Proficiat Jan Vertonghen, recordinternational

 

"Onze Jan" onttroont "Sterke Jan" als recordinternational bij de Rode Duivels

Vanavond speelt het Belgisch elftal in het Koning Boudewijnstadion tegen Cyprus zijn laatste wedstrijd in de kwalificatieronde voor het WK van volgend jaar in Rusland. Een ietwat verplicht nummer want de Rode Duivels zijn immers al gekwalificeerd voor dat WK.

En toch belooft het een speciale gebeurtenis te worden. Zeker en vooral voor Jan Vertonghen, die vanavond - als gelegenheidskapitein dan nog - zijn 97ste interland afwerkt. En daarmee onttroont de 30-jarige centrale verdediger de vorige recordhouder Jan Ceulemans, die 96 caps verzamelde.

KFCO Beerschot Wilkrijk feliciteert Jan Vertonghen met deze mijlpaal in zijn voetbalcarrière. Want samen met Mousa Dembélé, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen en Radja Nainggolan durven we Jan toch graag een beetje als "ene van ons" beschouwen, omdat hij een belangrijk deel van zijn opleiding in een paars-wit shirt meemaakte. De band met onze club is er trouwens nog altijd, want bij gelegenheid (vorige week nog!) wipt Jan graag eens binnen in het Olympisch Stadion om er KFCO Beerschot Wilrijk aan te moedigen én tegelijkertijd een aantal ouwe bekenden terug te zien. Toffe gast!

Jan Vertonghen begon te voetballen bij VK Tielrode en belandde op 13-jarige leeftijd bij Germinal Beerschot, waar hij onder de kundige leiding van onder meer Urbain Haesaert zowel op de Wilrijkse Pleinen als op de Rozemaai de basis zou leggen van een indrukwekkende carrière.

Als 16-jarige werd Jan op het Kiel weggesnoept door Ajax - dat met Germinal Beerschot toen een samenwerkingsakkoord had -, en zette hij zijn loopbaan verder in Amsterdam. Eerst bij de jeugd, dan bij de A-jeugd en tenslotte ook in het eerste elftal van de Nederlandse grootmacht. Vertonghen speelde van 2006 tot 2012 bij Ajax, met uitzondering van 2007 toen hij werd uitgeleend aan RKC Waalwijk. In 2012 verkaste hij naar Tottenham Hotspur in de Engelse Premier League, waar hij in no-time uitgroeide tot een onverzettelijke sterkhouder in het centrum van de verdediging. En dat nog altijd is.

Tussendoor werd hij ook een vaste waarde in de kern van de Rode Duivels. Zijn eerste cap won hij op 16 mei 2007 tegen Portugal in de kwalificatieronde voor het EK van 2008. Zowel op het WK van 2014 in Brazilië als op het EK van 20016 in Frankrijk was hij "eerste keuze" van bondscoach Marc Wilmots. En vanavond staat dus interland nummer 97 voor hem op het programma. Een mooie eerste bekroning voor deze modelprof.

Proficiat Jan!

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Archief