Alexander Maes wil Beerschot als 'patron' richting 1A stuwen

Hoofdafbeelding: 
Body: 

 

"De statistieken spreken voor zich: dit wordt een evenwichtige en spannende finalewedstrijd"

Twee wedstrijden miste hij noodgedwongen door die rode kaart op Lommel maar zaterdag neemt hij - als het Stijn Vreven belieft - zijn rol als spelbepalende middenvelder weer op: Alexander Maes. Drie seizoenen speelt de 26-jarige Limburger nu al bij Beerschot... en in die periode is hij uitgegroeid tot 'patron'. Hij zet de lijnen uit, is constant in zijn prestaties, vaak bepalend als assistgever en pikt ook z'n goaltje(s) mee. Een allrounder, zeg maar. Of zoals het overgrote gedeelte van zijn collega's uit 1B onlangs stelde: de beste speler uit de reeks. Punt. Nee, uitroepteken!

We praatten met Alex Maes na het avondeten. Eerst gezond getafeld, daarna glas water nog leegdrinken en tenslotte netjes 'pollen' wassen. Want 'propere handen', het is niet onbelangrijk in het Belgisch voetbal...

"Blij en opgelucht ben ik dat mijn schorsing erop zit want zo vanuit de tribune moeten toekijken is redelijk frustrerend", vat onze nummer tien de voorbije twee weken bondig samen. "Eén voordeel heeft het wel. Vanuit de hoogte zie je makkelijker waar de ruimtes tussen de lijnen liggen, hoe het tactisch plaatje in de praktijk wordt gebracht en waar de zwakke punten van de tegenstander zich situeren. In dat opzicht was het wel eens verrijkend om een voetbalwedstrijd op die manier te beleven. Zoals ik dat vorige zondag in Leuven samen met Guillaume François en mijn ouders deed. Maar daar houdt het dan ook op. Ik sta veel liever tussen de lijnen om mijn ding te doen."

Zaterdag staat finalewedstrijd nummer 1 tegen KV Mechelen op het programma. Ik heb de indruk dat er deze week zowel op het Kiel als Achter de Kazerne minder plaagstoten werden uitgedeeld, de uitspraken binnen de perken bleven en de rivaliteit niet zo werd opgepookt zoals bij de vorige rechtstreekse confrontatie. 

"Het is inderdaad verrassend stil gebleven de voorbije dagen. In onze kleedkamer bij voorbeeld merkte ik geen greintje stress. Iedereen was en is volledig gefocust op de wedstrijd. Op het sportieve, niet op het randgebeuren. Een krant had wel een dubbelinterview gepland met mij en Joachim Van Damme, waar ik mee ingestemd had. Maar dat gesprek werd in laatste instantie vanuit Mechelse hoek afgeblazen. Beetje raar of flauw misschien, maar dat raakt m'n koude kleren niet. De topper wordt op de grasmat gespeeld, niet in de media. Vier keer stonden we dit seizoen reeds tegenover elkaar en alles zit perfect in evenwicht: 1 keer gewonnen, 1 keer verloren en 2 keer gelijk. Ook matchen vijf en zes beloven spannende en evenwichtige duels te gaan worden. Het is hoog tijd om het verschil in ons voordeel te maken."

Het verwachtingspatroon ligt straks hoog; het prestige is groot. Want deze en volgende zaterdag wordt beslist wie in het seizoen 2019-2020 in 1A mag voetballen. Dezelfde insteek bij beide teams dus.

"Met één groot verschil toch. Voor KV Mechelen is promotie met hun budget en spelerskern 'van moetes', voor Beerschot een uitgesproken ambitie... al mogen we de kans die we nu krijgen niet laten schieten natuurlijk. Het is sowieso al een fameuze prestatie dat we de tweede periodetitel pakten en op die manier de finalewedstrijden haalden. Zeker als je de vergelijking tussen beide clubs maakt. Wij met een jonge, gretige groep tegen KV dat toch enorm veel eersteklasse-ervaring in de rangen heeft. Zoals wij het nieuwe concept oppikten na de thuisnederlaag tegen Lommel, dat was grote klasse. Daar en nergens anders lag voor ons het kantelmoment na onze teleurstellende start. Na een groepsgesprek en enkele tactische aanpassingen viel alles in de goeie plooien, werd de spelersgroep steeds hechter. Het is een lijn die we vanaf dan hebben doorgetrokken. Vijftien wedstrijden op rij zijn we inmiddels ongeslagen... en daar mogen nog gerust twee extra matchen bijkomen."

Zijn er - buiten Arjan Swinkels natuurlijk - spelers van KV Mechelen die je beter kent of waar je mee samengespeeld hebt? En met wie je deze week contact hebt gehad?

"Nee. Rob Schoofs ben ik wel enkele keren tegen het lijf gelopen in Limburg, en dan houdt het op. Wel hoorde ik begin van de week iets van een paar spelers van Lommel (Daan Heymans, Glenn Neven,...) die KV Mechelen vorige zondag in bedwang hielden. Of ze tips hebben gegeven hoe KV geklopt kan worden? Geen commentaar. " (lacht)

Neemt Alex Maes zaterdag na die schorsing weer z'n vaste stek in op het Kielse middenveld?

"Oei, da's de trainer die daarover beslist. Uiteraard hoop ik dat ik weer aan de aftrap kom maar dat blijft toch nog even afwachten en hopen. De rol die ik bij het huidige Beerschot invul, ligt me anders wel. Die controlerende rol, het proberen tussen de lijnen te voetballen en ook de balrecuperatie: zo komt het beste in mij naar boven. Bovendien stààt dat driehoekje op ons middenveld er. Hopelijk ook zaterdag weer."

Hoe ziet het perfecte scenario er uit? En wie wordt zaterdag matchwinnaar?

"Niet te veel nadenken. We moeten ons spel spelen, en dat aan KV Mechelen proberen op te dringen. Motivatie en focus zullen sowieso aanwezig zijn, tel daarbij de steun van onze supporters en ik zie het wel goedkomen. Ik hoop dat onze fans ons weer op zo'n enthousiaste manier zullen verwelkomen als vorig seizoen voor die thuismatch tegen Cercle Brugge. We gaan zaterdag even kort op hotel om daar het tactisch plaatje te bespreken en in relatieve rust naar de wedstrijd toe te leven. Om vervolgens met de bus naar het Olympisch Stadion af te zakken. Een supportershaag richting kleedkamer zou mooi zijn."

"Het perfecte scenario? Dat lijkt me logisch: geen goals incasseren en een buffer van enkele doelpunten creëren. Wie matchwinnaar wordt? Bwah, dat speelt geen rol eigenlijk. Mag van mij gerust een combinatie zijn van enerzijds één van onze spitsen die één of twee keer schitterend scoort, en anderzijds Mike Vanhamel die met enkele schitterende saves uitpakt en ook nog een penalty stopt."

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees