Onze coach Marc Brys tot nu toe zeer tevreden over winterstage

Marc Brijs: "Zelden zo'n meedenkende groep meegemaakt"

Voor de winterstage koos onze coach Marc Brys dit jaar voor zijn spelersgroep en technische staf de Turkse Riviera als pleisterplaats. Marc Brys hoopt om er in de best mogelijke omstandigheden de basis te leggen voor deelname aan de felbegeerde eindronde in de eerste Amateurliga en wie weet als slot een ticket voor 1B te veroveren.

Daarom halverwege de stage een vraag aan onze coach over zijn indruk over het huidige trainersoord van onze kampioenen. “Zeer tevreden”, reageert Marc. “Zeker en vast op gebied van de kwaliteit van de velden waarvan we er twee ter beschikking hebben net rond het hotel en bovendien op 10 minuutjes rijden met de autocar zijn er nog eens drie uitstekende trainingsvelden in de omstreken voorhanden. Ze liggen er allen fantastisch bij. Zelden meegemaakt in mijn carrière. De spelers kunnen daarenboven gebruik maken van uitstekende kamers met prima bedden. We eten in dit hotel zeer gezond en lekker. Alle gerechten van het meerkeuze buffet zijn tot in de puntjes verzorgd. Meer hebben we niet nodig om ons te kunnen voorbereiden op het tweede deel van de competitie.”

In België begint de winter stilaan door te breken. “Het is hier in Antalya niet echt warm maar wel veel wind en af en toe regen. De wind maakt het soms moeilijk om in te schatten waar de ballen gaan terechtkomen maar we mogen zeker niet klagen.”

Kan je deze winterstage vergelijken met het oefenkamp in de zomer in Sint Michielsgestel? “In juli was 60 tot 70 procent van de spelers nieuw. Ook de technische staf was bijna volledig vernieuwd. Op dat moment moesten we elkaar dus nog leren kennen zowel op als naast het veld. We hebben toen een goede basis gelegd. Nu proberen we voornamelijk een aantal zaken op te frissen en verder te bouwen op hetgeen er al aanwezig is. Ook vooruit bouwen.”

Zo’n stage vergt ongetwijfeld veel voorbereiding voor een coach. “Gelukkig beschik ik ook over uitstekende assistenten. Dit is echt teamwerk gedurende 24 uur per dag. Vanaf het moment dat de spelers gaan slapen, start ons werk voor de voorbereiding van de volgende stagedag. Zo proberen we telkens te bekijken wat er nog dient aangepastof veranderd te worden. Gisteren hebben we de spelers ook een presentatie voorgeschoteld. Dit soort zaken hoort ook allemaal bij onze werkzaamheden.”

Hou je qua intensiteit van de trainingen ook rekening mee dat net na de stage al vrij snel terug de competitiematch tegen Dender op het programma staat? “De focus ligt hier nu nog niet op onze volgende opdracht. De kans is vrij reëel dat we de eindronde zullen bereiken. Op deze stage worden daarom de fundamenten gelegd voor het geval je dus na de competitie ook doorgaat naar die Play Offs. Het is natuurlijk niet ideaal dat er al snel na deze stage een duel voor de competitie voor de deur staat. Maar we proberen in eerste instantie dus om klaar te zijn voor de eindronde. Dinsdag keren we terug naar België. De spelers krijgen de dagen nadien even rust.Vervolgens start de focus op de match tegen Dender."

Hoe is de sfeer onder de spelers in Antalya? “Echt subliem. Ook een echt meedenkende en professioneel ingestelde groep. Hier mag ik echt niet over klagen. Ze nemen ook regelmatig werk uit handen door bijvoorbeeld mee het materiaal aan te dragen. Iedereen is ook telkens perfect op tijd aanwezig. Ik heb mijn spelers dan ook laten weten het enorm te appreciëren hoe ze met alles meedenken. Een echt bijzondere groep.”

Stagenieuws Dag 4:

Op de vierde dag van de winterstage in Antalya zag het programma voor de spelers er haast identiek uit als de voorgaande dagen: weging, ochtendloop plus een voor- en namiddagtraining. 's Avonds schoof het Kiels gezelschap de benen onder tafel samen met de aanwezige supporters.

Nieuws uit de ziekenboeg: Hernan Losada, Bjorn Ruytinx en Tom Pietermaat brachten uit voorzorg de namiddagtraining door in het zwembad met aquajogging onder begeleiding van kinesist Sander.

Voor zondag werd er een vriendenmatch afgesloten met een Europese tegenstrever uit Kazachstan: FC Ordabasy.

Tekst: Patrick Bijnens

Foto's:  Luc De Vos