Rats on Tour: ASV Geel – KFCO Beerschot Wilrijk

Het was alweer even geleden dat we nog op 'De Leunen' waren geweest, dus was het even opkijken toen we de nieuwbouw zagen bij het oprijden van de parking. Voorzitter Fons Backx, al drie jaar voorzitter van de club licht toe dat het hier gaat om een nieuwe zittribune met commerciële ruimtes die wordt gefinancierd door Leunen Invest, een aantal voetbalminded zakenmensen die het stadion wilden klaar maken volgens de licentievoorwaarden (aantal zitplaatsen) voor een verlengd verblijf in tweede afdeling, het huidige 1B .

Geel is echter niet bij de eerste acht kunnen eindigen en moest dus aan de bak in de nieuwe hoogste afdeling van het amateurvoetbal. Ook al omdat de reglementering omtrent de licentievoorwaarden niet sluitend was. Zo speelt bijvoorbeeld Union zijn thuiswedstrijden in het Koning Boudewijnstadion en 'bouwde' Lommel een staantribune om tot zittribune om zo aan de vereiste capaciteit zitplaatsen in het stadion te komen, doch zonder dat deze nieuwe zittribune echt conform is aldus Fons Backx.

Fons Backx is de competitiehervorming minder genegen. Een scheiding tussen profvoetbal en amateurvoetbal op zich vindt hij wel goed, echter 24 profclubs (16 in 1A en 8 in 1B) zijn teveel in een land als België. Teveel clubs worden ook overgenomen door buitenlandse investeerders, OHL is wellicht de volgende in de rij (voorakkoord met een Chinese investeringsmaatschappij). Nee, dan doet Geel het liever zelf en vooral met eigen jeugd (300 jeugdspelers): van de 11 spelers aan de aftrap zijn er nagenoeg 7 eigen jeugd of die althans de laatste jaren in de Geelse jeugdopleiding hebben vertoefd. Geel beschikt dan ook over een jonge ploeg en dat gebrek aan ervaring heeft dit seizoen al wel wat punten gekost. Vooraf was de ambitie om een plaats in de eindronde te bemachtigen, plaats vier zoals de voorzitter het verwoordt, maar dat lijkt dit seizoen niet meer haalbaar.

Allemaal Samen Verbroedering Geel, een fusie tussen Verbroedering Geel en Verbroedering Meerhout en in 2008 gestart onder de naam Verbroedering Geel-Meerhout, staat momenteel na twee derde van de reguliere competitie op de 7de plaats, op 9 punten van plaats 4 (met een wedstrijd minder gespeeld) die recht geeft op deelname aan de play-offs. Onhaalbaar en onrealistisch volgens voorzitter Backx. Men hoopt op een mooie wedstrijd tegen leider Beerschot Wilrijk en hoopt iets te kunnen tonen zoals in de heenwedstrijd op het Kiel. Hij gunt Beerschot de titel zeker en vast, zijn ook blij een club als Beerschot Wilrijk in de reeks te hebben. Het mag duidelijk zijn dat dergelijke club niet thuishoort in de amateurreeksen oordeelt Fons Backx. Directe concurrenten in de streek zijn voor Geel vooral Dessel Sport en het hoger spelende Westerlo, Turnhout dan weer niet.

Gemiddeld spelen de Geelse blauw-witten hun thuiswedstrijden voor zo'n 1.200 toeschouwers, tegen Beerschot verwacht men er rond de 3.000. Onze club kreeg een contingent van 1.200 tickets, 800 zitplaatsen aan 15€ en 400 staanplaatsen aan 12€. Onze plaatsen zijn gesitueerd achter het linkse doel bekeken vanuit de hoofdtribune. De toegang naar het stadion is eveneens langs die tribune in de hoek, waar ook het drankkraam is voor de bezoekers (alsook de parking).

In de jaren '90 hebben toen nog Beerschot VAV en Verbroedering Geel gedurende zes seizoenen de degens gekruist. De vier eerste seizoenen werd er slechts éénmaal verloren van Verbroedering, de rest gewonnen of gelijk gespeeld. Slechts de laatste twee seizoenen,toen de neerwaartse spiraal reeds lang was ingezet was er nog slechts éénmaal paars-witte winst. In totaal over zes seizoenen werd er vijf maal gewonnen van Geel, vier maal verloren en drie maal gelijk gespeeld. Een al bij al positieve balans dus. Dit moet het ook dit seizoen worden. Na eerdere thuiswinst (2-0) willen we nu ook graag uit bij ASV Geel de volle buit pakken en zo onze onoverwinnelijke status buitenshuis in de verf zetten en de reeks nog langer maken.

Tene Quod Bene


Tekst: Peter Caubergh