje waar weinig respect van uitstraalde... en daarna hoorde ik helemaal niks meer. Toen Beerschot Wilrijk dan aanklopte, heb ik de knoop snel doorgehakt en besloten om mijn carrière in Antwerpen verder te zetten. Oorspronkelijk ben ik echter een echte, ouderwetse Willem II'er, een Tricolore zoals ze dat bij ons in Tilburg zeggen. Ik heb maar liefst achttien jaar voor Willem II gevoetbald, en had daar trouwens ook Mo Messoudi als ploegmaat. Hem ken ik dus ook heel goed. Tja, als je het zo bekijkt ken ik best wat spelers die aan Beerschot gelinkt kunnen worden. Dat is alvast een goede binnenkomer."

De sportieve verwachtingen dan nog even... en heb je enig idee van het niveau in de Super Amateur Klasse?

"Net als voor wellicht iedereen is het koffiedik kijken wat betreft die nieuw gecreëerde afdeling waarin we straks hopen een hoofdrol te gaan spelen. Tja, het nieuws over die competitiehervormingen in België heb ik heus echt wel meegekregen hoor. (lacht) Beetje raar toch allemaal. Feit is dat we een mooi seizoen willen maken door in de top mee te draaien. Mijn positie? Nou, het lijkt me duidelijk en logisch dat men van mij verwacht dat ik in de defensie sturing ga geven. Dat is een verantwoordelijkheid die ik zeer zeker zal nemen. Ik weet dat het verwachtingspatroon na drie titels op rij hier hoog ligt. Verder doorgroeien is dus de boodschap."

Staat er nog een (korte) vakantie op het programma voor jou alvorens op 13 juli bij KFCO Beerschot Wilrijk de trainingen beginnen?

"Nee, geen vakantieplannen. Indien ik bij Roda JC had kunnen blijven dan waren we aanstaande maandag in Kerkrade met de trainingen begonnen. Nu krijg ik nog een beetje vrije tijd om alles concreet uit te tekenen wat betreft de verplaatsingen vanuit Tilburg naar Antwerpen, want ik vrees dat ik wellicht wel een paar keer in de files zal terechtkomen. Een beetje zoeken dus hoe ik het best en snelst ter plaatse geraak. Vroeg vertrekken wordt de boodschap want het is de bedoeling dat we rond half negen 's ochtends op de club in Wilrijk worden verwacht voor de ochtendtraining. En voor de rest wordt het EK kijken... al is dat voor ons Nederlanders dit jaar minder leuk en interessant omdat Oranje er niet bij is."

Dat laatste was ons echt nog niet opgevallen, Arjan. ;-)  Veel succes alvast bij en met KFCO Beerschot Wilrijk, de ploeg van't stad.

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees