Eric Roef: "We zijn nog altijd in shock... maar blijven niet bij de pakken zitten"

 

"WIJ MOETEN HET WERK VAN MARC STEENACKERS VERDERZETTEN EN DE CONTINUÏTEIT VAN KFCO BEERSCHOT WILRIJK VRIJWAREN" 

Stellen dat KFCO Beerschot Wilrijk momenteel in een emotionele rollercoaster zit, is allicht het understatement van het jaar. Het tragische overlijden van Algemeen Directeur Marc Steenackers blijft immers als een donkere wolk boven het Olympisch Stadion en het Universiteitsplein hangen. Zeker nu met Jess en de familie alle regelingen worden getroffen voor de afscheidsplechtigheid van vrijdag.

Niemand geneert zich om zijn/haar tranen de vrije loop te laten want het verlies blijft onwezenlijk, de verslagenheid immens, de uppercut moeilijk verteerbaar. Maar het (voetbal)leven gaat verder. Zo pikten coach Marc Brys en zijn spelers na een groepsgesprek maandag de trainingsdraad weer op. Terwijl ook in de bestuurskamer de nodige schikkingen dienden te worden getroffen. Zondagnamiddag moet er immers weer worden gevoetbald. Op verplaatsing bij Seraing.

Bij een vrijwel ontroostbare voorzitter Eric Roef peilden we naar hoe het nu verder moet met KFCO Beerschot Wilrijk...

"Ik heb de ganse week verlof genomen. Ten eerste om te proberen alles emotioneel te verwerken. Marc Steenackers was niet alleen een collega-bestuurslid, hij was uitgegroeid tot een goede vriend. Mijn makker. We waren als het ware twee handen op één buik geworden. Maar verder moeten we ook ons project verder zetten. En dan liefst op de manier zoals Marc dat de voorbije maanden deed. De voorbije dagen hebben we er alvast voor gezorgd dat alle lopende afspraken nagekomen konden worden, dat de continuïteit veilig werd gesteld. Geen evident gegeven, want Marc was in de schoot van onze club de belangrijkste schakel. In een minimum van tijd wist hij zich te profileren als de persoon die in de bestuurskamer zowel kleine strubbelingen als grotere misverstanden wist glad te strijken, steeds met de juiste oplossingen voor de dag kwam... en er voor zorgde dat iedereen perfect kon samenwerken. Hoewel hij in het begin misschien een andere perceptie uitstraalde. Die bleek echter totaal verkeerd, dat werd al snel duidelijk. Marc was immers een perfecte 'team player" bij wie het clubbelang primeerde boven de individualiteiten."

"Hoe we zijn wegvallen gaan opvangen? Daar komt aanstaande dinsdag, tijdens de vergadering van het directiecomité, allicht wat meer duidelijkheid over. We gaan proberen de taken van Marc te verdelen onder de andere bestuursleden, en geen dus zeker niét iemand van buitenaf aanstellen. Dat is geen optie."

Dat directiecomité is als het ware "het kloppende hart" van onze club. Het zal aanpassen worden zo zonder de stuwende kracht die Marc Steenackers was, neem ik aan.

"Dat klopt", zuch Eric Roef. "Maar gelukkig ligt onze planning al een tijdje vast. We zijn momenteen met z'n vijven om de belangrijkste beslissingen met betrekking tot KFCO Beerschot Wilrijk door te drukken: clubsecretaris Walter Claes, jeugdvoorzitter Bruno Vercauteren, bestuursleden Gunther Dieltjens, Fred Lenders en ikzelf. Wij gaan er voor zorgen dat onze trein op de rails blijft en niets aan snelheid inboet. Er werd de voorbije maanden prima werk geleverd. Zo werd ons licentiedossier ingediend, in de overtuiging dat we er in zullen slagen de promotie naar 1B af te dwiingen. Op sportief vlak zitten we ook daar trouwens op de goede weg. Mag ik daarbij nu al opmerken dat we - indien we naar het tweede nationale niveau kunnen doorstoten - ook daar geen figurantenrol willen vertolken. Zo zullen we, in samenspraak met hoofdtrainer Marc Brys en sportief manager Frank Staes, de spelerskern op niveau houden en kwalitatief verder uitbouwen op de plaatsen waar dat nodig is."

Volgend seizoen zo goed als zeker weer een stapje hoger. Dat betekent een doorgedreven professionalisering en meer financiële middelen...

"Indien we onze sportieve ambities willen verwezenlijken moeten we inderdaad meer financiële armslag krijgen. Met andere woorden: het budget moet dus naar boven. De zoektocht naar sponsors en eventuele investeerders in dat verband is reeds ingezet. Ook een omschakeling van de huidige vzw naar een vennootschap dringt zich op. Daarin worden we geadviseerd door een gespecialisserd bedrijf, dat onze club momenteel helemaal aan het doorlichten is. Allemaal zaken trouwens waarin Marc Steenackers de voorbije maanden een superbelangrijke rol heeft gespeeld. Momenteel focussen we ons echter op de afscheidsplechtigheid van vrijdagavond in het Olympisch Stadion. Daar wiillen we onze Algemeen Directeur op een even emotionele als serene manier uitwuiven en hem bedanken voor het vele werk dat hij in deze club heeft gestoken. Want dat kan niet genoeg onderstreept worden."

Voor de volledigheid geven we nog even mee dat die afscheidsplechtigheid morgenavond begint om 20 uur. De poorten van tribune 3 (de kleine tribune) gaan open vanaf 19 uur. KFCO Beerschot Wilrijk rekent op een massale opkomst van zijn supporters en sympathisanten.

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees