De afscheidstournee van Jan Van den Bergh

 

"Vertrekken door de grote poort met de promotie naar 1A, da's mijn droom"

Minstens drie wedstrijden, maximum vijf. Zoveel kansen krijg je als Beerschot-supporter nog om Jan Van den Bergh in paars-witte uitrusting te zien voetballen. In de winterstop raakte immers officieel bekend dat onze centrale verdediger na drie schitterende seizoenen op het Kiel straks de overstap maakt naar AA Gent. En al gunnen we 'de Jean' zijn transfer naar de Ghelamco Arena, toch gaan we hem missen in het Olympisch Stadion. Als voetballer én als mens.

Sportief groeide hij hier uit van een verlegen Kempense verdediger tot een zelfvertrouwen en kwaliteit uitstralende rots in de branding. Met een neusje voor belangrijke doelpunten. Als een teamspeler ook. Dat hij zich buiten de lijnen bovendien profileerde als een welopgevoede, sympathieke kerel met een groot normen- en waardenbesef én op elk moment zonder problemen tijd maakte voor de supporters... Chapeau! Zo lopen er niet veel rond. Kortom, zijn vertrek wordt sowieso een aderlating.

Ben je er eigenlijk mee bezig dat dit je afscheidstournee is?

"Daar denk ik wel eens aan, ja. Zeker nu het seizoen op z'n einde loopt. Ik droom er echt van om op de meest schitterende manier Beerschot te kunnen verlaten. Met de titel en de promotie naar 1A. Ik heb hier drie seizoenen met heel veel goesting gevoetbald. Enorm veel bijgeleerd ook. Bijna niks anders dan successen en mooie momenten gekend. Vanaf het begin nam Marc Brys me onder z'n vleugels en gaf hij mij vertrouwen. En speelkansen. Mijn schroom en twijfel of ik dit hogere niveau wel zou aankunnen, viel meteen weg. Ik groeide vanzelf mee met de meer ervaren jongens rond mij. Vaak spelers die meer intrinsieke kwaliteiten hadden dan ikzelf. Hier bij Beerschot ben ik eigenlijk op alle vlakken volwassen geworden. Met volle teugen heb ik genoten van die titel in de Eerste Amateurklasse, daarna van onze eerste periodetitel vorig seizoen. Vervolgens zat ik diep in de put toen we twee minuten voor het einde van die terugmatch op Cercle Brugge toch nog naast de promotie pakten. En nu kunnen we weer met volle hoop en vertrouwen toeleven naar - hopelijk - een apotheose. Alle gevoelens bij Beerschot zijn zo intens. Met die schitterende supporters erbovenop..."

Wat ga je het meeste missen volgend seizoen?

"In het Olympisch Stadion uit de spelerstunnel komen en de grasmat oplopen. Dan krijg je echt zo'n gladiatorengevoel. Ook na drie seizoenen blijft dat imposant. En verder ga ik ongetwijfeld met enige weemoed vaak terugdenken aan de toffe spelersgroep en de schitterende mentaliteit in de kleedkamer. Dat is hier bij Beerschot toch redelijk uniek, denk ik. Het heeft hier altijd geklikt onderling. Niemand vond of vindt zich belangrijker dan het collectief. Dat was trouwens de basis van onze successen. Of de huidige spelersgroep de sterkste is waar ik mee voetbalde? Oei, da's moeilijk om te vergelijken. Misschien hadden we vorig seizoen toch nog een tikkeltje méér individuele kwaliteiten, een technisch surplus zeg maar, met een patron als Hernan Losada en een volledig fitte Mo Messoudi op z'n best. Eigenlijk hebben we al drie seizoenen op rij een ijzersterke kern."

Nochtans was het seizoenbegin van Beerschot aarzelend. Mag ik stellen dat het pas écht beginnen draaien is toen Jan Van den Bergh in het elftal verscheen?

"Oei, nu doe je me een beetje te veel eer aan, vind ik. Feit is dat we tijd nodig gehad hebben om in ons goeie ritme te komen. Om ons aan te passen aan de nieuwe technische staf en hun voetbalideeën. De klik is er volgens mij gekomen na onze bekermatch op Cercle Brugge. Door daar te winnen hebben we heel veel vertrouwen getankt, trokken veel spelers ook een dikke streep onder die mentale opdoffer van die promotiematch eerder dat jaar én viel sportief alles in de juiste plooien."

Jij werd in die periode ook weer een vaste waarde in het hart van de Kielse verdediging. Nu naast Denis Prychynenko, nadat de voorbije twee jaren Arjan Swinkels je maatje was geweest. Vergelijk die twee eens.

"Twee totaal verschillende gasten. Arjan was een echte leidersfiguur. Mijn mentor ook. Ging en gaat steeds voorop in de strijd, verbaal heel sterk, prima opstelling, steeds de juiste momenten kiezend om mee in te schuiven. Daar heb ik veel van geleerd. Denis van zijn kant is dan weer een echt "beest": onverzetbaar, beenhard in de duels, duidelijk in de afspraken ook. Iemand waar je schrik van krijgt als je hem als tegenstander in de ogen kijkt. Kortom, allebei toppers."

Jij bent als voetballer ook enorm geëvolueerd tot patron in de verdediging. Niet meer weg te denken uit het basiselftal. Een trainingsbeest dat zelfs nog extra bijtraint.

"Dat gebeurt soms, inderdaad. Afhankelijk van ons weekprogramma ga ik af en toe eens aankloppen bij Kenny Thompson voor wat extra oefeningen en tips. Als voetbalprof vind ik dat je constant aan je individuele werkpunten moet schaven. En dat doe ik dan ook. Zelfs in mijn vrije tijd. Altijd proberen nog beter te worden, dat is mijn instelling."

Nog drie matchen in de reguliere competitie, Jean. Voorspel eens hoe het allemaal gaat uitdraaien...

"ik ga er van uit dat zowel wij als KV Mechelen een negen op negen gaat halen, maar dat wij de tweede periodetitel gaan pakken. Belangrijk is dat we enkel naar onszelf kijken en focussen op 'zelf winnen'. De rest, de resultaten van KV Mechelen, hebben we toch niet in de hand. En verder wachten we af of de Voetbalbond eventueel sancties gaat uitspreken naar aanleiding van de 'Operatie Propere Handen'. Maar ook daar moeten we geen tijd of energie in steken; die beslissingen worden in Brussel genomen."

Zondag naar Lommel...

"Op papier lijkt dat misschien een makkelijkere opdracht dan die matchen tegen Tubeke en Union van de voorbije weken., maar niks is minder waar. Voordeel is dat we door die nederlaag tegen hen op het Kiel eerder dit seizoen op onze hoede zullen zijn. Die nare herinneringen borrelen sowieso weer op. We weten dat ze veel kwaliteit is huis hebben en, hoewel ik hem niet echt ken, vind ik dat hun trainer Tom Van Imschoot wel iets uitstraalt. Innovatief is en goede ideeën over het voetbal heeft. Maar toch moeten we ze zondag kunnen kloppen."

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees.