De analyse van de topper door onze coach Marc Brys

Marc Brys:"Fenomenaal gesteund door onze fans"

“Het weggeven van een doelpunt na amper een minuut spelen, hypothekeerde de wedstrijd”, vond onze coach op de persconferentie na de match. “Ik dacht onmiddellijk, het zal toch niet waar zijn zeker. Indien je daar bovenop ook nog geconfronteerd wordt met een tweede doelpunt waar een ernstige fout en blessure aan voorafgaat, maakte de opdracht er niet gemakkelijker op. Alex Maes stopte in die fase omdat Octavio ernstig gewond was. Maar je krijgt hierdoor dan de 0-2. Dat wordt het uiteraard moeilijk en weet je dat je op dit natte veld moet gaan doorschakelen en tempo maken. Ik vond dat Cercle elke aanval van ons foutief onderbrak mede gediend door het gladde en vettige veld. Dit leidde in een mum van tijd bij hen tot drie gele kaarten. Het middenveld was in de eerste helft volledig voor Cercle door hun snelle afbraak van elke vorm van balcirculatie. Er was wel ruimte maar we maakten er te weinig gebruik van.”

“Na de rust moet je dan volledig de pressie gaan spelen. Dat hebben we ook gedaan en indien het geluk een beetje had meegezeten, dan kon Jimmy Hoffer na één minuut de 1-2 maken. We hadden ook gezegd dat vanaf het moment er een eerste doelpunt zou vallen, er terug stress zou optreden bij de tegenstander gezien het gewicht van deze wedstrijd. Die mogelijkheid zat er lang in. Jammer genoeg wou die goal niet vallen. We hebben nog veel moeite gedaan en steeds blijven het spel maken tegen een tegenstander die op geen enkel moment nog heeft getracht om te voetballen. Zo haal ik mij nog de aftrap van de tweede helft voor de geest waar de bal bewust werd buiten getrapt. Dat zegt voldoende over de intenties van Cercle op dat moment. Dan weet je dat het boksen gaat worden om dat doelpuntje te kunnen maken. Dat valt er uiteindelijk niet. Het was blijkbaar niet onze dag. We kregen nochtans een aantal kansen. Jammer genoeg moet je dan gaan potten. Dat is net niet onze sterkte. Tegen een kopbalsterk duo als dat van Cercle, kan je weinig gaan halen. Dan is het enkel hopen dat er eens een bal goed valt. Dit gebeurde helaas niet. Integendeel. We pakten nog een derde doelpunt." 

"De reactie van mijn spelers was nadien zeer lovens- en bewonderenswaardig. Namelijk er volledig voor gaan tot de laatste minuut wetende dat de tussenstand op het bord 0-3 was en ze op dat moment drie wedstrijden op nauwelijks zeven dagen hebben gespeeld. De grootste erkenning van dat feit was de steun van de fans. Het is hier op het Kiel ooit anders geweest bij een 0-3 stand. Fenomenaal hoe dit publiek ons is blijven aanmoedigen de volledige wedstrijd lang en zelfs tot 30 minuten na afloop. De groep heeft dit enorm hard geapprecieerd. Dit zal ons in de toekomst sterken om niet af te geven. Deze nederlaag komt uiteraard hard aan. We hadden de uitslag immers anders verwacht. Het is niet prettig om te verliezen. Je wist dat het vroeg of laat eens kon gebeuren. De focus zal echter snel op de match van aanstaande zondag in Westerlo liggen.”

Heb je al meer zicht op de blessures van Mo Messoudi en Octavio?

“Mo Messoudi was woensdag in Tubize uitgestapt door een hamstring die opgespannen stond. Donderdag en vrijdag revalideerde hij. Vanmorgen legde Mo nog een test af maar het risico bleek te groot. Daarom hebben we besloten om hem niet te laten spelen. Octavio liep in de eerste helft een open wonde op van een 12 cm lang op 1 cm breed en dit tot op het bot. Sommige spelers werden er zelfs misselijk van. Die wonde is onmiddellijk genaaid. Hopelijk zal er zich geen ontsteking voordoen. Octavio is een flinke jongen. Hij komt er wel door.”

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto: Kristof Vermeulen