Even voorstellen: onze tegenstrever KSV Cercle Brugge

 

De Proximus League is halfweg en vooraf werd door iedereen gezegd “KFCO Beerschot Wilrijk zal terug moeten leren verliezen”. Wel na 11 wedstrijden hebben we de eerste maal verloren, het kon niet beletten dat we de eerste periode op onze naam mochten schrijven. Een stukje geschiedenis is al geschreven maar we hebben nog niets in handen en het verhaal van 1 B is nog niet af. Hetzelfde geldt voor de voorstelling van onze tegenstrevers, jullie kregen een stuk maar het verhaal was nog niet af. Vandaag krijgen jullie het vervolg van

 

CERCLE BRUGGE KSV

 

Opgericht in 1899

Stamnummer 12

Clubkleuren Groen – Zwart

Stadion Jan Breydelstadion, Olympialaan 74, 8200 Brugge

 

Toeval wil dat we in exact dezelfde speelweek zitten als in onze vorige thuisconfrontatie met Cercle. Enig verschil toen startten we met een klinkende thuisoverwinning tegen SK Lierse, nu moesten we de duimen leggen in Lier. De midweekwedstrijd was wel identiek tweemaal winst op het veld van AFC Tubize. Welk resultaat u moet invullen op uw pronostiekblaadje, daar kunnen we u jammer genoeg niet mee helpen, voetbal is nu eenmaal geen exacte wetenschap, weet wel dat de volledige spelersgroep gebrand is op een goed resultaat na de 0 – 3 nederlaag op het Kiel in oktober, de veel te zware 4 – 0 in Brugge en de nipte bekeruitschakeling vorig seizoen.

Cercle Brugge staat sinds 16 oktober 2017 onder het bewind van Frank Vercauteren, ex-speler en trainer van RSC Anderlecht alsook trainer bij KRC Genk, KV Mechelen en een aantal buitenlandse clubs. Vercauteren volgde José Riga op die op dat moment de vierde trainer was die mocht beschikken na Arnauld Mercier (KSV Roeselare), Dennis Van Wijk (OH Leuven) en Frederik Vanderbiest (SK Lierse). Ondertussen werden Sadio Demba (AFC Tubize) en Vedran Pelic (KVC Westerlo) ook nog de laan uitgestuurd.

Nog maar eens werd bewezen dat het vervangen van de trainer geen garantie op succes is. Franky, voor de vrienden, behaalde in de eerste periode nog een 4 op 9, de tweede, waar het toch allemaal moet gebeuren voor Cercletje, een 14 op 21. In schooltermen geeft deze 18 op 30 een voldoende, in voetbaltermen noemt met dit iets te weinig. Het kan de burger enkel maar moed geven, het heeft in de eerste periode tot de laatste speeldag geduurd voor de beslissing viel, het zal deze periode niet anders zijn.

Misschien moeten we er komende zaterdag een ouderwetse derbysfeer van maken, uiteraard weten wij dat Brugge en Antwerpen nog geen buren zijn maar beiden snakken opnieuw naar een regelrechte derby in 1A, respectievelijk met “de Club” en R Antwerp FC. Op 92 wedstrijden trok Club 65 maal aan het langste eind, 14 keer werd er gelijk gespeeld en bij 13 derby’s mocht Cercle de feestnacht in gaan. Vanaf het seizoen 1961 – 1962 werden er heroïsche duels uitgevochten met historische doelpuntenmakers. Raoul Lambert, Roger Van Gool, René Vandereycken, Paul Courant, Julien Cools, Walter Meeuws, Jan Ceulemans, Willy Wellens, Marc Degryse, Jean-Pierre Papin, Leo Van der Elst, Lorenzo Staelens, Vital Borkelmans, Gert Verheyen, Philippe Clement, Ivan Leko(driemaal in dezelfde wedstrijd), Bosko Balaban, François Sterchele, Wesley Sonck, Thomas Meunier voor Club en Jan Sörensen, Wim Kooiman, Josip Weber, Jerko

Tupiric, Dorinel Munteanu, Frederik Boi, Oleg Iachtchouk, Thomas Buffel, Anthony Portier, Renato Neto voor Cercle zijn maar enkele doelpuntenmakers in de Brugse derby. Eiŏur Guŏjohnsen is de enigste speler die voor beide clubs scoorde in de derby. De meest memorabele derby blijft de 5 – 5 in het seizoen 1991 – 1992. Wil je bij de Vereniging vriendelijk behandeld worden, dan zwijg je beter over de 10 – 0 uit 1990 – 1991 of de 8 -1 van 1980 – 1981. Cercle spreekt dan liever over de 1 – o en verder bekeren uit 2012 – 2013 of de dubbele overwinning 3 – 1 en 0 – 1 uit 2010 – 2011.

Het terug kunnen deelnemen aan een derby ligt voor beide teams gevoelig maar bovendien kunnen wij mee bepalen tegen wie we de finale in 1B spelen. Bij winst worden de kansen van Cercle gevoelig verkleind en ligt de weg naar een tweede periode nog steeds open. Bij verlies kan het zijn dat we een slechte repetitie hebben gehouden tegen onze tegenstander voor de finale.

 

Tekst: Koen Truyens